A Google első körben csak pár országban és néhány partnernek, de kísérleti jelleggel lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy azok más fizetési szolgáltatót használjanak az alkalmazásáruházából letöltött appoknél.

Úgy tűnik, a nem is annyira szelíd nyomás megtette a hatását. A Google ugyanis ma bejelentette, hogy kísérleti jelleggel jelentős változtatásokat tesztel a Play Store alkalmazásáruház fizetési szabályrendszerével összefüggésben. Bár a keresőóriás közleménye több helyen meglehetősen homályosan fogalmaz, annyi bizonyosan kijelenthető, hogy olyan falak kezdenek leomlani, amelyeket eddig az Apple-höz hasonlóan a Google is erőteljesen védett.

A kísérlet keretében egyes területeken és csak bizonyos partnerek bevonásával ugyan, de a cég engedélyezi a tesztbe bevont fejlesztőknek, hogy azok az alkalmazásaikban ne kizárólag a Google számlázási rendszerét használják. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a partnerek más fizetési szolgáltatón keresztül is bonyolíthatják az appokhoz kötődő vásárlásokat, előfizetéseket.

A "nagy nyitás" első nevesített közreműködője a Spotify, amely saját oldalán némileg bővebben kifejtette a partnerség mibenlétét. A többévesnek minősített megállapodás alapján a svéd zenei streamingszolgáltató androidos alkalmazásában a felhasználóknak minden körülmény között biztosítva lesz a választás lehetősége. A Google Play számlázási rendszere mellett ez a Spotify esetében a cég saját elszámolási megoldását jelenti. A beharangozott újításra azonban még várni kell egy kicsit, az implemntációt ugyanis csak valamikor ebben az évben ígéri a svéd vállalat.

Nem önként, nem dalolva

A Google a lépést azzal magyarázta, hogy az alternatív számlázási rendszerek a felhasználók személyes adatainak és érzékeny pénzügyi információinak védelme terén mostanra már hasonlóan magas biztonsági szintet képesek hozni, mint a keresőóriás saját megoldása.

Ennél azonban vélhetően sokkal komolyabb hatása volt a világszerte megindított hatósági eljárásoknak és a jogszabályok megváltoztatása mellett kardoskodó politikusoknak. Ezek közös jellemzője, hogy valamilyen módon igyekeznek "zablát rakni" a túlságosan nagyra nőtt informatikai behemótokra.

Mai másik anyagunk éppen arról szól, hogy az Európai Parlament olyan piacszabályozási keretekben állapodott meg, amelyek jelentősen korlátozhatják a big techként emlegetett vállalatok lehetőségeit. A Google mai bejelentésének közvetlen előzménye pedig az volt, hogy Dél-Koreában tavaly olyan törvényt fogadtak el, amely előírja a platformszolgáltatóknak, hogy biztosítani kell a fejlesztők számára a lehetőséget egy külső fizetési szolgáltatás használatára, legyen szó magának az appnak az árának a kifiztéséről, vagy a programon belül elérhető extra tartalmak, előfizetések rendezéséről.

Mobilitás

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.