A távol-keleti ország kormányzata megmutatja, hogy lehet zablát rakni a monopóliumukon kényelmesen ülő nagy platformok üzemeltetőire.

Újabb szabályok születtek Dél-Koreában azzal kapcsolatban, mit tehetnek meg jogszerűen saját rendszerükben a mobil alkalmazásboltok üzemeltetői. A szigorítások értelemszerűen a két nagy szereplőt, az iOS-t birtokló Apple-t és az Android operációs rendszert futattó Google-t érintik leginkább.

A most életbe lépő rendelkezések konkrét büntetési tételeket szabnak meg abban az esetben, ha a cégek nem a nyáron tető alá hozott új törvény szellemében járnak el, azaz nem biztosítják a fejlesztők számára a lehetőséget egy külső fizetési szolgáltatás használatára, legyen szó magának az appnak az árának a kifiztéséről, vagy a programon belül elérhető extra tartalmak, előfizetések rendezéséről. A bírság a teljes forgalom 2 százalékát teszi ki, míg a késedelmes együttműködés esetében ennek fele lesz a büntetés.

Úttörőként vágnak rendet

A világ számos pontján, megannyi fórumon támadják a két nagy platformszolgáltató azért, mert az alkalmazásáruházaikban monopol pozíciójukat kihasználva olyan szabályokkal üzemelnek, amelyek ártanak a szabad versenynek. Ezt azonban először bizonyítani kell, és majd csak a hosszas bírósági eljárásokhatósági vizsgálatok lezárultát követően lehet reménykedni abban, hogy a játékszabályok megváltoznak a mobil alkalmazások piacán.

Dél-Koreában azonban megmutatták, hogy nem feltétlenül kell évekig tartó iszapbirkózásba keveredni ezekkel a felfoghatatlanul hatalmasra nőtt vállalatokkal. A már említett, nyáron elfogadott törvénymódosítás ugyanis nemes egyszerűséggel kivette az áruházak tulajdonosai kezéből a döntést arról, hogy egy alkalmazás fejlesztője a programon belül milyen fizetési megoldást használhat. Ez ugyanis eddig mind a két nagy szolgáltató esetében a saját fizetési rendszeréhez volt kötve, ami természetesen kellemes jutalékként jelentkezik bármikor, amikor egy felhasználó appon belül költi a pénzét.

A két érintett némileg eltérően reagált a politikusok döntésére. A Google nemrégiben egy blogposztban tette világossá, hogy eleget tesz a törvényi kötlezettségnek, és választási lehetőséget biztosít a koreai felhasználók számára fizetéskor. Az Apple viszont még nem adta be a derekát, mivel a cég álláspontja szerint a rendszerük jelenleg is megfelel a szabályozási követelményeknek. Mindezzel azonban a koreai kormányzat képviselői nem értenek egyet, akik a most számszerűsített büntetési tételekkel valószínűleg a számukra megfelelő irányba igyekszenek elmozdítani az Apple-t.

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.