A távol-keleti ország kormányzata megmutatja, hogy lehet zablát rakni a monopóliumukon kényelmesen ülő nagy platformok üzemeltetőire.

Újabb szabályok születtek Dél-Koreában azzal kapcsolatban, mit tehetnek meg jogszerűen saját rendszerükben a mobil alkalmazásboltok üzemeltetői. A szigorítások értelemszerűen a két nagy szereplőt, az iOS-t birtokló Apple-t és az Android operációs rendszert futattó Google-t érintik leginkább.

A most életbe lépő rendelkezések konkrét büntetési tételeket szabnak meg abban az esetben, ha a cégek nem a nyáron tető alá hozott új törvény szellemében járnak el, azaz nem biztosítják a fejlesztők számára a lehetőséget egy külső fizetési szolgáltatás használatára, legyen szó magának az appnak az árának a kifiztéséről, vagy a programon belül elérhető extra tartalmak, előfizetések rendezéséről. A bírság a teljes forgalom 2 százalékát teszi ki, míg a késedelmes együttműködés esetében ennek fele lesz a büntetés.

Úttörőként vágnak rendet

A világ számos pontján, megannyi fórumon támadják a két nagy platformszolgáltató azért, mert az alkalmazásáruházaikban monopol pozíciójukat kihasználva olyan szabályokkal üzemelnek, amelyek ártanak a szabad versenynek. Ezt azonban először bizonyítani kell, és majd csak a hosszas bírósági eljárásokhatósági vizsgálatok lezárultát követően lehet reménykedni abban, hogy a játékszabályok megváltoznak a mobil alkalmazások piacán.

Dél-Koreában azonban megmutatták, hogy nem feltétlenül kell évekig tartó iszapbirkózásba keveredni ezekkel a felfoghatatlanul hatalmasra nőtt vállalatokkal. A már említett, nyáron elfogadott törvénymódosítás ugyanis nemes egyszerűséggel kivette az áruházak tulajdonosai kezéből a döntést arról, hogy egy alkalmazás fejlesztője a programon belül milyen fizetési megoldást használhat. Ez ugyanis eddig mind a két nagy szolgáltató esetében a saját fizetési rendszeréhez volt kötve, ami természetesen kellemes jutalékként jelentkezik bármikor, amikor egy felhasználó appon belül költi a pénzét.

A két érintett némileg eltérően reagált a politikusok döntésére. A Google nemrégiben egy blogposztban tette világossá, hogy eleget tesz a törvényi kötlezettségnek, és választási lehetőséget biztosít a koreai felhasználók számára fizetéskor. Az Apple viszont még nem adta be a derekát, mivel a cég álláspontja szerint a rendszerük jelenleg is megfelel a szabályozási követelményeknek. Mindezzel azonban a koreai kormányzat képviselői nem értenek egyet, akik a most számszerűsített büntetési tételekkel valószínűleg a számukra megfelelő irányba igyekszenek elmozdítani az Apple-t.

Mobilitás

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.