A távol-keleti ország kormányzata megmutatja, hogy lehet zablát rakni a monopóliumukon kényelmesen ülő nagy platformok üzemeltetőire.

Újabb szabályok születtek Dél-Koreában azzal kapcsolatban, mit tehetnek meg jogszerűen saját rendszerükben a mobil alkalmazásboltok üzemeltetői. A szigorítások értelemszerűen a két nagy szereplőt, az iOS-t birtokló Apple-t és az Android operációs rendszert futattó Google-t érintik leginkább.

A most életbe lépő rendelkezések konkrét büntetési tételeket szabnak meg abban az esetben, ha a cégek nem a nyáron tető alá hozott új törvény szellemében járnak el, azaz nem biztosítják a fejlesztők számára a lehetőséget egy külső fizetési szolgáltatás használatára, legyen szó magának az appnak az árának a kifiztéséről, vagy a programon belül elérhető extra tartalmak, előfizetések rendezéséről. A bírság a teljes forgalom 2 százalékát teszi ki, míg a késedelmes együttműködés esetében ennek fele lesz a büntetés.

Úttörőként vágnak rendet

A világ számos pontján, megannyi fórumon támadják a két nagy platformszolgáltató azért, mert az alkalmazásáruházaikban monopol pozíciójukat kihasználva olyan szabályokkal üzemelnek, amelyek ártanak a szabad versenynek. Ezt azonban először bizonyítani kell, és majd csak a hosszas bírósági eljárásokhatósági vizsgálatok lezárultát követően lehet reménykedni abban, hogy a játékszabályok megváltoznak a mobil alkalmazások piacán.

Dél-Koreában azonban megmutatták, hogy nem feltétlenül kell évekig tartó iszapbirkózásba keveredni ezekkel a felfoghatatlanul hatalmasra nőtt vállalatokkal. A már említett, nyáron elfogadott törvénymódosítás ugyanis nemes egyszerűséggel kivette az áruházak tulajdonosai kezéből a döntést arról, hogy egy alkalmazás fejlesztője a programon belül milyen fizetési megoldást használhat. Ez ugyanis eddig mind a két nagy szolgáltató esetében a saját fizetési rendszeréhez volt kötve, ami természetesen kellemes jutalékként jelentkezik bármikor, amikor egy felhasználó appon belül költi a pénzét.

A két érintett némileg eltérően reagált a politikusok döntésére. A Google nemrégiben egy blogposztban tette világossá, hogy eleget tesz a törvényi kötlezettségnek, és választási lehetőséget biztosít a koreai felhasználók számára fizetéskor. Az Apple viszont még nem adta be a derekát, mivel a cég álláspontja szerint a rendszerük jelenleg is megfelel a szabályozási követelményeknek. Mindezzel azonban a koreai kormányzat képviselői nem értenek egyet, akik a most számszerűsített büntetési tételekkel valószínűleg a számukra megfelelő irányba igyekszenek elmozdítani az Apple-t.

Mobilitás

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.