Hamarosan az ország törvényhozása elé kerül az a módosító javaslat, amely lehetővé tenné a fejlesztőknek, hogy szabadon válasszanak megoldást az appokon belüli vásárlás lebonyolítására.

A világ számos pontján, megannyi fórumon támadják a két nagy platformszolgáltatót, az Apple-t és a Google-t azért, mert az alkalmazásáruházaikban monopol pozíciójukat kihasználva olyan szabályokkal üzemelnek, amelyek ártanak a szabad versenynek. Ezt azonban először bizonyítani kell, és majd csak a hosszas bírósági eljárások, hatósági vizsgálatok lezárultát követően lehet reménykedni abban, hogy a játékszabályok megváltoznak mobil alkalmazások piacán.

A törvénynek erejével

Van azonban egy gyorsabb út, ha a helyi törvényhozás jogszabályi szinten alapból kezeli ezt a kérdést. A Távol-Keleten pontosan ez történik most. A dél-koreai törvényhozása szakbizottsága ugyanis a honatyák elé utalta azt a módosító javaslatot, ami kivenné az appáruházak tulajdonosai kezéből a döntést arról, hogy egy alkalmazás fejlesztője a programon belül milyen fizetési megoldást használhat.

Ez most mind a két nagy szolgáltató esetében a saját fizetési rendszeréhez van kötve, ami természetesen kellemes jutalékként jelentkezik bármikor, amikor egy felhasználó appon belül költi a pénzét, legyen szó előfizetés vásárlásról, vagy éppen játékokban alkalmazott virtuális kozmetikai kiegészítőkről.

Úgy tűnik, a helyi politika elszánta magát a konfrontatív lépésre, legalábbis az országot kormányzó Demokrata Párt képviselői mindenképpen, akiknek a szavazatával átment a javaslat a bizottsági ülésen. Az ellenzék ugyanakkor nem ennyire lelkes, mivel attól tartanak, hogy az amerikai óriásvállalatok számára igen kellemetlen törvénymódosítás miatt az Egyesült Államok kormánya sem tapsolna örömében.

Utóbbira egyébként jó esély van. Annak ellenére, hogy az USA-ban egyre szélesebb tábor látszik felsorakozni a big tech megregulázására, a külföldi kormányok kezdeményezte szigorításokat jellemzően nem fogadják túl kedvezően. Tavaly például az akkor még hivatalban lévő Donald Trump francia termékekre vetett ki különadót, mert Franciaország a tényleges gazdasági teljesítményhez akarta igazítani a technológiai vállalatok helyi adóterheit.

Puszta véletlen

Nyilvánvaló, hogy puszta véletlenségből a Google épp a törvényjavaslat bizottsági átengedésének napján jelentett be, hogy kitolja azt a határidőt, ameddig minden fejlesztőnek alá kell vetni magát a Play Store szabályzatának. Az alkalmazásokon belüli vásárlás saját kézben tartását ugyanis az Apple-höz képest a Google eddig sokkal lazábban, következetlenebbül kezelte.

Tavaly szigorítottak a szövegezésen, ám a megfeleléshez szükséges fejlesztői munka miatt utóbbiak kaptak némi időt. Ezt tolta most ki a cég jövő márciusig azzal az indokkal, hogy a pandémia miatt ezeket a feladatokat a vártnál nehezebb rendesen elvégezni.

Mobilitás

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.