Az IDC szerint a technológiával kapcsolatos költések 2021-ig átlagosan több mint 80 százalékkal nőnek évente.

Tavaly még nem érték el a blockchainnel kapcsolatos globális költések az 1 milliárd dollárt, de idén már 2,1 milliárdot fordítanak a technológiára világszerte. Az éves átlagos növekedési ütem (CAGR –  Compound Annual Growth Rate) ugyan kicsit lassabb lesz, 81 százalék, de ezzel 2021-re 9 milliárd dollárt meghaladó méretű lehet ez a piac. Ez szép eredmény, de hogy el tudjuk helyezni, érdemes felidézni, hogy az IDC tavaly valamivel több mint 2,4 ezer milliárd dollárra, a Gartner pedig – az eltérő módszertan miatt – 3,5 ezer milliárd dollárra becsülte a globális IT-piacot.

A blockchain vagy elosztott főkönyvi technológia nagyon sok területet alapjaiban átalakít. Csak ha a két legismertebb, iparágakon átívelő összefogást hozó projektet, a Enterprise Ethereum Alliance-t és a Hyperledger Projectset nézzük is, a bankoktól a belföldi és nemzetközi kereskedelmi és a mögöttük dolgozó szállítmányozási vállalatokon át az egészségügyig vagy a kormányzati szolgáltatásokig számtalan terület van, ahol a technológiával kísérleteznek.

A dinamikus piacbővülésnek fontos feltétele, hogy a szabályozó hatóságok a kriptovalutákkal ellentétben az elosztott főkönyvi technológiát kifejezetten pozitívan fogadták.

Tavaly volt a próbaév

Az IDC szerint 2017. lényegében a kísérletezés jegyében telt. Idén azonban már valódi projektek fognak zajlani, és számos helyen megkezdik a technológia implementálását. A technológia legnagyobb piaca az Egyesült Államok lesz. A kutató cég szerint a piac több mint 40 százalékát adja majd. Európa lesz várhatóan a második legnagyobb piac, és csak harmadik helyre fut be Ázsia és a Csendes-óceán térsége (Japán és Kína nélkül). Ugyanakkor a 2021-es időszakig a legnagyobb növekedési ütemet várhatóan Japán produkálja majd, ahol a szegmens éves átlagos növekedése meghaladja majd a 150 százalékot is.

A szektorok közül nem túl nagy meglepetésként a pénzintézeti szektor jár az élen. Idén várhatón 750 millió dollárt költ az ágazat a technológiára. Ez annyiban érthető is, hogy itt van a legtöbb – lényegében már most működőképes – felhasználási lehetőség, és itt haladnak a leggyorsabb a bevezetésekkel is. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy elméletileg nincs is olyan pénzügyi terület, hol ne lehetne használni valamilyen formában. A jogszabályi megfeleléstől és a határokon átnyúló fizetésektől a letétkezelésen és az eszközök nyomon követésén át a kereskedelemfinanszírozásig szinte mindenhol folynak kísérletek is.

Így növekszenek a blockchainalapú technológiára történő kiadások régiónként 2021-ig (milliárd USD)

Ehhez képest a forgalmazói és szolgáltatási szektor idei költéseit 510 millió dollárra becsüli az IDC, míg a gyártóipar és a kitermelés ágazat kevesebb mint 450 millió dollárt költ majd erre a technológiára. Ezek a területek elsősorban az eszköz- és árukezelési (például nyomon követés) megoldásokban használják fel az elosztott főkönyvi technológiát.

A technológia kritikus pontja: a biztonság

A konkrét alkalmazásokat illetően az amerikai kutatócég úgy véli, hogy 2021-ig a határokon átnyúló pénzügyi tranzakciókra, a termékek nyomon követésére, valamint a nemzetközi kereskedelmi ügyletek finanszírozása alkalmas blcokchain-megoldásokra költi a legtöbbet. Idén várhatón összesen kb. 650 millió dollár megy el erre a három területre.

Tekintve, hogy IT-technológiáról van szó, nem meglepő, hogy a kiadások jelentős része az IT-szolgáltatásokra, illetve azokon keresztül megvalósított üzleti szolgáltatásokra megy el. Az IDC szerint ez a két terület adja a költések háromnegyedét. Ebből a legnagyobb részt a bloickchain-platformszoftverek, valamint a technológiához kapcsolódó biztonsági megoldások teszik ki. Ez utóbbi nem véletlen, hiszen az Ethereum rendszer, amely ma az egyik legígéretesebb közös fejlesztélsi alap lehet, egyelőre túlságosan sebezhető.

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.