Elsőként és közösen lépnék meg, hogy a kereskedelemfinanszírozás eddigi rendszerét a megbízhatóbb és gyorsabb blockchainre tennék át.

Fontos tervet osztott meg a világgal a hongongi monetáris hatóság (HKMA – Hong Kong Monetary Authority) és a szingapúri jegybank szerepét is betöltő Monetary Authority of Singapore (MAS): olyan közös rendszert építenek, amely elosztott főkönyvi rendszerre (DLT – Distributed Ledger Technology) helyezné a nemzetközi kereskedelmet.

A hongkongiak a tesztfázison is túljutottak

A HKMA legnagyobb partnereit, például a HSBC-t és a Standard Chartered-et is bevonva már tavaly év végén lezárta a DLT-alapú kereskedelemfinanszírozási platform tesztidőszakát. A szingapúri jegybanknál még folynak a fejlesztések, de a terv az, hogy a két rendszert összekapcsolják, hogy a nemzetközi kereskedelemben a folyamatokat fel lehessen gyorsítani.

A MAS vezetője, Norman Chan egy fintech-konferencián jelentette be az együttműködést. Chan szerint ez a platform a kereskedelemfinanszírozás egy nagyon régi és fontos problémáját oldja meg, amely az ilyen rendszerek papíralapúságából erednek. Az exportőrök és importőrök a kockázataikat ún. hitellevelekkel próbálják csökkenteni. Ennek a külkereskedelemben alkalmazott fizetési módnak az a lényege, hogy egy bank a vevő megbízásából fizetési ígéretet ad az exportőr javára. A fizetés teljesítésének feltétele, hogy az exportőr az előírt okmányok bemutatásával igazolja a szerződés szerinti teljesítést. Globálisan megközelítőleg kétezer milliárd dollár kereskedelmi tranzakció mögött állnak ilyen biztosítékok.

Csakhogy ezek az eljárások nagyon időigényesek és bürokratikusak, így a kereskedelmi folyamatokat nagyban lassítják is. A hongkongi projekt lényegében ezt a folyamatot digitalizálja teljes egészében. Leegyszerűsíti a szükséges dokumentumok megosztását a tranzakcióban érintett felek között, lehetővé teszi az automatizált folyamatokat, valamint – az elosztott főkönyvi rendszer legfontosabb elemeként – csökkenti az emberi hibákból és a csalásokból eredő kockázatokat.

A hongkongi monetáris hatóság és partnerei már megkezdték a fejlesztők toborzását, hogy a kísérleti rendszert véglegesítsék.

Nem ez az egyetlen irány

Bár a kereskedelemfinanszírozási rendszer van a legfejlettebb állapotban, a HKMA több projektet is futtat az elosztott főkönyvi rendszerek alkalmazására, és ezekbe a legnagyobb hongkongi pénzintézetek mellett többek között a Deloitte-ot és egy nagy hongkongi kutatóintézetet is bevont. Késztettek például prototípus-rendszert a jelzálog-hitelezés folyamatainak, pontosabban a hitelelbírálás során történő ingatlanbecslés gyorsítására, vagy például a digitális személyazonosság-kezelés biztonságosabbá tételére.

A szingapúriak sem nulláról kezdték a most bejelentett rendszer fejlesztését. Márciusban zárták le az a projektet, amelyben a belföldi bankközi fizetések lebonyolításához fejlesztettek kísérleti elosztott főkönyvi rendszert. A projekt tapasztalatai alapján kezdték el saját, nemzetközi kereskedelmi finanszírozást támogató platformjuk fejlesztését.

Cloud & big data

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.