A Microsoft a hónap közepén vezette be élesben a Productivity Score-t, ami a kritikusai szerint megágyaz a dolgozó totális megfigyelésének.

November 17-én élesítette a Microsoft az Microsoft 365-ben az ún. Productivity Score-t, ami azonnal kiverte a biztosítékot az adatvédelmi szakértőknél és aktivistáknál. A Gizmodo például egyenesen az orwelli rémálom megvalósulásaként jellemzi, de a The Guardian sem fukarkodik a negatív jelzőkkel.

A Microsoft októberben, az Ignite fejlesztői konferencián mutatta be az eszközt, ami a vállalat szerint csupán átláthatóbbá teszi a szervezetek működését. Hogyan? Úgy, hogy 73 mutatóalapján értékeli, hogy a felhasználó hogyan használta az Microsoft felhős irodai alkalmazásait, és erről például havi összesítő jelentést készít a munkahelyi vezetőnek.

Az egész rendszer működésében tényleg van valami félelmetes. A munkahelyi vezető ugyanis lényegében minden percét végigkövetheti a beosztottjának. Látja, milyen gyakran kapcsolják be kamerájukat a virtuális meetingeknél, milyen gyakran küldenek mailt, hányszor nyitották meg és módosították a megosztott dokumentumokat, a csoportos csetben mennyire voltak aktívak stb. A vezető lekérheti személyenként az Microsoft 365 minden eleméről a használati statisztikát.

A Microsoft 365-ért felelős alelnök, Jared Spataro már a funkció élesedése előtt, október végén magyarázkodni kényszerült. Blogposztjában azzal érvelt, hogy számos biztonsági funkciót beépítettek a Productivity Score-ba, hogy megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak. Spataro szerint ezt szolgálja például, hogy a pontszám mindig egy 28 napos időszakra vonatkozik, és az adatokat lehet anonimizálni és törölni.

Microsoft: csak egy technikai támogató eszköz

De ki teheti meg ezt? Természetesen az, akinek erre jogosultsága van: a irányítópulthoz csak a főnök férhet hozzá, a dolgozónak nincs jogosultsága, hogy a róla gyűjtött adatok láthatóságát szabályozza. A The Guradiannek is ezt az érvet mondta fel a vállalat szóvivője, aki szintén jótékonyan hallgatott arról, hogy egy ilyen helyzetben a dolgozóknak vajmi kevés beleszólásuk van abban, hogy milyen módon alakulnak a munkafeltételek.

A szóvivő másik érve az volt, hogy ez igazából csak egy lehetőség, be sem kell kapcsolni. És akár arra is használható, hogy a rendszergazda pontosabb képet kapjon a felügyeletére bízott rendszer terheléséről. Segítségével feltárhatók a fájdalompontok, ha lassan indul egy program, ha nem hatékony a dokumentumalapú kollaboráció, még a rossz hálózati kapcsolatok is feltérképezhetők így. És azért van szükség arra, hogy a 28 napos időszakot felhasználónként láthassák a rendszergazdák, hogy célzottan tudjanak segíteni.

Az adatvédelmi szakértők szerint ez csupán egy munkahelyi megfigyelő eszköz újracsomagolása termelékenységoptimalizálási eszközként. A The Guardian idézi a vállalati webalkalmazásokat fejlesztő Basecamp alapító-vezetőjét, David Heinemeier Hanssont, aki szerint a disztópia enyhe kifejezés arra, amit a Microsoft csinál. Hansson szerint a munkahelyen folyamatos megfigyelése lényegében pszichológiai bántalmazásnak minősül.

A funkció ugyan kikapcsolható, de Wolfie Christl adatvédelmi kutató szerint igencsak problematikus, hogy alapértelmezetten be van kapcsolva. Christl azt sem tartja kizártnak, hogy ez a funkció az EU-ban tiltott eszköznek fog minősülni.

A távmunkával nő az ellenőrzési vágy

A munkáltatók a távmunka terjedésével párhuzamosan szeretnék növelni a dolgozók felügyeletét. A Gartner egy nyári kutatása szerint a munkáltatók 16 százaléka növelte a megfigyelés intenzitását. És mivel a cégek arra is rájöttek, hogy home office-szal olcsóbb a céges működés is, ez a trend valószínűleg erősödik majd.

A megfigyelést segítő eszközökből nem lesz hiány. A közelmúltban például egy a videós meetingek hatékonyságát javító eszközt mutattunk be, ami szintén a folyamatos megfigyelésre épít. Szakértők azonban figyelmeztetnek, az ilyen eszközök bevezetése nagyon gyorsan kialakíthat diszfunkcionális viselkedésmintákat: az emberek nem azt csinálják, aminek értelme van, és előreviszi a vállalatot, hanem azt, amit a teljesítménymonitorozó rendszerek mérnek. Ez nem csak a produktivitást rombolja. Már rövid távon csökkenhet a dolgozók lojalitása, hosszabb távon pedig pszichés zavarokat is okozhat, hogy értelmetlen feltételeknek kell nap mint nap megfelelni.

Cloud & big data

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.