A nagy internetes cégeknek extra költségeket, az ellenzéki csoportoknak megszűnő menedéket jelent a Vlagyimir Putyin elnök által aláírt törvény, amely a személyes adatok kezelését szigorítja.

Oroszország elnöke is kézjegyével látta el a hónap elején a Duma alsóháza által már elfogadott törvényjavaslatot. Ezzel szinte biztosra vehető, hogy 2016 őszétől valóban hatályba lép az orosz polgárok személyes adatainak kezelését szigorú szabályokhoz kötő új jogi környezet.

Játék határokkal

A jogszabály alapján minden orosz állampolgár személyes adatának az ország határán belül kell maradnia, azaz az internetes vállalkozások, vagy éppen a mobil alkalmazások tulajdonosai dedikált elhelyezésre lesznek kényszerítve, amennyiben a kicsinek nem tekinthető piacon szeretnének labdába rúgni. Azaz a Facebook, a Google és minden más szolgáltató is arra kényszerül, hogy az elkövetkező két évben saját adatközpontot építsen vagy dedikált tárolási helyet béreljen Oroszországban.

Az indoklás szerint a honatyák azért kívánják így szabályozni a külföldi online szolgáltatók adatkezelését, mert aggódnak az orosz állampolgárok személyiségi jogaiért. Plusz felmerült az az érv is, hogy ha ezek a globális vállalatok egyszer már bevételt kapnak az orosz piacról a reklámokból, akkor ne csak képviseleti irodát nyissanak, hanem építsenek megfelelő adatközpontokat is az országban. Példaként pedig az Európai Unióra mutogatnak, amely az utóbbi időben valóban igyekezett korlátok közé terelni a zömében amerikai vállalatokat jelentő globális szolgáltatók működését.

Ellenérvek és jogos félelmek

Az összehasonlítás az EU-val annyiban azért több helyen is sántít. Egyrészt ilyen szigorú követelményeket (egyelőre) nem léptettek életbe a tagországokban, másrészt a két régió népessége, gazdasági ereje és potenciálja sincs egy súlycsoportban. Magyarul amíg az EU-s piacon kifizetődő plusz teher, az az oroszoknál már üzletileg nem feltétlenül indokolható erőforrások delegálását igényli. És itt nem csak a legnagyobbakra kell gondolni, hanem bármelyik, globális piacon működő szolgáltatásra, amelynél adatokat tárolnak a felhasználókról.

A törvény ellenzőinek egy jelentős része másik oldalról közelít: ők pusztán egy újabb kísérletet látnak a demokrácia visszaszorítására. Való igaz, amennyiben az oroszok adatait a határokon belül tárolják, akkor azokra az adatokra már a helyi törvények érvényesek. Ennek megfelelően a Facebook vagy a Twitter is kénytelen lesz mondjuk ellenzéki szereplőkről információkhoz juttatni a kormányzati szerveket.

És ha valahol, akkor Oroszországban igen serény dolgoznak az internetes kommunikációs csatornák állami szabályozásán. A korábban ötletként itthon is belengetett bloggeres regisztrációt ott tényleg bevezették, ráadásul a népszerű blogok esetében ez az intézkedés további megkötéseket is tartalmaz. Szigorú szabályokat hoztak a csúnya beszéd médiafelületekről történő kiszorítására, egy nemrégiben hozott törvény alapján pedig a nehezen körülhatárolható "extrém megnyilvánulások" szerzőire róható ki komoly börtönbüntetés.

Cloud & big data

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.