Bizonyos problémákat soha, másokat pedig csak évek alatt lehet kiküszöbölni, de Mark Zuckerberg így is el van ájulva tőle, hogy mennyit fejlődtek az elmúlt két évben.

2018 nem volt a legnagyobb közösségi hálózat legsikeresebb éve. Bár a digitális pénznyomda hibátlanul működik, az egymást érő adatkezelési botrányok, a megbízhatatlanság és az üres bocsánatkérések alaposan megtépázták a társaság presztízsét. Ezt már a Facebook részvényárfolyama is komolyan megsínylette, amennyiben július óta majdnem az akkori kétharmadára olvadt. A vállalat ellen az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság, az igazságügy és a tőzsdefelügyelet is vizsgálódik, nem beszélve az európai hatóságokról, a felhasználói fiókok végleges törlését propagáló #deletefacebook kezdeményezéshez pedig sorban csatlakoznak a különféle területeken jól ismert hírességek is.

A Facebook alapító vezérigazgatója, Mark Zuckerberg ennek ellenére nem csak optimista, de kifejezetten büszke az eddigi eredményekre – legalábbis ez derül ki abból az év végi üzenetből, amit tegnap tett közzé az oldalon. Ebben elismeri ugyan, hogy bizonyos problémák megoldásához még évekig tartó munkára lesz szükség, mások (mint a gyűlöletbeszéd vagy a választások meghekkelése) pedig sosem lesznek teljes egészében kiküszöbölhetők. Ennek ellenére úgy látja, hogy 2016 óta "alapvetően megváltozott a Facebook DNS-e", és a vállalat összes szolgáltatását tekintve a korábbiaknál sokkal jobban koncentrál az ártalmas jelenségek megelőzésére vagy visszaszorítására.

A felsorolt eredmények között – nem számítva, hogy ezekhez szinte kivétel nélkül a botrányok kipattanására volt szükség – akadnak, amelyeket csak nagy jóindulattal lehet kipipálni a Facebook feladatlistáján. Ilyen például a felhasználási előzmények törlsére szolgáló Clear History, amelynek fejlesztését még a tavasszal jelentették be először, de élesben még belátható ideig nem lesz használatba vehető. A terrorizmust támogató hozzászólások 99 százalékának megosztás előtti kiszűrése is szép eredmény lenne, ha a szövegben az a pontosítás is szerepelne, hogy a statisztika kifejezetten az al-Kaida és az ISIS vonatkozásában megjelenő tartalomra vonatkozik.

A great new year to come

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a The New York Times egy nappal korábban számolt be a birtokába került, több mint 1400 oldalas anyagról, amely a Facebook moderátorainak szóló irányelveket tartalmazza. Akit érdekel, hogy a vállalat hogyan lehet képes átfésülni a száz nyelven írt napi több milliárd posztot, az most már tudja, hogy ezt a 15 ezer moderátornak kiosztott PowerPoint és Excel összefoglalók segítségével próbálják megoldani, akiknek néhány másodpercük van rá, hogy esetenként a Google Translate fordítóra támaszkodva elbírálják a felhasználók által generált üzenetekben a "mártír" szó kontextusát vagy a padlizsánt formázó emoji szexuális vonatkozásait.

Figyelembe véve az eljárás minimum véleményes hatékonyságát és az irányelvek mindenre kiterjedő hálóját, a NYT megállapítja, hogy a Facebooknak még annál is sokkal nagyobb hatása van a globális kommunikációra, mint amit az ember magától feltételezne, vagy amit a vállalat saját maga elismerne. Ezt mutatja a sokszor igen összetett kérdések igen-nem rendszerekbe való belegyömöszölése, megfejelve a feladatok kiszervezésével a nem ritkán képzetlen munkaerőt alkalmazó alvállalkozóknak. A lap riportjából világosan kiderül, hogy ebben a rendszerben óhatatlanul megjelennek a rossz vagy következetlen döntések, különösen, hogy már maguk a szabályok sem mindig naprakészek vagy világosak.

Zuckerberg üzenete mindenesetre nagyszerű 2019-es évet vetít előre, amelynek már Facebook már egy alapvetően megváltozott szervezetként vág neki, sokkal proaktívabb módon kezelve a felmerülő problémákat. Ehhez persze végérvényesen tisztázni kell majd azokat a kérdéseket is, amelyek a felhasználói adatok felhatalmazás nélküli kiszolgáltatásról szólnak egy nagy csomó külső szereplőnek, és amelyek az áprilisi szenátusi meghallgatás óta folyamatos témát jelentenek – legutóbb éppen a felhasználók privát üzeneteiben turkáló "adatpartnerek" kapcsán. Az év végi üzenetet nem nehéz úgy értelmezni, hogy a Facebook kvázi tiszta lappal szeretne nekivágni az új évnek, ez pedig kérdésessé teszi, hogy a negyedévente már 5 milliárd dolláros profitot termelő vállalatnál tényleg levonták-e az elmúlt időszak tanulságait.

Közösség & HR

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.