Dől a pénz a startupokhoz. Egy év alatt 62 százalékkal nőttek a globális kockázati befektetések. És szó sincs itt buborékról!

Tavaly csúcsot döntött a kockázati befektetések mértéke. Világszerte közel 33 milliárd dollár landolt startupoknál. A cégértékelések az egekben vannak. Mint azt pár napja a Bitport is megírta, sokan tartanak valamiféle, a dotcom lufihoz hasonló buborék kialakulásától.

Nincs itt semmiféle lufi

Nem, nincs itt semmiféle buborék, a technológiai vállalatok értékének növekedése egy alapvető gazdasági eltolódás – mondta Marc Andreessen a The Waal Street Journalnak egy interjúban. A neves befektető, az Andreessen Horowitz kockázati magánbefektető társaság egyik alapító-vezetője, szerint egyébként is egészen más a helyzet, mint a dotcom lufi kipukkanásakor volt.

Akkor egy internetes vállalat felépítése nagyon drága volt, szervereket kellett venni, drága hálózati eszközöket, adatbázisokat stb. Ma pedig egyszerűen be kell költözni egy felhőszolgáltatóhoz, és az akkori árak töredékéért lehet igénybe venni minden szükséges infrastrukturális erőforrást.

Az is fontos változás, hogy itt sokkal szűkebb az érintettek köre. Nem nyilvános cégekről van szó, hanem egy szűk befektetői csoport kockáztatja a pénzét egy meglehetősen szűk vállalati körben, ami a nyilvános piacokra kis hatással van.

Azt pedig az induló vállalkozások természetes velejárójának gondolja, hogy egyes cégek, melyekbe  fektetnek, nem lesznek sikeresek. De ez nem rossz, mondta Marc Andreessen, hiszen a kudarcokból értékes tapasztalatokat lehet nyerni. Egy kudarc nem a karrier végét jelenti a vállalkozónak, és aki megtapasztalta a kudarcot, az sokkal rugalmasabbá válik.

Sok pénz vár jó megtérülést

A kockázati tőkepiac, és azon belül is főleg a technológiai cégek iránti érdeklődés élénkülése mögött egyrészt egy sor sikertörténet áll. De vannak konkrét gazdasági okok is: a különféle alapítványok és nyugdíjalapok egyre több pénzt tesznek a kockázati befektető társaságokba, nagyobb megtérülést remélve. Ez a piac ugyanis minden kockázatával együtt is kimagasló hozammal kecsegtet.

Jól mutatja a kilátásokat a világ legnagyobb startupjainál a saját tőke és a cégérték egymáshoz való viszonya. Ez a különbség a Xiaominál a leglátáványosabb: miközben a vállalat saját tőkéje 1,4 milliárd dollár, jelenleg 46 milliárdra értékelik a befektetők a céget.

|Create infographics
Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.