Egy német nyelvterületen készült felmérés szerint az ottani cégeknél is gondokat okoz a digitális átállás levezénylése.

A digitális átalakulás és az azzal óhatatlanul együtt járó kihívások kezelése már nálunk is egy jó ideje téma. Nem véletlen, hogy idei CIO-rendezvényeink központi motivumát is a digitális transzformáció adta. Azt gondolhatnánk, a fejlettebb régiókban mindez már korábban felmerült, és előrébb járnak az úton. Ehhez képest az IFUA Horváth & Partners idevágó friss felmérésének eredményei nem ezt mutatják.

Máshol sincs kolbászból

A tanácsadó cég közel kétszáz vállalati döntéshozót kérdezett meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A válaszok alapján úgy tűnik, az ottani IT szervezetek túlnyomó többsége jelenleg nem képes arra, hogy a digitalizáció motorjává váljon. A jövő lehetőségei és a jelen valósága között tátongó szakadékot jól szemlélteti, hogy a megkérdezettek 96 százaléka szerint az informatika jelentősége nagyon megnő az elkövetkező három évben, ugyanakkor a válaszolók 77 százaléka szerint náluk az IT jelenleg pusztán technikai feladatokat lát el.

A döntéshozók azt várják az IT-szervezettől, hogy 2-3 éven belül a többi szakterület üzleti partnerévé váljon, ehhez pedig szükség van, vagy legalábbis lenne a proaktív megközelítésre az informatikai részleg oldaláról. A felmérést végző tanácsadó cég IT területért felelős magyarországi vezetője szerint ez a meglévő kompetenciákkal többnyire nem lehetséges, az IT területeknek erősíteniük kell az új, digitális kompetenciáikat. A technológia gyors fejlődése és a szakemberhiány miatt ugyan nem lehet mindent belül felépíteni, de ha az IT erős szállítómenedzsment képességgel rendelkezik, akkor a szükséges külső szakértőket mindig hatékonyan az üzlet szolgálatába tudja állítani - kommentálta a felmérést Tanács Zoltán. (A kompetencia kérdéskörét tavalyi összeállításunkban részletesen is körüljártuk.)

A digitális átalakítás megkívánná, hogy az IT ügyfélbarát szolgáltató szervezetté váljon, de a felmérés kimutatta, hogy jelenleg ez csak minden tizedik cégnél van így. Ugyanilyen arányban mondták a vállalatvezetők, hogy náluk az IT képes rugalmasan reagálni a különböző szakterületek igényeire, ami meglehetősen lelombozó arány.

Magad uram...

Mindössze a vállalatok 6 százalékánál fordul elő, hogy az IT proaktív módon dolgoz ki innovációkat a többi szakterületnek. Így nem meglepő, hogy német nyelvterületen a vállalatok 61 százalékánál a különböző szakterületek is fejlesztenek informatikai megoldásokat a maguk számára. A tanácsadó cég szakértője szerint ez itthon is egyre gyakrabban előforduló probléma, mivel az üzlet képtelen bevárni az IT-t és igyekszik maga választ találni a fejlesztési igényeire. 

Ez pedig természetszerűleg elvezet a shadow IT elburjánzásához, azaz olyan megoldásokat kezdenek a kollégák használni, amelyekről a belső informatikának tudomása sincs, és így értelemszerűen kontrollálni, tervezetten menedzselni sem képes azokat.

Tanács Zoltán szerint a CIO-k előtt két út áll. Az egyik az, hogy "előremenekülve" egyfajta Chief Digital Officerként (CDO) vagy a CDO technológiai szakértőjeként a teljes vállalati digitalizáció hajtóerejévé válnak, és egészséges feladatmegosztást alakítanak ki az ügyviteli és az üzemviteli IT között. A másik az, hogy egyre inkább jelentőségüket vesztik, mert még jobban elszakadnak a digitális natívok által vezérelt üzlettől és hagyományos üzemeltetési feladataik nagy részét profi külső szolgáltatók veszik át.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.