Egy német nyelvterületen készült felmérés szerint az ottani cégeknél is gondokat okoz a digitális átállás levezénylése.

A digitális átalakulás és az azzal óhatatlanul együtt járó kihívások kezelése már nálunk is egy jó ideje téma. Nem véletlen, hogy idei CIO-rendezvényeink központi motivumát is a digitális transzformáció adta. Azt gondolhatnánk, a fejlettebb régiókban mindez már korábban felmerült, és előrébb járnak az úton. Ehhez képest az IFUA Horváth & Partners idevágó friss felmérésének eredményei nem ezt mutatják.

Máshol sincs kolbászból

A tanácsadó cég közel kétszáz vállalati döntéshozót kérdezett meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A válaszok alapján úgy tűnik, az ottani IT szervezetek túlnyomó többsége jelenleg nem képes arra, hogy a digitalizáció motorjává váljon. A jövő lehetőségei és a jelen valósága között tátongó szakadékot jól szemlélteti, hogy a megkérdezettek 96 százaléka szerint az informatika jelentősége nagyon megnő az elkövetkező három évben, ugyanakkor a válaszolók 77 százaléka szerint náluk az IT jelenleg pusztán technikai feladatokat lát el.

A döntéshozók azt várják az IT-szervezettől, hogy 2-3 éven belül a többi szakterület üzleti partnerévé váljon, ehhez pedig szükség van, vagy legalábbis lenne a proaktív megközelítésre az informatikai részleg oldaláról. A felmérést végző tanácsadó cég IT területért felelős magyarországi vezetője szerint ez a meglévő kompetenciákkal többnyire nem lehetséges, az IT területeknek erősíteniük kell az új, digitális kompetenciáikat. A technológia gyors fejlődése és a szakemberhiány miatt ugyan nem lehet mindent belül felépíteni, de ha az IT erős szállítómenedzsment képességgel rendelkezik, akkor a szükséges külső szakértőket mindig hatékonyan az üzlet szolgálatába tudja állítani - kommentálta a felmérést Tanács Zoltán. (A kompetencia kérdéskörét tavalyi összeállításunkban részletesen is körüljártuk.)

A digitális átalakítás megkívánná, hogy az IT ügyfélbarát szolgáltató szervezetté váljon, de a felmérés kimutatta, hogy jelenleg ez csak minden tizedik cégnél van így. Ugyanilyen arányban mondták a vállalatvezetők, hogy náluk az IT képes rugalmasan reagálni a különböző szakterületek igényeire, ami meglehetősen lelombozó arány.

Magad uram...

Mindössze a vállalatok 6 százalékánál fordul elő, hogy az IT proaktív módon dolgoz ki innovációkat a többi szakterületnek. Így nem meglepő, hogy német nyelvterületen a vállalatok 61 százalékánál a különböző szakterületek is fejlesztenek informatikai megoldásokat a maguk számára. A tanácsadó cég szakértője szerint ez itthon is egyre gyakrabban előforduló probléma, mivel az üzlet képtelen bevárni az IT-t és igyekszik maga választ találni a fejlesztési igényeire. 

Ez pedig természetszerűleg elvezet a shadow IT elburjánzásához, azaz olyan megoldásokat kezdenek a kollégák használni, amelyekről a belső informatikának tudomása sincs, és így értelemszerűen kontrollálni, tervezetten menedzselni sem képes azokat.

Tanács Zoltán szerint a CIO-k előtt két út áll. Az egyik az, hogy "előremenekülve" egyfajta Chief Digital Officerként (CDO) vagy a CDO technológiai szakértőjeként a teljes vállalati digitalizáció hajtóerejévé válnak, és egészséges feladatmegosztást alakítanak ki az ügyviteli és az üzemviteli IT között. A másik az, hogy egyre inkább jelentőségüket vesztik, mert még jobban elszakadnak a digitális natívok által vezérelt üzlettől és hagyományos üzemeltetési feladataik nagy részét profi külső szolgáltatók veszik át.

Cloud & big data

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.