Az újabb keresetek is a Facebook korábban kiszivárgott belső anyagaira épülnek, amelyek szerint a vállalatnál pontosan tudták, hogy termékeik milyen veszélyeket hordoznak a befolyásolható gyerekekre és tizenévesekre.

Minden fronton zajlik a Facebook-Meta arculatának átalakítása, a tavaly átkeresztelt anyavállalat újabban már a tőzsdén is a META azonosítóval fut, és mindent megtesz, hogy megfelelő mértékben eltávolítsa magát az érdemi bevételeit termelő közösségi hálózattól. A törvényhozók és szabályozók részéről fokozódó nyomás, a rendszer algoritmikus döntései vagy a visszaélések elleni fellépés elégtelensége az elmúlt időszakban rendesen megtépázták a társaságot, a metaverzumos újratervezés pedig annyira nem bizonyult meggyőzőnek, hogy a Meta részvényei már több mint 40 százalékkal gyengültek az év eleji árfolyamukhoz képest.

A vállalat most újabb perek sorozata előtt áll, amelyekben azzal vádolják, hogy két meghatározó online platformját, a Facebookot és az Instagramot szándékosan a fiatal felhasználók függővé tételére építette, hogy profitálni tudjon belőlük. A kereseteket Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államokban benyújtó ügyvédi iroda szerint igazolhatóak a fiatalokat a Facebook és az Instagram túlzott használata miatt érő, önkárosító hatások, súlyosbodó mentális problémák, táplálkozási zavarok, álmatlanság és más következmények. A lényeg azonban az, hogy mindezzel a Facebooknál is tisztában lehettek.

Szándékosan és nem szándékosan is káros

A The Wall Street Journal még tavaly szeptemberben szemlézett a társaságnál belső használatra készített kutatási anyagokat, amelyekben már szerepelt, hogy milyen traumákat okozhat az Instagram használata például a fiatal lányok jelentős részének. Nem sokkal később megszólat a Facebook egy korábbi termékmenedzsere is, aki szerint a cégnél folyamatos a konfliktus közjó és a saját üzleti érdek között, működésüket pedig rendszeresen az utóbbi szerint optimalizálják, más szempontok fölé helyezve a profittermelést. Mindezeket követően máshol, így California vagy Connecticut államokban már beperelték a Metát, a mostani nyolcas csomagot pedig mindennek a tetejébe kapja a Facebook anyavállalata.

A Meta Platforms szóvivője szerdán elmondta a Bloombergnek, hogy időközben olyan funkciókat vezettek be az áltíluk üzemeltetett platformokon, amelyek lehetővé teszik, hogy a szülők nyomon kövessék gyerekeik felhasználói tevékenységét, és olyan értesítéseket is kínálnak, amelyek emlékeztetnek az alkalmazások szüneteltetésére. A keresetek szerint azonban a Meta tévesen mutatta be termékeinek biztonságát, hasznosságát és függőséget (nem) okozó jellemzőit, de szerepelnek bennük a tervezés hibákkal, a figyelmeztetés elmulasztásával, csalás és hanyagsággal kapcsolatos panaszok is.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.