Az újabb keresetek is a Facebook korábban kiszivárgott belső anyagaira épülnek, amelyek szerint a vállalatnál pontosan tudták, hogy termékeik milyen veszélyeket hordoznak a befolyásolható gyerekekre és tizenévesekre.

Minden fronton zajlik a Facebook-Meta arculatának átalakítása, a tavaly átkeresztelt anyavállalat újabban már a tőzsdén is a META azonosítóval fut, és mindent megtesz, hogy megfelelő mértékben eltávolítsa magát az érdemi bevételeit termelő közösségi hálózattól. A törvényhozók és szabályozók részéről fokozódó nyomás, a rendszer algoritmikus döntései vagy a visszaélések elleni fellépés elégtelensége az elmúlt időszakban rendesen megtépázták a társaságot, a metaverzumos újratervezés pedig annyira nem bizonyult meggyőzőnek, hogy a Meta részvényei már több mint 40 százalékkal gyengültek az év eleji árfolyamukhoz képest.

A vállalat most újabb perek sorozata előtt áll, amelyekben azzal vádolják, hogy két meghatározó online platformját, a Facebookot és az Instagramot szándékosan a fiatal felhasználók függővé tételére építette, hogy profitálni tudjon belőlük. A kereseteket Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államokban benyújtó ügyvédi iroda szerint igazolhatóak a fiatalokat a Facebook és az Instagram túlzott használata miatt érő, önkárosító hatások, súlyosbodó mentális problémák, táplálkozási zavarok, álmatlanság és más következmények. A lényeg azonban az, hogy mindezzel a Facebooknál is tisztában lehettek.

Szándékosan és nem szándékosan is káros

A The Wall Street Journal még tavaly szeptemberben szemlézett a társaságnál belső használatra készített kutatási anyagokat, amelyekben már szerepelt, hogy milyen traumákat okozhat az Instagram használata például a fiatal lányok jelentős részének. Nem sokkal később megszólat a Facebook egy korábbi termékmenedzsere is, aki szerint a cégnél folyamatos a konfliktus közjó és a saját üzleti érdek között, működésüket pedig rendszeresen az utóbbi szerint optimalizálják, más szempontok fölé helyezve a profittermelést. Mindezeket követően máshol, így California vagy Connecticut államokban már beperelték a Metát, a mostani nyolcas csomagot pedig mindennek a tetejébe kapja a Facebook anyavállalata.

A Meta Platforms szóvivője szerdán elmondta a Bloombergnek, hogy időközben olyan funkciókat vezettek be az áltíluk üzemeltetett platformokon, amelyek lehetővé teszik, hogy a szülők nyomon kövessék gyerekeik felhasználói tevékenységét, és olyan értesítéseket is kínálnak, amelyek emlékeztetnek az alkalmazások szüneteltetésére. A keresetek szerint azonban a Meta tévesen mutatta be termékeinek biztonságát, hasznosságát és függőséget (nem) okozó jellemzőit, de szerepelnek bennük a tervezés hibákkal, a figyelmeztetés elmulasztásával, csalás és hanyagsággal kapcsolatos panaszok is.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.