Azoknál a vállalatoknál, amelyek all-int mondtak a metaverzumra, egyelőre nem mindenki tapasztalja a munkavégzés jövőjeként reklámozott virtuális tér nagyszerűségét.

A Meta (Facebook) mindent megtesz, hogy felhasználói és üzleti partnerei körében is a lehető legszélesebb körben promózza a metaverzumot, amit egyelőre sokan tartanak homályos és üzletileg sem kifejezetten sikeres koncepciónak. A nyomulás részeként a megosztott virtuális környezetet a munkavégzés jövőjeként reklámozzák. Mint hogy a technológia már a modern munkahely szerves része, és egyre többen dolgoznak távoli vagy hibrid beosztásban, a Meta szerint a virtuális (VR) vagy kiterjesztett (AR) valóság kiválóan alkalmas a munkatársakhoz való csatlakozásra, és ősszel bemutatott headsetje, a Quest Pro is első körben az üzleti és kreatív felhasználást célozza.

A társaság vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a Meta Connect 2022 eseményen is kifejtette, hogy a VR már a mai fejlettségi szinjén is a jelenlét érzését biztosítja, és már most is alkalmasabb erre,mint a hagyományos videokonferenciák. Ez akár igaz is lehetne, de azok közül mégsem mindenki látja így a dolgot, akik a mindennapi munkájuk során tényleg kapcsolatba kerülnek a technológiával. A Meta Horizon Worlds alkalmazásának világát népszerűsítő demók eddig kiábrándítóan festettek, utóbb pedig kiderült, hogy azt még a saját fejlesztői sem használják szívesen, sőt a legtöbb felhasználó úgy hagyja ott a Horizon Worldsöt, hogy többé már nem is tér vissza hozzá.

A munka sem lett tőle könnyebb

Az emlegetett "jelenlétérzés" ezek szerint még nem igazán erős, a Slate magazin néhány nappal ezelőtti összeállításából pedig kiderül, hogy a VR-es munkavégzés során egy rakás másik problémával is kénytelenek megbirkózni a szerencsés kevesek. A lap idézi például az Accenture egyik tanácsadóját, aki a cégnél bevezetett Oculusról elmondja: az ember elmerül a metaverzumban a fején a nagydarab headsettel, amit aztán le kell kapnia, hogy megkeresse a telefonját egy kétfaktoros hitelesítéshez, de a kódot nem tudja kimásolni, hanem meg kell jegyeznie, amíg visszaveszi magára az Oculust. Ez a műtét pedig azért sem egyszerű, mert a levételkor a headset rögtön alvó módra vált.

Mások is csak sorolják a kényelmetlenségeket, mint amilyen a headsetek feltöltésének elfelejtése, az operációs rendszer frissítése, az új alkalmazások telepítése és frissítése, a fiókokba való bejelentkezés vagy az asztali számítógép és a headset közötti képernyőmegosztás. Ez sok apróság, de a sok apróság azt jelenti, hogy a teljes folyamatok nagyon sokféleképpen mehetnek félre. Ott vannak aztán a hozzáférési problémák, mint amikor a virtuális valóság tengeribetegséget okoz valakinél, de a virtuális tétben az alapvető verbális és non-verbális jelzések vagy viselkedési normák alkalmazása is sokszor okoz nehézséget. A Slate legtöbb forrása egyetértett abban, hogy a VR-es munka előnyei egyelőre semmiképpen sem haladják meg a hátrányait, ami azt vetíti előre, hogy egy jó darabig még a megszokott laptopok előtt fogunk ücsörögni.

Konzumer tech

Szupervékony hajlítható telefonnal jelentkezett a Huawei

A kínai gyártó az amerikai szankciók ellenére komoly fejlesztésekkel igyekszik meghatározó márka maradni a mobilos szegmensben.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.