Azoknál a vállalatoknál, amelyek all-int mondtak a metaverzumra, egyelőre nem mindenki tapasztalja a munkavégzés jövőjeként reklámozott virtuális tér nagyszerűségét.

A Meta (Facebook) mindent megtesz, hogy felhasználói és üzleti partnerei körében is a lehető legszélesebb körben promózza a metaverzumot, amit egyelőre sokan tartanak homályos és üzletileg sem kifejezetten sikeres koncepciónak. A nyomulás részeként a megosztott virtuális környezetet a munkavégzés jövőjeként reklámozzák. Mint hogy a technológia már a modern munkahely szerves része, és egyre többen dolgoznak távoli vagy hibrid beosztásban, a Meta szerint a virtuális (VR) vagy kiterjesztett (AR) valóság kiválóan alkalmas a munkatársakhoz való csatlakozásra, és ősszel bemutatott headsetje, a Quest Pro is első körben az üzleti és kreatív felhasználást célozza.

A társaság vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a Meta Connect 2022 eseményen is kifejtette, hogy a VR már a mai fejlettségi szinjén is a jelenlét érzését biztosítja, és már most is alkalmasabb erre,mint a hagyományos videokonferenciák. Ez akár igaz is lehetne, de azok közül mégsem mindenki látja így a dolgot, akik a mindennapi munkájuk során tényleg kapcsolatba kerülnek a technológiával. A Meta Horizon Worlds alkalmazásának világát népszerűsítő demók eddig kiábrándítóan festettek, utóbb pedig kiderült, hogy azt még a saját fejlesztői sem használják szívesen, sőt a legtöbb felhasználó úgy hagyja ott a Horizon Worldsöt, hogy többé már nem is tér vissza hozzá.

A munka sem lett tőle könnyebb

Az emlegetett "jelenlétérzés" ezek szerint még nem igazán erős, a Slate magazin néhány nappal ezelőtti összeállításából pedig kiderül, hogy a VR-es munkavégzés során egy rakás másik problémával is kénytelenek megbirkózni a szerencsés kevesek. A lap idézi például az Accenture egyik tanácsadóját, aki a cégnél bevezetett Oculusról elmondja: az ember elmerül a metaverzumban a fején a nagydarab headsettel, amit aztán le kell kapnia, hogy megkeresse a telefonját egy kétfaktoros hitelesítéshez, de a kódot nem tudja kimásolni, hanem meg kell jegyeznie, amíg visszaveszi magára az Oculust. Ez a műtét pedig azért sem egyszerű, mert a levételkor a headset rögtön alvó módra vált.

Mások is csak sorolják a kényelmetlenségeket, mint amilyen a headsetek feltöltésének elfelejtése, az operációs rendszer frissítése, az új alkalmazások telepítése és frissítése, a fiókokba való bejelentkezés vagy az asztali számítógép és a headset közötti képernyőmegosztás. Ez sok apróság, de a sok apróság azt jelenti, hogy a teljes folyamatok nagyon sokféleképpen mehetnek félre. Ott vannak aztán a hozzáférési problémák, mint amikor a virtuális valóság tengeribetegséget okoz valakinél, de a virtuális tétben az alapvető verbális és non-verbális jelzések vagy viselkedési normák alkalmazása is sokszor okoz nehézséget. A Slate legtöbb forrása egyetértett abban, hogy a VR-es munka előnyei egyelőre semmiképpen sem haladják meg a hátrányait, ami azt vetíti előre, hogy egy jó darabig még a megszokott laptopok előtt fogunk ücsörögni.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.