Nem kell jelszó, nem kell PIN kód, elég lesz mélyen a kamerába nézni. Öt év múlva minden telefon alkalmas lesz biometrikus azonosításra.

Öt év múlva már a telefonok többségén biometrikus azonosítás váltja ki a jelszavakat és a PIN kódot -- állítják a BI Intellingence kutatói. Ez is egy válasz az online bűnözéssel és az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra.

A pénzügyi szektornak nagyon jó

A hardver- és szoftvercégek folyamatosan keresik az újszerű megoldásokat a felhasználók azonosítására, de a leígéretesebbnek a biometrikus azonosítás tűnik. Nemrégiben éppen ezt a területet jelölte meg egyik jövőbeni stratégiai céljának a magyar gyökerű szoftverfejlesztő LogMeIn is. Láng András alelnök a Bitportnak elmondta, hogy meglátásuk szerint 5-10 éven belül jelentősen átalakul az azonosításmenedzsment-piac: előtérbe kerülnek a jelszóhegyeket kiváltó biometrikus azonosítók. A LogMeIn célja, hogy ezen a piacon bekerüljön a meghatározó identity management szolgáltatók közé.

A biometrikus azonosításra több lehetőség is van. Korlátozottan már ma is használják azonosításra az ujjlenyomatot, a hangot, a retinát vagy a vénát. Ezeknek a módszereknek látványosan növekszik a népszerűsége, főleg az okostelefonok képernyőzárjának a feloldására vagy az érzékeny adatokat tartalmazó alkalmazások megnyitására használják.

A biometrikus azonosításra alkalmas eszközöknek talán még ennél is jobban örül a pénzügyi szektor. Az ilyen eszközökkel ugyanis anélkül növekedhet meg ugrásszerűen az adatok biztonsága, hogy az extra kényelmetlenséget okozna a felhasználóknak, sőt...

Az új módszerek újabb kihívásokat is hoznak

A biometrikus azonosító módszerek terjedése azonban a fejlesztő cégeket is új biztonsági kihívások elé is állítják. Igaz ugyan, hogy titkosítva tárolt biometrikus adatokhoz való hozzájutás és azok használata jóval keményebb feladat elé állítja a hackereket, de ha sikerrel járnak, hihetetlenül értékes információkhoz jutnak. Ha ugyanis ezek az adatokat kompromittálódnak, nem járható az a módszer, mint a jelszavaknál: ugyanis ezeket nemk lehet lecserélni.

Ezek olyan nagy kockázat, ami akár el is téríthetné a biometrikus azonosítástól a felhasználókat és a cégeket. Ugyanakkor a többség már úgy gondolja, hogy a technológia nyilvánvaló előnyei felülmúlják a lehetséges kockázatokat.

Az okostelefongyártók például már mostanában is látványos gyorsasággal integrálják az eszközökbe az ujjlenyomat olvasókat. A BI Intelligence előrejelzése szerint 2021-ben a tengerentúlon eladott készülékek 99 százalékában már lesz ujjlenyomatolvasó. A váltás az USA-ban használt iPhone-oknál még ennél is gyorsabban, már 2018-ra bekövetkezhet.

A biometrikus technológia azonban nem ragad le az ujjlenyomattal történő azonosításnál. Hasonló karriert futhat be páldául az arcfelismerés vagy az írisz alapján történő azonosítás is. A Samsung például a napokban bejelentett legújabb phabletjébe, a Galaxy Note7-be már szerelt íriszszkennert.

A biometrikus azonosításhoz használt információkat azonban – a fent említett tulajdonsága miatt – sokkal jobban kell védeni, mint a hagyományos jelszavakat vagy PIN kódokat. Ez az egyik legfontosabb megoldásra váró feladata a fejlesztő cégekenek.

Biztonság

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.