Az egyelőre bétás add-on összetett védelmet és szupergyors böngészést ígér. Még a clickbait oldalakat is szűri.

Fontos és hasznos, bár egyelőre béta állapotú böngészőkiegészítőt adott ki a Malwarebytes Chrome-ra és Firefoxra. Augusztus elejétől mindként változat letölthető.

A Malwarebytes nem csak nagyobb biztonságot, hanem sokkal gyorsabb böngészőműködést is ígér. Állítása szerint azzal, hogy az add-on megakadályozza a kártékony weboldalak és a nem kívánt tartalmak letöltését, a böngésző akár háromszor gyorsabban is be tud tölteni weboldalakat.

Komplex megoldás rugalmas használattal

A Chrome-nak tavaly ősz óta része egy beépített biztonsági szolgáltatás, a korábban önállóan elérhető Chrome Cleanup Tool, amelyben az ESET keresőmotorja dolgozik, automatikusan detektálja és sandbox környezetben szűri a böngésző integritását és beállításait veszélyeztető kódokat, többek között azokat a beépülőket, melyek módosítani akarják a böngésző beállításait. A Firefox tavaly óta szintén használ sandbox technikát a biztonság javításához.

A Malwarebytes eszköze azonban – mint általában a céleszközök az általános célúakhoz képest – sokkal szofisztikáltabb, amivel a védelmet sokkal jobban hozzá lehet igazítani az egyéni igényekhez és böngészési szokásokhoz. Ezt a testreszabást teszi lehetővé, hogy az add-on egyes funkciói igény szerint kapcsolhatók ki-be (a beállító oldalt lásd alább), illetve hogy a felhasználó létrehozhat egyéni fehérlistákat is az általa megbízhatónak tartott domainekről. Az eszköz a háttérben fut, és folyamatosan monitorozza a böngésző tevékenységét.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A kiegészítő egyik legfontosabb modulja a malware-ek elleni védelem. Ez ismeri fel és blokkolja a kártékony programokat. Önálló modul végzi a csalásfelderítést is, amely a technikai támogatásos csalásokhoz készült weblapokat azonosítja. Emellett van benne reklámblokkoló, és egy olyan modul is, amely az online aktivitások nyomon követését akadályozza meg.

Hasznos apróságok profiknak

A kiegészítőben számos olyan nüansz van, amivel a felhasználók többsége nem sokat tud kezdeni, de a felkészültebbeknek esetleg fontos információ lehet. Ilyen például az, hogy a böngésző jobb felső sarkában kijelzi a blokkolt trackerek és hirdetések számát.

A technikai csalások elleni védelem (scam protection) külön érdekes. Ilyen ugyanis a támadók nem akarnak kártékony kódokat bejuttatni a célrendszerbe, azaz első körben nem történik valódi károkozás. A támadók olyan megtévesztő weblapokra próbálják irányítani a felhasználót, amely valami technikai problémára, például egy állítólagos vírusfertőzés veszélyére hívja fel a figyelmet, valamint felszólítja a felhasználót, hogy a nagyobb baj megelőzésére hívjon fel egy telefonszámot. Ez vagy emelt díjas szám, vagy a támadók ezen keresztül próbálnak bizalmas adatokat kipuhatolni, illetve távolról hozzáférést szerezni a számítógéphez – írja a Biztonságportál.

A Malwarebytes kiegészítője ezekre az oldalakat kétféle módon is szűri. Egyrészt feketelista alapján azonosítja a már ismert, ártalmas célokat szolgáló URL-eket. Az érdekesebb, hogy van benne egy heurisztikus kereső is, amely a még ismeretlen, káros weblapok esetén képes jelezni a kockázatot a felhasználónak.
 

A böngészőkiegészítő moduljai szabadon ki-be kapcsolhatók


A kiegészítő alapértelmezésben anonim módon küld telmetriai adatokat (a blokkolt URL-t, valamint a blokkolás okát) a Malwarebytesnak, de ez is letiltható.

Még nem tökéletes...

A bétás állapot miatt még vannak csiszolandók a kiegészítőben. A Bleeping Computer újságírója vette észre például, hogy telepítés után az add-on valahogy a malwarebytes.com domainen nem blokkolta az egyébként tiltott szkripteket. Ezt egyébként azóta javította a cég.

Szintén problémás lehet az ún. clickbait elleni védelem. Ez olyan figyelemfelhívó cím, ami mögött nagyon kevés, akár nulla tartalom van, vagy ha van is tartalom, az köszönő viszonyban sincs a címmel. Az azonban meglehetősen szubjektív, hogy mikortól számít valami clickbaitnek. A Malwarebytes azt nyilatkozta a Bleeping Computernek, hogy itt részben a domainek (feketelista), részben a tartalom alapján szűrnek egy a témával foglalkozó kutatócsoport adataira támaszkodva.

Szintén a bétás állapot következménye, hogy egyelőre a szkriptek szűrésénél gyakran bele lehet futni fals pozitív eredménybe, azaz olyan szkriptek betöltődését akadályozza a kiegészítő, melyek nem jelentenek veszélyt, ám a weboldal megfelelő működéséhez szükség lenne rájuk. Ezeknek a hibáknak a javításán már dolgozik a Malwarebytes.

Biztonság

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.