A Mozilla ígérete szerint még sosem láthattuk ennyire simán működőnek a böngészőt.

Régóta várt verziót tett közzé a Mozilla Foundation. A Firefox 57 nagy változásokat hoz a böngészőt használók életébe. A Quantum névre keresztelt browserre komoly feladat hárul: újra meg kellene erősítenie a szoftver évek óta folyamatosan olvadó piaci pozícióját.

Erősebb, letisztultabb

A bétaváltozat elhagyásával immár bárki megtekintheti, hogyan képzeli el az alapítvány a böngészés jövőjét. Alaposan átdolgozták az alkalmazást, ennek köszönhetően a korábbiakhoz képest kétszer gyorsabb lett. És ez nem pusztán bűvészkedés a számokkal, az első visszajelzések alapján érezhető a változás: még számos megnyitott böngészőfül esetén sem romlik a teljesítmény. A fejlesztő állítása szerint ez annak köszönhető, hogy a "rivális termékhez" képest 30 százalékkal kevesebb memóriát fogyaszt a szoftver.

Egy gyors videótesztet is összedobtak annak érzékeltetésére, milyen tempót diktál a Firefox Quantum. Az ebben látottak alapján számos Google-szolgáltatás megnyitását gyorsabban végzi a böngésző, mint a Chrome, igaz, azért nem mindenben sikerült lepipálni az amerikai keresőóriás saját fejlesztésű szoftverét:
 


Az eredmények eléréséhez újra kellett írni a böngészőmotort, melyet kifejezetten erre a célra hozott létre a Mozilla kutatócsapata. Az új motor alkalmazásával nem csak a teljesítmény, hanem a megjelenés minősége is javult. Letisztultabb, egyszerűbb felület tárul azok szeme elé, akik bizalmat szavaznak az új Firefoxnak.

A Windowsra, Macre és Linuxra egyaránt letölthető alkalmazás bővíthetőségére is figyelt a Mozilla. Ennek köszönhetően az augusztusi, kifejezetten fejlesztőknek szánt developer edition megjelenése óta már több mint 700-an tettek hozzá az eredeti kódhoz, köztük 80-nál is többen teljesen önkéntes alapon vettek részt ebben a folyamatban.

Új funkciók sora

A Firefox Quantummal debütál az úgynevezett Quantum Flow, ami tucatnyi, teljesítménykorlátozó hibát iktat ki. A Quantum CSS (Stylo) a website-ok formázását gyorsítja fel. A Photon pedig annak az új felületnek a neve, ami eltünteti a böngésző megszokott lekerekített füleit és a címsorban elérhetővé tesz egy "page action" menüt, az oldallal kapcsolatos tevékenységek egy helyre gyűjtése végett.

Végre debütál a Mozilla által megszerzett Pocket könyvjelzőszolgáltatás, amely nem csupán a felhasználó kedvenc oldalait gyűjti, hanem azok alapján új, érdekesnek vélt webhelyeket is ajánl. A felhasználók életét segíti az a képernyőmentésre használható eszköz, amivel könnyen megoszthatók az internetező által látottak levélben vagy Twitteren keresztül. A lista még közel sem ért véget; annyi minden változott, hogy a Mozilla még a Firefox logóját is áttervezte, ami így letisztultabbá vált.

Figyelmet fordítottak a magánszféra tiszteletben tartására is. Alapértelmezettként be van kapcsolva az úgynevezett tracking protection, ami a webes nyomkövető szkriptek tevékenységét hivatott megakadályozni. Ez a funkció nem csupán a privát böngészési módban aktív, hanem a hagyományos webezés alatt is működik. A Quantum védelmet kínál az úgynevezett HTML5 canvas fingerprinting eljárással szemben is, melyet szintén az internetezők online nyomonkövetésére használnak. Ez a Tor Browserből kölcsönzött képesség azonban csak a következő, 58-as verzióban válik elérhetővé.

Amint az látható tehát, a Firefox Quantum végleges kiadásának megjelenésével közel sem áll le a fejlesztés. A Mozilla közlése értelmében további ötleteik is megvalósítási fázisba értek, amelyek majd a rákövetkező generációkban fognak debütálni. Ilyen például a weboldalak megjelenítésének gyorsítására fejlesztett Quantum Render.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.