Az informatikai piacon folyamatosan repkednek a dollármilliárdos felvásárlások, sorolhatók a grandiózus tőzsdére lépések, ám a 2000-es évek dotkomlufiját előre megjósoló szakértő szerint a mostani helyzet egyáltalán nem fenyeget hasonlóval.

Nem lát aggasztó jeleket a globális technológiai szektornál Mary Meeker. A neves elemző véleményére sokat adnak a befektetők és az iparág is, többek között azért, mert a 2000-ben összezuhanó dotkomlufira is időben figyelmeztetett, ám akkor ez kevés volt annak elkerülésére. A jelenleg a Kleiner Perkins kockázati befektető partnereként tevékenykedő Meeker egy konferencián tartott előadásában hozott összehasonlító adatokat a helyzet megvilágítására.

Régebben minden jobb több volt

A szakember konkrét nevek említése nélkül elismerte, hogy vannak megkérdőjelezhetően nagy vállalatértékelések a szektorban, ám ha a szikár tényeket nézzük, a kanyarban sem vagyunk az 1999-2000 környékén tapasztaltakhoz képest. Meeker adatai szerint tavaly 41 tech cég lépett tőzsdére, míg 99-ben 310, a lufi kipukkanásának évében pedig 221. A tavalyi kezdeti nyílvános részvénykibocsátások értékét 8 milliárd dollára becsülte, miközben tizenöt évvel ezelőtt 30 milliárd felett áramlott így tőke az iparágba.

Ha a tőzsdére (még) nem vonult tech vállalatoknál a befektetések alapján számított cégértéket vizsgáljuk, hasonló arányokat kapunk. Tavaly az Egyesült Államokban 24 milliárd dollár értékű kockázati tőke mozdult meg, ám ez a negyedét sem éri el a 2000-ben tapasztalható "hisztériához", ami 101 milliárd dollárnyi befektetésben öltött testet, majd nagyrésze olvadt el hirtelen. A befektetői támogatásban részesülő cégek száma is csupán a fele annak, mint a dotkomlufi idején.

Eltérő számok, kirívó példák

Meeker összehasonlításai alapján valóban úgy tűnik, hogy nincs különösebben túlfűtött állapotban a technológiai szektor, ám néhány apróságra azért érdemes kitérni. Például a nyilvános részvénykibocsátások tavalyi összértékét ő 8 milliárd dollárra tette, ám más források ennél azért többet, közel 11,5 milliárd dollárt emlegetnek [PDF]. Ráadásul az amerikai kockázati befektetők szövetségének számai alapján 2007. óta nem debütált a parketten ennyi tech cég.

És akkor még nem említettük a Facebook 2012-es antréját, ami önmagában egy 16 milliárdos tételként jelentkezett. A többi tech IPO-val együtt a két évvel ezelőtti összeg már közelít a dotkomlufi idején mért 30 milliárdos szintekhez. És a jelek szerint idén sem hűlni fog a piac, hiszen több kisebb aspiráns mellett egy igazi rekordervárományos is érkezhet. Azaz lehet, hogy tavaly tényleg nem forrongott a tech szektor, az viszont elképzelhető, hogy 2013. csak egy kivétel volt, és mégis csak kerekedik egy újabb lufi.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.