Az informatikai piacon folyamatosan repkednek a dollármilliárdos felvásárlások, sorolhatók a grandiózus tőzsdére lépések, ám a 2000-es évek dotkomlufiját előre megjósoló szakértő szerint a mostani helyzet egyáltalán nem fenyeget hasonlóval.

Nem lát aggasztó jeleket a globális technológiai szektornál Mary Meeker. A neves elemző véleményére sokat adnak a befektetők és az iparág is, többek között azért, mert a 2000-ben összezuhanó dotkomlufira is időben figyelmeztetett, ám akkor ez kevés volt annak elkerülésére. A jelenleg a Kleiner Perkins kockázati befektető partnereként tevékenykedő Meeker egy konferencián tartott előadásában hozott összehasonlító adatokat a helyzet megvilágítására.

Régebben minden jobb több volt

A szakember konkrét nevek említése nélkül elismerte, hogy vannak megkérdőjelezhetően nagy vállalatértékelések a szektorban, ám ha a szikár tényeket nézzük, a kanyarban sem vagyunk az 1999-2000 környékén tapasztaltakhoz képest. Meeker adatai szerint tavaly 41 tech cég lépett tőzsdére, míg 99-ben 310, a lufi kipukkanásának évében pedig 221. A tavalyi kezdeti nyílvános részvénykibocsátások értékét 8 milliárd dollára becsülte, miközben tizenöt évvel ezelőtt 30 milliárd felett áramlott így tőke az iparágba.

Ha a tőzsdére (még) nem vonult tech vállalatoknál a befektetések alapján számított cégértéket vizsgáljuk, hasonló arányokat kapunk. Tavaly az Egyesült Államokban 24 milliárd dollár értékű kockázati tőke mozdult meg, ám ez a negyedét sem éri el a 2000-ben tapasztalható "hisztériához", ami 101 milliárd dollárnyi befektetésben öltött testet, majd nagyrésze olvadt el hirtelen. A befektetői támogatásban részesülő cégek száma is csupán a fele annak, mint a dotkomlufi idején.

Eltérő számok, kirívó példák

Meeker összehasonlításai alapján valóban úgy tűnik, hogy nincs különösebben túlfűtött állapotban a technológiai szektor, ám néhány apróságra azért érdemes kitérni. Például a nyilvános részvénykibocsátások tavalyi összértékét ő 8 milliárd dollárra tette, ám más források ennél azért többet, közel 11,5 milliárd dollárt emlegetnek [PDF]. Ráadásul az amerikai kockázati befektetők szövetségének számai alapján 2007. óta nem debütált a parketten ennyi tech cég.

És akkor még nem említettük a Facebook 2012-es antréját, ami önmagában egy 16 milliárdos tételként jelentkezett. A többi tech IPO-val együtt a két évvel ezelőtti összeg már közelít a dotkomlufi idején mért 30 milliárdos szintekhez. És a jelek szerint idén sem hűlni fog a piac, hiszen több kisebb aspiráns mellett egy igazi rekordervárományos is érkezhet. Azaz lehet, hogy tavaly tényleg nem forrongott a tech szektor, az viszont elképzelhető, hogy 2013. csak egy kivétel volt, és mégis csak kerekedik egy újabb lufi.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.