Az informatikai piacon folyamatosan repkednek a dollármilliárdos felvásárlások, sorolhatók a grandiózus tőzsdére lépések, ám a 2000-es évek dotkomlufiját előre megjósoló szakértő szerint a mostani helyzet egyáltalán nem fenyeget hasonlóval.

Nem lát aggasztó jeleket a globális technológiai szektornál Mary Meeker. A neves elemző véleményére sokat adnak a befektetők és az iparág is, többek között azért, mert a 2000-ben összezuhanó dotkomlufira is időben figyelmeztetett, ám akkor ez kevés volt annak elkerülésére. A jelenleg a Kleiner Perkins kockázati befektető partnereként tevékenykedő Meeker egy konferencián tartott előadásában hozott összehasonlító adatokat a helyzet megvilágítására.

Régebben minden jobb több volt

A szakember konkrét nevek említése nélkül elismerte, hogy vannak megkérdőjelezhetően nagy vállalatértékelések a szektorban, ám ha a szikár tényeket nézzük, a kanyarban sem vagyunk az 1999-2000 környékén tapasztaltakhoz képest. Meeker adatai szerint tavaly 41 tech cég lépett tőzsdére, míg 99-ben 310, a lufi kipukkanásának évében pedig 221. A tavalyi kezdeti nyílvános részvénykibocsátások értékét 8 milliárd dollára becsülte, miközben tizenöt évvel ezelőtt 30 milliárd felett áramlott így tőke az iparágba.

Ha a tőzsdére (még) nem vonult tech vállalatoknál a befektetések alapján számított cégértéket vizsgáljuk, hasonló arányokat kapunk. Tavaly az Egyesült Államokban 24 milliárd dollár értékű kockázati tőke mozdult meg, ám ez a negyedét sem éri el a 2000-ben tapasztalható "hisztériához", ami 101 milliárd dollárnyi befektetésben öltött testet, majd nagyrésze olvadt el hirtelen. A befektetői támogatásban részesülő cégek száma is csupán a fele annak, mint a dotkomlufi idején.

Eltérő számok, kirívó példák

Meeker összehasonlításai alapján valóban úgy tűnik, hogy nincs különösebben túlfűtött állapotban a technológiai szektor, ám néhány apróságra azért érdemes kitérni. Például a nyilvános részvénykibocsátások tavalyi összértékét ő 8 milliárd dollárra tette, ám más források ennél azért többet, közel 11,5 milliárd dollárt emlegetnek [PDF]. Ráadásul az amerikai kockázati befektetők szövetségének számai alapján 2007. óta nem debütált a parketten ennyi tech cég.

És akkor még nem említettük a Facebook 2012-es antréját, ami önmagában egy 16 milliárdos tételként jelentkezett. A többi tech IPO-val együtt a két évvel ezelőtti összeg már közelít a dotkomlufi idején mért 30 milliárdos szintekhez. És a jelek szerint idén sem hűlni fog a piac, hiszen több kisebb aspiráns mellett egy igazi rekordervárományos is érkezhet. Azaz lehet, hogy tavaly tényleg nem forrongott a tech szektor, az viszont elképzelhető, hogy 2013. csak egy kivétel volt, és mégis csak kerekedik egy újabb lufi.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.