Az Apple vezére igyekszik cégét a személyes adatok nagy védelmezőjeként beállítani. Egy friss amerikai kutatás szerint azonban a fogyasztóknál ez "nem ment át".
Hirdetés
 

A biztonsági megoldásokban utazó nCipher nemrégiben végzett egy felmérést az Egyesült Államok több mint ezer lakosának megkérdezésével azzal kapcsolatban, mit gondolnak az emberek a személyes adatok védelméről, titkosításról, kormányzati szervek számára nyitandó hátsó ajtókról. Ismét csak kiderült, hogy egy dolog a vállalati kommunikációs stratégia, és egy teljesen másik, hogy mindez miként csapódik le a felhasználók fejében.

A válaszok összesítéséből sok érdekes eredmény született. Ilyennek mondható például az, hogy az amerikaiak nagyjából hatoda a tévében hallott először a titkosítás fogalmáról. Egy hajszállal ennél többen vannak azok, akiknek ez a megkérdezés idején is teljesen ismeretlen dolognak hatott.

Messze esett az alma az első helytől

Az igazi csemegét viszont az a kérdés szolgáltatta, amelyik arra kérdezett rá, hogy az emberek melyik technológiai óriást tartják a legmegbízhatóbbnak abból a szempontból, hogy megfelelően őrzi a felhasználói személyes adatait. Itt a Google végzett az élen 42,6 százalékos említési aránnyal, míg a második az Amazon lett 38,3 százalékos eredménnyel. A téma bajnokaként tetszelgő Apple csak 36,7 százalékot tudott felmutatni, és így be kellett érnie a bronzéremmel.

Ezek a számok több szempontból is érdekesek. Egyrészt komoly pofon ez az Apple-nek, amely fennen hangoztatja, hogy minden konkurensénél jobban és igazán tiszteletben tartja a felhasználók magánélethez való jogát. Tim Cook minden lehetőséget megragad annak mantrázására, hogy milyen etikusan és körültekintően kezelik a felhasználói adatokat. Ráadásul mindezeket (kimondva-kimondatlan) pont az egyik legnagyobb riválissal, a Google-lel párhuzamot vonva igyekszik eladni a hallgatóságnak az Apple vezérigazgatója. Ehhez képest a Google-ről simán jobb véleménnyel vannak az emberek. Még úgy is, hogy a keresőóriás tényleg a személyes adatokkal való zsonglőrködésből él.

Tények és vélemények

Lehet persze azt mondani, hogy az átlagember tájékozatlan, így az összeredménynek sem feltétlen kell tükröznie a valóságot, de a helyzet az, hogy az Apple kapcsán is felszínre kerülnek olyan dolgok, amelyek legjobb esetben is véleményessé teszik a Cook büszkélkedését.

A nép hangjának furcsaságaira mutat rá viszont az, hogy miközben több mint 55 százalék szerint a cloudban titkosított információk teljesen biztonságban vannak, ugyanennek a körnek a bő 65 százaléka szerint a hekkerek akkor is hozzá tudnak jutni érzékeny adatokhoz, ha azokat titkosítva tárolják. Szintén említésre méltó, hogy a felmérésben résztvevők közül sokan úgy gondolják, hogy a fenti cégek egyáltalán nem használnak titkosítást. Utóbbi rangsorban egyébként a Google a második lett az Amazon mögött, míg az Apple itt is csak a dobogó legalsó fokára fért fel. (Ez valamennyire magyarázhatja azt is, miért szerepelt le Cupertino a bizalmi témában.)

A többségnek bejönnek a hátsó ajtók

A felmérés érintette a személyes adatok és a kormányzati szervek viszonyrendszerét is. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy egy ország demokratikus, vagy éppen autoriter berendezkedésű, a hatóságok mindenhol igyekeznek bebiztosítani magukat arra az esetre, ha titkosított kommunikációs csatornákhoz kellene hozzáférniük. Nagyon nem mindegy persze, hogy mindezt kik ellen és milyen céllal alkalmazzák, de a lényeg minden esetben az, hogy a gyártókat, szolgáltatókat rávegyék arra, hogy backdoorok beépítésével biztosítsák a hozzáférés elvi lehetőségét.

Úgy tűnik, az amerikaiak annyira nem aggódnak a kormányzati figyelem miatt: 27 százalékuk szerint a hatóságoknak bármikor biztosítani kellene a lehetőséget a titkosított adatokhoz való hozzáférésre, míg további 26 százalék gondolja úgy, hogy mindezt csak bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás esetén tehessék meg.

Biztonság

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.