Az Apple vezére igyekszik cégét a személyes adatok nagy védelmezőjeként beállítani. Egy friss amerikai kutatás szerint azonban a fogyasztóknál ez "nem ment át".

A biztonsági megoldásokban utazó nCipher nemrégiben végzett egy felmérést az Egyesült Államok több mint ezer lakosának megkérdezésével azzal kapcsolatban, mit gondolnak az emberek a személyes adatok védelméről, titkosításról, kormányzati szervek számára nyitandó hátsó ajtókról. Ismét csak kiderült, hogy egy dolog a vállalati kommunikációs stratégia, és egy teljesen másik, hogy mindez miként csapódik le a felhasználók fejében.

A válaszok összesítéséből sok érdekes eredmény született. Ilyennek mondható például az, hogy az amerikaiak nagyjából hatoda a tévében hallott először a titkosítás fogalmáról. Egy hajszállal ennél többen vannak azok, akiknek ez a megkérdezés idején is teljesen ismeretlen dolognak hatott.

Messze esett az alma az első helytől

Az igazi csemegét viszont az a kérdés szolgáltatta, amelyik arra kérdezett rá, hogy az emberek melyik technológiai óriást tartják a legmegbízhatóbbnak abból a szempontból, hogy megfelelően őrzi a felhasználói személyes adatait. Itt a Google végzett az élen 42,6 százalékos említési aránnyal, míg a második az Amazon lett 38,3 százalékos eredménnyel. A téma bajnokaként tetszelgő Apple csak 36,7 százalékot tudott felmutatni, és így be kellett érnie a bronzéremmel.

Ezek a számok több szempontból is érdekesek. Egyrészt komoly pofon ez az Apple-nek, amely fennen hangoztatja, hogy minden konkurensénél jobban és igazán tiszteletben tartja a felhasználók magánélethez való jogát. Tim Cook minden lehetőséget megragad annak mantrázására, hogy milyen etikusan és körültekintően kezelik a felhasználói adatokat. Ráadásul mindezeket (kimondva-kimondatlan) pont az egyik legnagyobb riválissal, a Google-lel párhuzamot vonva igyekszik eladni a hallgatóságnak az Apple vezérigazgatója. Ehhez képest a Google-ről simán jobb véleménnyel vannak az emberek. Még úgy is, hogy a keresőóriás tényleg a személyes adatokkal való zsonglőrködésből él.

Tények és vélemények

Lehet persze azt mondani, hogy az átlagember tájékozatlan, így az összeredménynek sem feltétlen kell tükröznie a valóságot, de a helyzet az, hogy az Apple kapcsán is felszínre kerülnek olyan dolgok, amelyek legjobb esetben is véleményessé teszik a Cook büszkélkedését.

A nép hangjának furcsaságaira mutat rá viszont az, hogy miközben több mint 55 százalék szerint a cloudban titkosított információk teljesen biztonságban vannak, ugyanennek a körnek a bő 65 százaléka szerint a hekkerek akkor is hozzá tudnak jutni érzékeny adatokhoz, ha azokat titkosítva tárolják. Szintén említésre méltó, hogy a felmérésben résztvevők közül sokan úgy gondolják, hogy a fenti cégek egyáltalán nem használnak titkosítást. Utóbbi rangsorban egyébként a Google a második lett az Amazon mögött, míg az Apple itt is csak a dobogó legalsó fokára fért fel. (Ez valamennyire magyarázhatja azt is, miért szerepelt le Cupertino a bizalmi témában.)

A többségnek bejönnek a hátsó ajtók

A felmérés érintette a személyes adatok és a kormányzati szervek viszonyrendszerét is. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy egy ország demokratikus, vagy éppen autoriter berendezkedésű, a hatóságok mindenhol igyekeznek bebiztosítani magukat arra az esetre, ha titkosított kommunikációs csatornákhoz kellene hozzáférniük. Nagyon nem mindegy persze, hogy mindezt kik ellen és milyen céllal alkalmazzák, de a lényeg minden esetben az, hogy a gyártókat, szolgáltatókat rávegyék arra, hogy backdoorok beépítésével biztosítsák a hozzáférés elvi lehetőségét.

Úgy tűnik, az amerikaiak annyira nem aggódnak a kormányzati figyelem miatt: 27 százalékuk szerint a hatóságoknak bármikor biztosítani kellene a lehetőséget a titkosított adatokhoz való hozzáférésre, míg további 26 százalék gondolja úgy, hogy mindezt csak bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás esetén tehessék meg.

Biztonság

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.