A cég nagyjából úgy reagált a a jelenségre, hogy nincs itt semmi látnivaló. Aztán mégis elmondta, hogy is működik a dolog.

Ismét kiderült, hogy nem teljesen állja meg a helyét az Apple-nek az az állítása, hogy minden konkurensénél jobban és igazán tiszteletben tartja a felhasználók magánélethez való jogát. Mivel Tim Cook vezérigazgató egy ideje mindig elsüti, hogy milyen etikusan és körültekintően kezelik a felhasználói adatokat, mindig hír, amikor ennek ellenkezőjére fény derül.

A neves biztonsági szakíró, Brian Krebs, akik másfél évtizedig volt a The Washington Post biztonsági újságírója, KrebsonSecurity című blogjában az új iPhone 11 Pro furcsaságairól írt. Krebs észrevette, hogy a telefon akkor is gyűjti – és elküldi az Apple-nek – a felhasználó lokációs adatait, ha azt a felhasználó letiltja. Pontosabban: nem mindegy, hogyan tiltja le a helyadatok gyűjtését.

Mást mond a leírás, mint amit a telefon csinál

Krebs alapvetően problémája az volt, hogy az Apple adatvédelmi szabályzata nem fogalmaz egyértelműen. A helyadatok gyűjtésével kapcsolatos adatvédelmi útmutatóban az áll, hogy ha a telefonon be vannak kapcsolva a helymeghatározási szolgáltatások, akkor a telefon anonimizálva és titkosítva elküldi a vállalatnak a telefon közelében lévő wifi hotspotok és mobil adótornyok földrajzi címkével ellátott helyeit, melyeket az Apple a hotspot- és toronyadatbázisának bővítésére használ.

A felhasználó azonban kikapcsolhatja ezt az adatgyűjtést. Letilthatja egy gombnyomással a telefonbeállításokban (Settings/Privacy/Location Services, ahol a Location Services bejegyzést kell 'off'-ra állítani). De úgy is letilthatja, írja az Apple útmutatója, ha egyenként kikapcsolja azt azoknál a rendszerszolgáltatásoknál és appoknál, melyek helyadatokat használnak. Amikor a lokációs szolgáltatás nem működik, a képernyőn az állapotsorról is eltűnik egy felfelé mutató nyíl az akkumulátor ikonjától balra. Az egyenkénti tiltási lehetőség logikus is, hiszen lehetnek olyan szolgáltatások, melyekre a telefon tulajdonosa kifejezetten szeretné engedélyezni a helyadatok gyűjtését, de csakis azokra.

Csakhogy Krebsnek feltűnt: hiába kapcsolja ki a második módszert követve a lokációs szolgáltatást minden egyes szolgáltatásnál és appnál, az ikon időnként mégis feltűnik a képernyőn, azaz a készülék a felhasználó szándékától függetlenül használja, és el is küldi az adatokat az Apple szerverére.

Az Apple fórumának átböngészve kiderült: nem csak ő futott bele ebbe a problémába. Végül a jelenséget videóra rögzítette (lásd a lenti videót), és elküldte a vállalatnak, mert arra gyanakodott, hogy itt valami rendellenes működésről van szó. (Krebs megjegyzi: a jelenséget egy iOS 13.2.3-re frissített iPhone 8-cal nem tudta reprodukálni.)

Így is terveztük...

Az Apple meglepő választ küldött. Szerintük az iPhone 11 Pro a tervezettnek megfelelően működik. A rendszer várható viselkedése az, hogy a helymeghatározási szolgáltatásokat jelző ikon mindig megjelenik az állapotsoron, ha a szolgáltatások engedélyezve vannak. És az egyenkénti kikapcsolás után is minden olyan rendszerszolgáltatásnál megjelenik, amelynek nincs erre vonatkozó kapcsolója a beállításaiban, de használja a lokációs szolgáltatást.
 


Kétségtelen, hogy az iOS legújabb verziójában sokkal nagyobb ellenőrzést gyakorolhat a felhasználó ezeknek az adatoknak a megosztása fölött, mint a múltban – írja Krebs, aki arra a következtetésre jut, hogy a furcsa viselkedés összefügghet az új WiFi 6 útválasztók támogatásának fejlesztésével.

Ugyanakkor elvárható lenne, hogy a vállalat egyértelműen kommunikáljon az adatgyűjtés céljáról. A Krebs cikkéhez érkező kommentek is ezt vetik fel, illetve az egyik hozzászóló még azt is felhozza, hogy a korábbi modelleknél mindkét módszer jól működött, azaz a felhasználó generálisan, a telefon beállításaiban, illetve szolgáltatásonként, apponként is kikapcsolhatta a lokációs szolgáltatást.

Végül a TechCrunch is rárepült a témára. Bár az Apple először nem akart reagálni a lap megkeresésére, két nap után újragondolták a dolgot, és körültekintőbb magyarázatot küldtek a lapnak. A telefonokban használt ultraszéles sávú technológia miatt van az egész. A nemzetközi szabályozás nem mindenhol engedélyezi az ultra-widebandet, ezért annak használatakor a telefonnak meg kell határoznia a helyzetét a Location Service segítségével. A vállalat szóvivője szerint azonban az ebből származó adatokat az Apple nem gyűjti. Ennek ellenére az iOS következő frissítésében orvosolják a problémát.

Biztonság

Oroszlányban campus hálózatra kapcsolták az önvezető targoncákat

A BorgWarner Kft. telephelyén tesztelik, hogyan teljesít a campus hálózat egy az iparban már létező területen, az önvezető anyagmozgatásban.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.