Már két éve is meggyőzően teljesített az IBM vitázó algoritmusa, ha a hús-vér ellenféllel szemben még alul is maradt.

Sakkban, góban vagy videójátékban lehet jobb az embernél a mesterséges intelligencia (MI), de vitában egyelőre még nem győzi le. Még nem – teszi hozzá az IBM Project Debater néven futó fejlesztéséről beszámoló Science Alert. De csak idő kérdése, hogy felvegye a versenyt a legjobb vitázókkal.

Az évek óta fejlesztett algoritmus már most képes a vitákban értelmesen érvelni, állást foglalni, a másik fél nézőpontját megkérdőjelezni stb. (A projekt teljes tudományos hátterét a kutatók a közelmúltban publikálták Nature-ben.) Az IBM egyébként korábban sem őrizte hét lakat alatt ezt a fejlesztését. 2019-ben nyilvánosan is összeeresztette a vitabajnok Harish Natarajanával. A gép akkor veszített, de összességében képes volt megmutatni, milyen messze is jutott a természetes nyelvi feldolgozás terén az IBM (a teljes műsort az eredményt elemző beszélgetéssel együtt az alábbi videóban lehet végigkövetni).

Megtalálni távoli információk közös pontját

Amit az IBM létrehozott, az túlmutat a természetes nyelvi feldolgozáson. Fontos eleme az ún. argumentumbányászat. Ehhez az MI-nek egymástól távol eső területekről származó és hatalmas mennyiségű információt kell feldolgoznia, hogy azokban releváns és egymással összekapcsolható elemeket találjon. A Project Debater algoritmusa mögött például van egy kb. 400 millió újságcikket tartalmazó archívum, amik feldolgozásával mintegy 100 vitatémához tud kijelentéseket, cáfolatokat és összefoglalókat készíteni.

Ma már olyan szinten van a vitaképesége, hogy a kontrollcsoportok, melyek feladata az algoritmus érvelési készségének értékelése a viták leiratai alapján, általában magas pontszámokat adtak a teljesítményére. Bár az IBM kísérletei nagy nyilvánosságot kaptak, Chris Reed, aki a skóciai Dundee-i Egyetemen kutatja ezt a területet, arra hívja fel a figyelmet az IBM-es csapat publikációjához készített kommentárjában, hogy világszerte több mint ötven kutatólaborban dolgoznak a problémán, köztük az összes nagy szoftvercégnél.
 

Egy nyilvános MI-bemutató, ahol kivételesen az IBM MI-je veszít


Adódik a kérdés: ha a nehezen algoritmizálható góban már öt éve legyőzte a gép az embert, érvelésben miért marad alul? Erre egyelőre az a magyarázat, hogy a vita az emberi elme elsődleges kognitív tevékenysége. Ehhez az embernek egyszerre kell mozgósítania a nyelv megértését és a nyelvi konstrukciók generálását biztosító széles eszköztárát. Ennek a gazdag arzenálnak a jelentős részét csak részlegesen dolgozták fel számítási szempontból, ráadásul azokat is csak különálló feladatokként és nem holisztikusan.

Ha sikerül, jöhetnek a gépi trollok?

Az IBM kutatócsoportja szerint a vita kívül esik az MI-rendszerek "komfortzónáján". Ahhoz, hogy radikális előrelépést lehessen elérni, új paradigmákra van szükség a nyelvfeldolgozásban.

Ugyanakkor adódik az ötlet: közösségi oldalakra gépi trollkodásra a jelenlegi tudás is bőven elég lehet. Egy ilyen debatter MI egész trollhadseregeket lenne képes helyettesíteni, hogy a felhasználói hozzászólásokhoz illeszkedő, de azokat vitató-cáfoló, agresszíven letorkoló vagy nevetségessé tevő állításokkal, álhírekkel, félinformációkkal lehetetlenítsenek el vitákat, bizonytalanítsanak el embereket. Nem lennénk meglepve, ha a skót kutató említette több mint ötven kutatás között ilyen célú is lenne.

Cloud & big data

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.