Senkinek sem tetszett, ezért Juncker visszaparancsolta a rajtkockára. Egy hetet sem ért meg.

Ma jelentette be az Európai Bizottság helyettes szóvivője, hogy Jean-Claude Juncker a napokban kiadott roamingdíjakat szabályzó tervezet visszavonására és új javaslat kidolgozására utasította a bizottság illetékes munkacsoportját.

A tervezet a lehető legrosszabb módját választotta annak, hogy egyszerre feleljen meg annak az ígéretének, hogy eltörli az Unión belül a roamingdíjakat, és gátakat szab a szolgáltatók közti uniós szintű versenynek. Ezt úgy tartották megvalósíthatónak, hogy az ingyenes roamingot csak 90 napig tették volna lehetővé, de megszakítás nélkül maximum 30 napig, azaz a 30 nap letelte után a felhasználónak csatlakoztatnia kellene a készülékét a saját hálózatához.

A tervezet külön szabályozta a határmenti forgalomban részt vevők mobilhasználatát. Annak nem ketyegett volna a 90 napból a visszaszámláló, aki ugyanazon a napon roamingol, és saját hálózatára is csalakozik.

Arról, hogy szerintünk ez hosszú távon miért rossz felhasználóknak és szolgáltatóknak – sőt az egész európai digitális gazdaságnak –, itt írtunk bővebben.

A tervezetet kritizálók egyébként nem is az időkorlátot, hanem azt nehezményezték, hogy az időkorlát túllépése után 1 perc beszélgetésért legfeljebb 4 centet (kb. 12,3 forint), egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet (kb. 2,6 forint), SMS-enként pedig 1 centet (kb. 3,1 forint) számolhatnának fel.

Az eredeti tervezet egy hetet sem élt meg, hiszen azt csak hétfőn hozta nyilvánosságra a bizottság. A hét közepén még azzal érveltek a tervezet mellett, hogy az uniós polgárok évente átlagosan mintegy 12 napot töltenek külföldön, és ehhez képest hosszú, 90 nap roamingdíj-mentességet biztosítana a szabályozás.

Mobilitás

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.