40 fokos vagy nagyobb hőségben már a legújabb fejlesztésű MK30 drónok sem szállnak fel, így érdekes kísérletnek tűnik, hogy a vállalat éppen most indítja be a légi kiszállítást Arizonában.

Az Amazon több mint egy évtizede kezdett kísérletezni a dróntechnológia alkalmazásával a csomagszállításban, ami egyelőre úgy sem bizonyult az elképzelt sikertörténetnek, hogy a vállalat makacsul ragaszkodik az elképzelés megvalósításához. A koncepciót üzleti szempontból sokan már halottnak is nyilvánították, miután nem látnak nagy lehetőséget olyan 2 kilós küldemények röptetésében, amelyeket aztán több méteres magasságból dobnak le a betonra. Az Amazon ennek ellenére makacsul halad tovább a maga útján, és már Európában is tervezi tavaly bemutatott, legújabb generációs csomagszállító drónjainak bevetését.

Ahogy a Wired múlt héten közölt cikkéből kiderül, az ilyen bevezetések továbbra sem zökkenőmentesek. Legutóbb az amerikai Arizona államban derült ki, hogy számtalan más tényező mellett az extrém hőmérsékletváltozás is akadályozhatja a drónflották működését, a repülő robotok ugyanis nem működhetnek 104 Fahrenheit-foknál (40 Celsius-foknál) magasabb hőmérsékleten. A Prime Air szolgáltatás beindításának legújabb helyszínén, a Phoenix nagyvárosi területéhez tartozó Tollesonban pedig három olyan hónap is van minden évben, amikor legalább ilyen melegre lehet számítani – olvasható a lap beszámolójában.

Nem ez az egyetlen problémájuk

A társaság egyébként ugyanabban a sajtóközleményben, amelyben arizonai terjeszkedéséről ír, azt is megemlíti, hogy két év után leállítja a drónos kiszállítást a kaliforniai Lockefordban. A Wired szerint az Amazon eddig nem volt képes érdemi eredményeket elérni ezen a területen. Bár "több ezer kiszállítást" teljesített, 2030-ig az 500 milliós nagyságrendet is elérte volna, ami most már nyilvánvalóan nem fog megvalósulni. A lap ráadásul úgy tudja, hogy ennél még a versenytársak is sokkal jobban muzsikálnak: a Google Wing szolgáltatása például már több százezer kézbesítést hajtott végre saját repülő drónjai segítségével.

A Futurism beszámolója mindehhez hozzáteszi, hogy a drónos kiszállítás megszervezése a szabályozási és a vásárlói oldalon sem ujjgyakorlat. A raktárak üzemeltetéséhez és az új generációs MK30 drónokhoz is mindenhol be kell szerezni a szükséges engedélyeket, a fogyasztóknak pedig hozzá kell járulniuk, hogy a drónok a levegőből dobálják le a megrendelt csomagokat a hátső udvarukban egy QR-kódos szőnyegre. A nyári hőség ehhez képest csak hab a tortán, persze érdemes megjegyezni, hogy időnként Olaszországban, sőt az Egyesült Királyságban is meleg van, ahol elvileg idén indul az Amazon légi kézbesítése.

Az Amazon szóvivője a Wired kérdésére elmondta, hogy arizonai ügyfeleik is egész évben igénybe vehetik majd drónos kiszállítást, és minden ellenkező állítás hamisnak nevezett. Az időjárási korlátokról viszont nem mondott semmit, miközben az Amazon Prime Air termékigazgatója nemrég éppen hogy megerősítette a 12News csatornának, hogy 104 Fahrenheit-fokos hőmérséklet fölött nem vesznek fel rendeléseket.

Konzumer tech

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.