Az Alibaba Taobao platformja állítólag egy rakétatechnológiát fejlesztő céggel közösen vizsgálja, hogyan rövidíthetné le drasztikusan a Kínából rendelt árucikkek szállítási idejét.

A pekingi Space Epoch űripari vállalat partnerséget jelentett be az Alibaba tulajdonában lévő Taobao e-kereskedelmi platformmal, melynek célja, hogy világszerte egy óra alatt kiszállíthassák az oldalon rendelt árucikkeket – rakéták segytségével. A társaság közleményére hivatkozó beszámolók sem biztosak benne, hogy nem április elsejei tréfáról van szó a március 31-én kiadott tájékoztatásban, ami a WeChat közösségi hálózatában jelent meg. Ebben egy Yuanxing-1 nevű rakétáról van szó, ami alkalmas rá, hogy 120 köbméteres konténerében összesen 10 tonnányi rakományt szállítson.

A Space Epoch rakétája a Reuters szerint már tavaly sikeresen teljesített bizonyos teszteket, tavaly már elvégezte a korai gyújtási és offshore helyreállítási teszteket, de egy ilyen terv megvalósításához ennél nyilván sokkal többre lesz szükség. A SpaceX például sokkal többet tud felmutatni a Starship rakétával, amit az Egyesült Államok légiereje már ugyancsak egy globális szállításra alkalmas platformként kezel, de ebből nem következik, hogy gazdaságilag is életképes vállalkozás épülhet a rakétás szállításra – kezdve azzal, hogy túl kellene hozzá haladni az egyhasználatos eszközöket.

Az teljesen biztos, hogy majd meglátjuk

Megint csak nehéz elképzelni, hogy az ilyesmi értelmesen működhet a Taobao által futtatott, olcsó termékek dömpingjére építve. Ahogy a Futourism rámutat, egyelőre a drónokkal történő szállítás sem bizonyult sikertörténetnek. Az Amazon több mint egy évtizeddel ezelőtt vetette fel először a technológia alkalmazását a csomagküldésben, de a koncepciót üzleti szempontból már halottnak nyilvánították, miután forradalminak nemigen nevezhető a legfeljebb 2 kilogrammos küldemények röptetése, amelyeknek azt is ki kell bírniuk, hogy 3,5 méteres magasságról lepottyantsák őket a betonra.

Egy animációban a Space Epoch mindenesetre bemutatja, ahogy egy küldeményt bepakolnak a rakétájába, majd 25 perc múlva Kína egy távoli pontján már át is rámolják belőle egy ott várakozó furgonba. Az igazsághoz tartozik, hogy a kínai űrprogram jelentős eredményeket mutatott fel az elmúlt néhány évben: a Reuters szerint már 17 kereskedelmi célú kilövést valósítottak meg, és a tavaly bejelentett 67 orbitális repülésből mindössze egy bizonyult sikertelennek. Nemrég egy újrafelhasználható rakéta prototípusát is bemutatták, amelynek segítségével Kína 2030-ig űrhajósokat küldene a Holdra.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.