Eddig csak a kormányzati felhasználsból zárták ki a szoftvercég termékeit, de egy újabb vizsgálat nyomán akár a teljes amerikai piacról is kitithatják azokat.

A Biden-adminisztráció az orosz kibertámadásoktól tartva nemzetbiztonsági vizsgálatot indított az orosz Kaspersky Lab szoftvereivel kapcsolatban – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters. Ezek szerint az ügy már tavaly óta a Kereskedelmi Minisztérium előtt volt, de idén márciusig nem sokat haladt előre, míg a Fehér Ház nem sürgette meg a Moszkva és a Nyugat között fokozódó feszültség közepette. A kérdés most is az arra vonatkozó kockázatok felmérése lenne, hogy a Kreml a rendszerekhez magas szintű hozzáféréssel működő víruskeresőt felhasználhatja-e érzékeny információkmegszerzésére vagy manupulációjára, különs tekintettel az elektromos hálózatok és más kritikus infrastruktúrák üzemeltetőire.

Az amerikai szabályozó hatóságok már 2017-ben letiltották a Kaspersky szoftvereinek szövetségi kormányzati alkalmazását, most pedig arra arra kényszeríthetik a vállalatot, hogy tegyen intézkedéseket a fenti kockázatok csökkentésére, vagy teljes egészében kizárják termékeit az országból. A hírügynökség összeállítása szerint a nemzetbiztonsági vizsgálaton (pontosabban a Trump-adminisztráció által létrehozott széles körű új jogosítványokon) kívül más eszközök nem igazán léteznek az EgyesültÁllamokban, hogy a kormány blokkolja a moszkvai székhelyű cég szoftverének használatát a magánszektorban, a cég pedig foylamatosan tagadja, hogy jogsértést követett volna el, vagy bármilyen titkos együttműködést folytatna az orosz hírszerzéssel.

A Kaspersky a Gartner 2020-as adatai alapján 95,3 millió dolláros bevételt termelt az amarikai piacon, ami globális bevételének közel 15 százalékát tette ki abban az évben. Az a piackutató jelentéséből nem derül ki, hogy ez tartalmazza-e a harmadik felek által különböző márkajelzéssel árusított Kaspersky-termékeket, ami az amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők szerint zavart kelt a szoftverek eredetét illetően. Márciusban az információbiztonságért felelős német szövetségi hivatal adott ki figyelmeztetést adott ki a Kaspersky vírusvédelmi szoftverének használatáról, nem sokkal később pedig egy hatósági vizsgálathoz kapcsolódóan az olasz kormányzati szervezeteknél kezdeményezték a Kaspersky Lab szoftvereinek lecserélését. Maga a Kaspersky már több ízban is deklarálta, hogy magánkézben lévő, az orosz kormánytól független vállalkozásról van szó, melynek adatfeldolgozó infrastruktúrája 2018 óta Svájcban működik.

Biztonság

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.