Eddig csak a kormányzati felhasználsból zárták ki a szoftvercég termékeit, de egy újabb vizsgálat nyomán akár a teljes amerikai piacról is kitithatják azokat.

A Biden-adminisztráció az orosz kibertámadásoktól tartva nemzetbiztonsági vizsgálatot indított az orosz Kaspersky Lab szoftvereivel kapcsolatban – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters. Ezek szerint az ügy már tavaly óta a Kereskedelmi Minisztérium előtt volt, de idén márciusig nem sokat haladt előre, míg a Fehér Ház nem sürgette meg a Moszkva és a Nyugat között fokozódó feszültség közepette. A kérdés most is az arra vonatkozó kockázatok felmérése lenne, hogy a Kreml a rendszerekhez magas szintű hozzáféréssel működő víruskeresőt felhasználhatja-e érzékeny információkmegszerzésére vagy manupulációjára, különs tekintettel az elektromos hálózatok és más kritikus infrastruktúrák üzemeltetőire.

Az amerikai szabályozó hatóságok már 2017-ben letiltották a Kaspersky szoftvereinek szövetségi kormányzati alkalmazását, most pedig arra arra kényszeríthetik a vállalatot, hogy tegyen intézkedéseket a fenti kockázatok csökkentésére, vagy teljes egészében kizárják termékeit az országból. A hírügynökség összeállítása szerint a nemzetbiztonsági vizsgálaton (pontosabban a Trump-adminisztráció által létrehozott széles körű új jogosítványokon) kívül más eszközök nem igazán léteznek az EgyesültÁllamokban, hogy a kormány blokkolja a moszkvai székhelyű cég szoftverének használatát a magánszektorban, a cég pedig foylamatosan tagadja, hogy jogsértést követett volna el, vagy bármilyen titkos együttműködést folytatna az orosz hírszerzéssel.

A Kaspersky a Gartner 2020-as adatai alapján 95,3 millió dolláros bevételt termelt az amarikai piacon, ami globális bevételének közel 15 százalékát tette ki abban az évben. Az a piackutató jelentéséből nem derül ki, hogy ez tartalmazza-e a harmadik felek által különböző márkajelzéssel árusított Kaspersky-termékeket, ami az amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők szerint zavart kelt a szoftverek eredetét illetően. Márciusban az információbiztonságért felelős német szövetségi hivatal adott ki figyelmeztetést adott ki a Kaspersky vírusvédelmi szoftverének használatáról, nem sokkal később pedig egy hatósági vizsgálathoz kapcsolódóan az olasz kormányzati szervezeteknél kezdeményezték a Kaspersky Lab szoftvereinek lecserélését. Maga a Kaspersky már több ízban is deklarálta, hogy magánkézben lévő, az orosz kormánytól független vállalkozásról van szó, melynek adatfeldolgozó infrastruktúrája 2018 óta Svájcban működik.

Biztonság

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.