A dróngyártó A.L.I. Technologies a napokban mutatta be élesben a Csillagok Háborújába illő XTurismo hoverbike-ot.

77,7 millió jenbe, azaz átszámítva több mint 210 millió forintba kerül a tokiói startup múlt héten debütált futurisztikus közlekedési eszköze. A 2016-ban alapított A.L.I. Technologies árszabása alapján rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a motorbicikli és drón házasításával megalkotott jármű nem a tömegközlekedési problémákat fogja enyhíteni, hanem a technológiai újdonságok iránt fogékony milliárdosok gépparkját hivatott gazdagítani.

40 percnyi szabadság

Az XTurismo Limited Edition tulajdonképpen egy négy légcsavarra szerelt motornak látszik, amely a technikai specifikáció szerint 100 kilónyi hasznos teherrel képes a levegőbe emelkedni. A jármű maximális sebessége elérheti a 100 km/h-t is, ugyanakkor nagyobb kiruccanásokat nem érdemes vele tervezni, mivel az üzemideje mindössze 40 perc.

 

 

A múlt héten a Fudzsi lábánál található versenypályán tartott sajtóbemutatón ugyan csak nagyon lassan körözött a gép az aszfaltcsík felett, de így is impresszív benyomást keltett. A 300 kilós, közel 4 méter hosszú és 2,5 méter széles szerkezetet a gyártó közlése szerint nem csupán milliomosok játékszerének szánják, hanem szerepet kaphat katasztrófák utáni felderítésben, életmentésben is. Ez azonban inkább csak PR-oldalról érkező erőltetésnek hat, tekintettel a gép árára és limitált bevetési idejére.

A méregdrága drón elterjedését azonban olyan egyszerű tények is akadályozzák, mint a világban jelenleg általánosságban érvényes légügyi szabályok. Utóbbiak miatt például Japánban sem merülhet fel, hogy valaki erre a gépesített pegazusra pattanva repül át a szigetország túlzsúfolt városi útjain.

A limitált kiadásnak szánt lebegő motorból a tervek szerint jövő év közepéig már 200 darabot szeretnének értékesíteni, ami a fentiek figyelembevételével elég bátor vállalásnak tűnik. Különösen úgy, hogy egyelőre még a kereskedelmi debütálás pontos időpontja sem ismert, az eladások várhatóan valamikor 2022 elején kezdődhetnek meg.

Mindenki máshogy csinálja

A japán startup csak az egyike a számtalan próbálkozónak a területen. A tudományos-fantasztikus történetekben már megszokott megoldásokat máshol is igyekeznek átültetni a valóságba a közlekedés forradalmasításának zászlaja alatt. A szomszédunkban például nemrégiben egy repülő autó tette meg a Nyitra és Pozsony közötti nagyjából 100 kilométeres távolságot 35 perc alatt. Az óceán másik partján pedig a NASA kezdett tesztkörökbe a Joby Aviation légi taxinak szánt repülőjével.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.