A Klein Vision futurisztikus közlekedési eszközének 142. landulását az teszi különlegessé, hogy az AirCar elsőként abszolvált városok közti utat.

A héten egy Nyitra melletti füves kifutópályáról indulva 35 perc alatt Pozsonyba ért a Klein Vision AirCar elnevezésű autó/repülő hibridje. Ugyanez közúton majdnem 100 kilométeres autózást és - ideális körülmények között - bő egy órát vesz igénybe. A két utazási mód közötti különbség pedig még szembeötlőbb lehet, hiszen a startup jelentősen erősebb verziót szándékszik kereskedelmi forgalomba hozni, valamikor a már nem is annyira távoli jövőben.

Irány a belváros!

A 142. tesztrepülését abszolváló AirCar a pozsonyi reptér kifutóján landolva rögtön be is mutatta a koncepció erősségét, és alig három perc alatt magába hajtogatta szárnyait, hogy aztán a közúti forgalomhoz csatlakozva megcélozza a Szlovák főváros központját.
 

 

A bemutató repülést egyébként a cég egyik alapítója és fő konstruktőre hajtotta végre. Stefan Klein első hibrid autó-repülőgép modelljét még 1989-ben tervezte, amit hét évvel később követett az Aeromobile II. Utóbbinál már átalakítással (pl. eltávolítható szárnyak) lehetett váltani a repülőgépes és autós üzemmód között. Ezt a koncepciót teljesítette ki a jelenlegi modell. A Klein Visiont 2011-ben alapították, és jelenlegi járművükkel 2018-ban végezték az első tesztrepüléseket.

Az első generációs prototípus egy kétüléses, 160 lóerős, 1,6 literes BMW motorral szerelt autót, ami propelleres hajtással 2500 méteres magasságban maximum 190 km/h-s sebességgel repülni. A jármű önsúlya 1100 kg, és 200 kg hasznos terhet tud szállítani, amihez óránként 18 liter üzemanyagot kell elégetnie. A szériagyártást közvetlen megelőző model több jelentős fejlesztés mellett a tervek szerint 300 lóerős motort kap, aminek köszönhetően 300-zal is szelheti az eget és akár 1000 kilométeres távot is képes lesz egyhuzamban letudni.

Kinek kell ez?

A Klein Visionnél nagyon bíznak a jelenlegi közlekedési szokásokhoz igazított koncepciójukban, ugyanakkor jelen állapotában csak a pilótaengedéllyel rendelkező tehetős autósokat célozhatja meg. Igaz, ez nem feltétlenül kis közönség, hiszen csak az USA-ban évente 40 ezer rendelést adnak le kisrepülőkre. A startup vezetői úgy látják, ha ezeknek csak az 5 százaléka nyitott a hibrid megoldásra, máris nyert ügyük van.

Persze az utazás megreformálásán nem csupán a szomszédunkban dolgoznak. A különböző változatoknak, koncepcióknak se szeri, se száma, de talán az egyik legérdekesebb közülük a Volocopter. A német légi taxis vállalkozás a rövid távú közlekedést önvezető repülő eszközökkel forradalmasítaná, és tavaly már el is kezdődött a jegyértékesítés az első járatokra. Ugyanakkor a projekt bonyolultságát jól jelzi, hogy miközben nem kell két közlekedési formát kombinálni, a németeknek még minimum 1-2 évre van szükségük ahhoz, hogy elindítsák kereskedelmi szolgáltatásukat.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.