Bár eredetileg két évvel korábbra tervezték, de végül összejött az egymilliárdodik Windows 10-es eszköz.
Hirdetés
 

Tegnap a Microsoft végre bejelenthette a sokáig várt mérföldkő elérését: a világon immár több mint 1 milliárd számítástechnikai eszközön fut a cég operációs rendszere, a Windows 10. 

Éljen, éljen!

Bármennyire is csúszott a menetrend, a teljesítmény valóban komoly eredménynek tekinthető, amit igyekszik alkalomhoz illő (pátoszos) körítéssel tálalni a büszke szoftvergyártó. A bejelentés szerint a Fortune 500-as cégek mindegyikénél ott van már a Windows 10.

A blogbejegyzés megemlíti, hogy a korábbi, három évenként érkező frissítési ciklusok helyett ma már évente többször bővül operációs rendszerük funkciókészlete és védelmi képességei. Ez a folyamat még dinamikusabbá válhat a Chromiumra épülő Edge böngésző rendszeres fejlesztésével.

A Microsoft nem felejti el hangsúlyozni a felhasználók fontosságát, akiknek az igényei és érdekei kell hogy vezessék a termékfejlesztést. Igyekezetük alátámasztására a Windows Insider Program sikerességét említik, amely immár több mint 17,8 milliárd tagot számlál.

A Windows 10 elterjedtségét szemlélteti, hogy több mint 80 ezer különböző eszközön fut a program. A laptopok és 2-az-1-ben gépek hosszú listájához összesen ezernél is több gyártó közreműködésére volt szükség. De az operációs rendszer dolgozik olyan extra termékekben is, mint amilyen a Microsoft HoloLens, vagy éppen a cég szórakoztató konzolja, az Xbox.

Ötéves hullámvasút

A Windows 10-et 2015 nyarán mutatták be, és a kezdeti, ingyenes áttérést lehetővé tevő promóciónak hála szép ütemben kezdett megjelenni a gépeken. A debütáláskor a cég tett egy a későbbiek fényében meglehetősen bátor kijelentést, miszerint 2-3 éven belül 1 milliárd eszközre akarják elvinni az új operációs rendszert. Ezt a célt azonban alig egy év múlva már hivatalosan is feladták - nem kis részben azért, mert világossá vált, hogy mobil platformon nincs esély a térhódításra. Az sem segített sokat, hogy bár a szoftver meglehetősen jó kritikákat kapott, a céges felhasználók nem siettek az átállással.

Az első négy hétben 75 millió pc-re installálták a Win10-et, amely 10 hét elteltével 110 millióra, majd fél évvel az indulást követően 200 millióra nőtt. A következő 200 millióra viszont már 8 hónapot kellett várni. 21 hónap kellett az 500 millióhoz, majd az újabb 100 milliók már csak újabb 6-10 hónapos periódusokban gyűltek össze. Ugyanakkor az elmúlt két évben a Windows 10 meglehetősen stabil pályára állt, és hat hónaponta újabb 100 millióval tudta bővíteni táborát. Ebben nagy szerepe volt a Windows 7 idén év elején megszűnő támogatásának is, mivel így már a céges gépek sem lehetett tovább halogatni a rendszerek cseréjét.

A Windows 10 tavaly szeptemberre foglalta el az aktív számítógépek felét, alig három hónappal azt követően, hogy kiöregedő testvére "kitartó ragaszkodása" elleneré ugyanezt elérte házon belül. A legfrissebb adatok alapján három windowsos számítógépből kettőn már a 10-es fut. Minden platformot (pc, mobil, tablet, konzol) figyelembe véve a Microsoft jelenléte 35 százalékos, de ebben benne vannak a régebbi, még működő Windows-verziók is.

Piaci hírek

A kivándorlás miatt inoghat meg a brit innovációs gazdaság

Egy brit-német kutatás kimutatta: a 2016-os Brexit-szavazás után a tehetségek hosszú tömött sorokban hagyták el Nagy-Britanniát.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.