Bár eredetileg két évvel korábbra tervezték, de végül összejött az egymilliárdodik Windows 10-es eszköz.
Hirdetés
 

Tegnap a Microsoft végre bejelenthette a sokáig várt mérföldkő elérését: a világon immár több mint 1 milliárd számítástechnikai eszközön fut a cég operációs rendszere, a Windows 10. 

Éljen, éljen!

Bármennyire is csúszott a menetrend, a teljesítmény valóban komoly eredménynek tekinthető, amit igyekszik alkalomhoz illő (pátoszos) körítéssel tálalni a büszke szoftvergyártó. A bejelentés szerint a Fortune 500-as cégek mindegyikénél ott van már a Windows 10.

A blogbejegyzés megemlíti, hogy a korábbi, három évenként érkező frissítési ciklusok helyett ma már évente többször bővül operációs rendszerük funkciókészlete és védelmi képességei. Ez a folyamat még dinamikusabbá válhat a Chromiumra épülő Edge böngésző rendszeres fejlesztésével.

A Microsoft nem felejti el hangsúlyozni a felhasználók fontosságát, akiknek az igényei és érdekei kell hogy vezessék a termékfejlesztést. Igyekezetük alátámasztására a Windows Insider Program sikerességét említik, amely immár több mint 17,8 milliárd tagot számlál.

A Windows 10 elterjedtségét szemlélteti, hogy több mint 80 ezer különböző eszközön fut a program. A laptopok és 2-az-1-ben gépek hosszú listájához összesen ezernél is több gyártó közreműködésére volt szükség. De az operációs rendszer dolgozik olyan extra termékekben is, mint amilyen a Microsoft HoloLens, vagy éppen a cég szórakoztató konzolja, az Xbox.

Ötéves hullámvasút

A Windows 10-et 2015 nyarán mutatták be, és a kezdeti, ingyenes áttérést lehetővé tevő promóciónak hála szép ütemben kezdett megjelenni a gépeken. A debütáláskor a cég tett egy a későbbiek fényében meglehetősen bátor kijelentést, miszerint 2-3 éven belül 1 milliárd eszközre akarják elvinni az új operációs rendszert. Ezt a célt azonban alig egy év múlva már hivatalosan is feladták - nem kis részben azért, mert világossá vált, hogy mobil platformon nincs esély a térhódításra. Az sem segített sokat, hogy bár a szoftver meglehetősen jó kritikákat kapott, a céges felhasználók nem siettek az átállással.

Az első négy hétben 75 millió pc-re installálták a Win10-et, amely 10 hét elteltével 110 millióra, majd fél évvel az indulást követően 200 millióra nőtt. A következő 200 millióra viszont már 8 hónapot kellett várni. 21 hónap kellett az 500 millióhoz, majd az újabb 100 milliók már csak újabb 6-10 hónapos periódusokban gyűltek össze. Ugyanakkor az elmúlt két évben a Windows 10 meglehetősen stabil pályára állt, és hat hónaponta újabb 100 millióval tudta bővíteni táborát. Ebben nagy szerepe volt a Windows 7 idén év elején megszűnő támogatásának is, mivel így már a céges gépek sem lehetett tovább halogatni a rendszerek cseréjét.

A Windows 10 tavaly szeptemberre foglalta el az aktív számítógépek felét, alig három hónappal azt követően, hogy kiöregedő testvére "kitartó ragaszkodása" elleneré ugyanezt elérte házon belül. A legfrissebb adatok alapján három windowsos számítógépből kettőn már a 10-es fut. Minden platformot (pc, mobil, tablet, konzol) figyelembe véve a Microsoft jelenléte 35 százalékos, de ebben benne vannak a régebbi, még működő Windows-verziók is.

Piaci hírek

Aki unatkozik otthon, segíthet pingvineket vagy galaxisokat figyelni

Ha valaki értelmes elfoglaltságot keres a koronavírus-járvány miatti szobafogságban, érdemes lehet körülnéznie a közösségi tudományos projektek között.
 
A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.