A fejlesztők már azt is láthatják, mit pakolt át eddig a nagyvállalati funkciókból a Microsoft.

Mivel a vállalatok erősen függnek az Internet Explorer 11-től, a Microsoft kénytelen áttenni egy sor vállalati IE-funkciót a Chromiumra épülő Edge böngészőbe is – így értékelte a The Register azt a blogposztot, melyben a redmondi vállalat beszámolt az Edge Enterprise üztemtervéről.

Ma sincs élet IE nélkül

A böngésző fejlesztői csatornáján elérhető verzióban már alapértelmezetten működik több nagyvállalati funkció, de a funkciólista még alakulhat a vállalati ügyfelek visszajelzései alapján. És itt kap szerepet az Internet Explorer (IE), amit valahogy csak nem sikerül elfelejteni.

Az Edge egyik funkciója az IE-üzemmód. Ez lényegében azt jelenti, hogy natívan integrálták az Edge-be az IE 11-et, hogy a vállalatoknak ne kelljen kidobni/újrafejleszteni az öröklött HTML oldalaikat és pluginjaikat. Az IE-móddal egyszerűen lehet váltani a korszerűbb webappok és a régi megoldások között alkalmazáson belül, így nem kell párhuzamosan két böngészőt futtatni.

A Microsoft tehát egyszerűen kompatibilitási okokból kényszerült erre a lépésre. Mint írják, még mindig sok vállalati ügyfelük használ IE11-et, amire sok esetben üzletkritikus webalkalmazások támaszkodnak. A Microsoft ígérete szerint az IE11-re készült alkalmazásoknak az Edge-be épített IE-mód tökéletes kompatibilitást biztosít, azaz ami működött IE11 alatt, az működni fog az Edge IE-módjával is. Így a kecske sem marad éhes, és a káposzta is megmarad, tekintve, hogy a felület viszont ebben a módban is az Edge-é lesz, ami a Microsoft szerint szebb, okosabb, biztonságosabb és kezelhetőbb.

A problémát az okozza, hogy a Chromium miatt az Edge is szigorúbban illeszkedik a specifikációhoz, ezért következetesebb webes platformot biztosít, ám épp emiatt a külső szoftverekkel – például egy Dynamicsszal – már nem zökkenőmentes a kapcsolata.

Rugalmas folyamatok, nagyobb biztonság

Az Edge a következő verziójától támogatja a csoportházirendeket, így az ügyfelek nagy szabadságot kapnak a folyamatok kialakításában. Ez az MDM (Mobile Device Management) deplyomentre is értendő Windows 10 alatt és McOS alatt is – és ehhez harmadik féltől származó termékeket is lehet használni.

Egyszerűsítik a frissítések felügyeletét és kezelését. A frissítések telepítése például felfüggeszthető, amíg az új funkciókat nem tesztelték. De az is kivitelezhető, hogy a rendszergazdák kontrollcsoportot alakítanak ki az újdonságok kipróbálására, és csak az eredmény után telepítik a frissítést.

Az új verzióban nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra, hiszen ma már a böngésző biztonsága kritikus lehet akár az egész szervezet, akár az adatok integritása szempontjából. A védelem egy része a Chromiumból jön (például sandbox, weboldalizoláció), amihez a Microsoft is hozzátette a maga megoldásait.

Belekerül az adathalász támadások ellen védő Defender SmartScreen, az Application Guard, amely a böngészőt egy önálló Hyper-V konténerben futtatja, elzárva a vállalati hálózatot a potenciális támadásoktól. Jön az Azure AD Conditional Access, amellyel a vállalati weboldalakhoz való hozzáférés szabályozható. Natívan támogatja az Azuer Active Directoryt is, A sor előbb-utóbb kiegészül egy követésvédelemmel is, amit már tesztelnek.

Cloud & big data

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.