A Microsoft hivatalosan is elismerte: Chromium-alapú lesz az Edge. A márkanév megmarad, az EdgeHTML-t viszont leváltja a nyílt forráskódú motor.

Mint azt a közelmúltban a Bitport is megírta a Windows Central értesüléseire hivatkozva, a Microsoft Chromiumra épülő böngészőt fejleszt. A hírt most a Microsoft hivatalosan is megerősítette. Eszerint valóban lecserélni az Edge böngésző motorját Chromiumra, de megtartja a márkanevet. A Mozilla vezére viszont a döntés veszélyeire is figyelmeztet.

Redmondban is a Google-t építik

A Microsoft tegnap tette ki a a GitHubra a váltás meglehetősen terjedelmes magyarázatát. A Chromium révén jobban igazodik a webes szabványokhoz, így a webfejlesztők dolga is egyszerűbbé válik. De jobb lesz a végfelhasználóknak is, mert nem fognak beleütközni alkalmi kompatibilitási problkémákba sem. Sőt jobb lesz a vállalati felhasználóknak is, mert sokkal könnyebben fognak felépíteni webes alkalmazásplatformokat.

A Microsoft minden támogatott Windowson lecseréli a motort, és más platformokon, például MacOS-en is elérhetővé teszi, kezdve a macOS-szel. Változik a frissítések rendszere is. Eddig a hibajavító keddeken a Windows-frissítésekkel együtt érkeztek a böngészőfrissítések is. A jövőben az Edge ugyanolyan rendszerben kapja meg a javításokat, mint a többi chromiumos böngésző.

A Microsoft hangsúlyozza: hosszú távú döntést hoztak, amelyből a a Chromium projekt is sokat nyer azáltal, hogy maga mögött tudhatja a szoftveróriás fejlesztői kapacitását. (A Microsoft egyébként már korábban is hozzájárult a Chromium kódbázisához, mint azt írtuk, voltaképpen innen kapott fülest a váltásról a Windows Central is.)

A Microsoft első körben négy olyan területet jelölt meg, ahol hozzá tud járulni a Chromium projekthez. A négy terület az ARM64 natív támogatása, a hozzáférhetőség javítása (Microsoft UI Automation átadása – lényegében a fogyatékkal élőket segítő megoldások lehetővé tétele), a hardverfejlesztés segítése, mindenekelőtt a modern beviteli lehetőségek (érintőképernyő, gesztusvezérlés stb.) terén, valamint biztonsági fejlesztések támogatása.

A Mozilla a veszélyekre is figyelmeztet

A Mozilla hivatalos blogján Chris Beard CEO reagált a lépésre. Goodbye, EdgeHTML című írása szerint a döntéssel a Microsoft lemond egy nagyon fontos területről. Ezzel ráadásul pont a választásnak azt a szabadsága sérül, amihez az internet révén jutott az emberiség.

A Google pedig még erősebbé válik. A vállalat újabb lehetőséget kap az amúgy is veszélyes túlsúlya további növeléséhez. Dominanciája a webes keresésben, az online hirdetési piacon, az okostelefonok operációs rendszerének piacán – és ezekkel összefüggésben az adatgyűjtés terén – olyan egyenlőtlen erőviszonyokat alakít ki, ami mindenkinek rossz lesz a piacon.

Ebben a helyzetben még jobban felértékelődik a Mozilla szerepe. Mint Beard írja, társadalmi szempontból is káros, ha az alapvető online infrastruktúra irányítása egyetlen vállalat kezébe kerül. A Mozilla nem azért versenyez a Google-lel, mert abban nagy üzleti lehetőséget lát, hanem mert abban hisz, hogy az internet és az online élet "egészségét" épp a verseny és a választás lehetősége biztosítja.

Ebben a szellemben nyilatkozott a VentureBeatnek a Mozilla szóvivője is. Mint mondta, nem fogadják el, hogy a webnek csak egy, a Google-féle implementációja létezzen. A helyzet felértékeli a Mozilla szerepét, hiszen egyedüliként kínál alternatívát a Google túlsúlyával szemben.

Chris Beard és a Mozilla nincs egyedül a Google-lel kapcsolatos fenntartásaival. Szaporodnak az olyan írások a neten, melyek a Google-től való függetlenedés lehetőségeit mutatják be mind a webes lét, mind pedig az Android (okostelefon) tekintetében. Érdemes időnként tanulmányozni ezeket az irásokat, mert döntéseinken keresztül nekünk is van ráhatásunk arra, hogy ne veszítsük el a választás szabadságát.

Közösség & HR

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.