A Microsoft hivatalosan is elismerte: Chromium-alapú lesz az Edge. A márkanév megmarad, az EdgeHTML-t viszont leváltja a nyílt forráskódú motor.

Mint azt a közelmúltban a Bitport is megírta a Windows Central értesüléseire hivatkozva, a Microsoft Chromiumra épülő böngészőt fejleszt. A hírt most a Microsoft hivatalosan is megerősítette. Eszerint valóban lecserélni az Edge böngésző motorját Chromiumra, de megtartja a márkanevet. A Mozilla vezére viszont a döntés veszélyeire is figyelmeztet.

Redmondban is a Google-t építik

A Microsoft tegnap tette ki a a GitHubra a váltás meglehetősen terjedelmes magyarázatát. A Chromium révén jobban igazodik a webes szabványokhoz, így a webfejlesztők dolga is egyszerűbbé válik. De jobb lesz a végfelhasználóknak is, mert nem fognak beleütközni alkalmi kompatibilitási problkémákba sem. Sőt jobb lesz a vállalati felhasználóknak is, mert sokkal könnyebben fognak felépíteni webes alkalmazásplatformokat.

A Microsoft minden támogatott Windowson lecseréli a motort, és más platformokon, például MacOS-en is elérhetővé teszi, kezdve a macOS-szel. Változik a frissítések rendszere is. Eddig a hibajavító keddeken a Windows-frissítésekkel együtt érkeztek a böngészőfrissítések is. A jövőben az Edge ugyanolyan rendszerben kapja meg a javításokat, mint a többi chromiumos böngésző.

A Microsoft hangsúlyozza: hosszú távú döntést hoztak, amelyből a a Chromium projekt is sokat nyer azáltal, hogy maga mögött tudhatja a szoftveróriás fejlesztői kapacitását. (A Microsoft egyébként már korábban is hozzájárult a Chromium kódbázisához, mint azt írtuk, voltaképpen innen kapott fülest a váltásról a Windows Central is.)

A Microsoft első körben négy olyan területet jelölt meg, ahol hozzá tud járulni a Chromium projekthez. A négy terület az ARM64 natív támogatása, a hozzáférhetőség javítása (Microsoft UI Automation átadása – lényegében a fogyatékkal élőket segítő megoldások lehetővé tétele), a hardverfejlesztés segítése, mindenekelőtt a modern beviteli lehetőségek (érintőképernyő, gesztusvezérlés stb.) terén, valamint biztonsági fejlesztések támogatása.

A Mozilla a veszélyekre is figyelmeztet

A Mozilla hivatalos blogján Chris Beard CEO reagált a lépésre. Goodbye, EdgeHTML című írása szerint a döntéssel a Microsoft lemond egy nagyon fontos területről. Ezzel ráadásul pont a választásnak azt a szabadsága sérül, amihez az internet révén jutott az emberiség.

A Google pedig még erősebbé válik. A vállalat újabb lehetőséget kap az amúgy is veszélyes túlsúlya további növeléséhez. Dominanciája a webes keresésben, az online hirdetési piacon, az okostelefonok operációs rendszerének piacán – és ezekkel összefüggésben az adatgyűjtés terén – olyan egyenlőtlen erőviszonyokat alakít ki, ami mindenkinek rossz lesz a piacon.

Ebben a helyzetben még jobban felértékelődik a Mozilla szerepe. Mint Beard írja, társadalmi szempontból is káros, ha az alapvető online infrastruktúra irányítása egyetlen vállalat kezébe kerül. A Mozilla nem azért versenyez a Google-lel, mert abban nagy üzleti lehetőséget lát, hanem mert abban hisz, hogy az internet és az online élet "egészségét" épp a verseny és a választás lehetősége biztosítja.

Ebben a szellemben nyilatkozott a VentureBeatnek a Mozilla szóvivője is. Mint mondta, nem fogadják el, hogy a webnek csak egy, a Google-féle implementációja létezzen. A helyzet felértékeli a Mozilla szerepét, hiszen egyedüliként kínál alternatívát a Google túlsúlyával szemben.

Chris Beard és a Mozilla nincs egyedül a Google-lel kapcsolatos fenntartásaival. Szaporodnak az olyan írások a neten, melyek a Google-től való függetlenedés lehetőségeit mutatják be mind a webes lét, mind pedig az Android (okostelefon) tekintetében. Érdemes időnként tanulmányozni ezeket az irásokat, mert döntéseinken keresztül nekünk is van ráhatásunk arra, hogy ne veszítsük el a választás szabadságát.

Közösség & HR

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.