Újabb példa igazolja, hogy a retro technológia mennyire megbízhatóan teszi a dolgát, ahol még nem selejtezték le a modernebb adattárolók kedvéért.

A legacy rendszerek valószínűleg mindig jelen lesznek a kritikus infrastruktúra üzemeltetésében, így a mai napig léteznek olyan fontos technológiák is, amelyek a 70-es évek közepétől az 1990-es évek végéig uralkodó adattárolókra, a hajlékonylemezekre támaszkodnak. Erre gyakran hozzák fel példának, hogy a Boeing még mindig ezek segítségével frissíti néhány régi utasszállítójának fedélzeti szoftverét, vagy hogy flopikat használnak a San Franciscó-i tömegközlekedési rendszer irányításában. Sőt még az amerikai nukleáris haderőnél is csak néhány évvel ezelőtt cserélték szilárdtest-meghajtókra a 8 hüvelykes lemezes adathordozókat, elsősorban azért, mert egyre nehezebben pótolható a megfelelő szakértelem egy olyan informatikai rendszer kezelésében, amelynek időnként forrasztópákával kell nekiesni.

Ennél sokkal kevésbé súlyos, de friss példával szolgál a dologra a BuzzFeed múlt heti anyaga, amelyben a Chuck E. Cheese szórakoztatóközpont-láncnál működő robotállatokról szól. Ebben egy alkalmazott TikTok-videóban mutatja be a vállalati központból küldött, 3,5 hüvelykes hajlékonylemezt, amelyről a daloló-táncoló bábok legújabb rutinját töltik fel a szerverre. A mechatronikus bábok (animatronika) a cikk szerint jelenleg is széles rajongótáborral bírnak, és a kortárs technológia mellett a korábbi megoldásokért is sokan lelkesednek – talán ez lehet az egyik oka annak is, hogy a több mint 600 helyszínen működő Chuck E. Cheese nem siette el a fejlesztéseket, és majdnem 50 éttermében még mindig olyan negyed százados megoldásokat használ, amelyek programozásához hajlékonylemezekre van szükség.

Egy darabig még nem múlik ki teljesen

Bár a társaság azt tervezi, hogy végül megszünteti az animatronikát, és a képernyőalapú szórakoztatásra összpontosít a kabalajelmezes élő munkaerő bevetése mellett, a teljes átállásra még várni kell. Az átalakításokat ugyan már 2017-ben bejelentették be, de még egy-két évbe is beletelhet, amíg az utolsó animált bábokat is kivezetik majd. A BuzzFeed ezzel kapcsolatban a cég egy névtelenséget kérő alkalmazottját idézi, aki szerint a flopik meglepően jól és egyszerűen teszik a dolgukat, míg az új, flash meghajtókat és SD-kártyákat kombináló rendszerekkel gyakran akadnak problémáik a frissítéskor. A cikkben meg is jegyzik, hogy ez lehet az egyik oka a régi technológia makacs kitartásának olyan más területeken, mint amilyenek például az egészségügyi eszközök, ahol a megbízhatóság alapvető követelmény.

Ezen a véleményen van Tom Persky, a floppydisk.com tulajdonosa is, aki a legnagyobb még mindig működő hajlékonylemez-kereskedőt irányítja. Az anakronisztikusnak tűnő vállalkozásról tavaly mi is megemlékeztünk, mégpedig annak kapcsán, hogy mennyire fut a szekere, miközben már egy bő évtizede nem szerezheti be gyártóktól az általa forgalmazott adathordozókat. A máshol fellelhető készletek felvásárlásával viszont egyre nagyobb részesedést szerez az egyre kisebb piacon, és Persky a BuzzFeeden is újra elmondta, hogy a hajlékonylemezes technológia az elavultsága ellenére is nagyon stabil – pláne, hogy nem internet- vagy hálózatalapú, vagyis feltörni sem egyszerű dolog. A Chuck E. Cheese egyébként szintén a floppydisk.com vásárlója, így a cégnél sajnálattal értesültek egy régi ügyfelük elvesztéséről.

Piaci hírek

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.