Újabb példa igazolja, hogy a retro technológia mennyire megbízhatóan teszi a dolgát, ahol még nem selejtezték le a modernebb adattárolók kedvéért.

A legacy rendszerek valószínűleg mindig jelen lesznek a kritikus infrastruktúra üzemeltetésében, így a mai napig léteznek olyan fontos technológiák is, amelyek a 70-es évek közepétől az 1990-es évek végéig uralkodó adattárolókra, a hajlékonylemezekre támaszkodnak. Erre gyakran hozzák fel példának, hogy a Boeing még mindig ezek segítségével frissíti néhány régi utasszállítójának fedélzeti szoftverét, vagy hogy flopikat használnak a San Franciscó-i tömegközlekedési rendszer irányításában. Sőt még az amerikai nukleáris haderőnél is csak néhány évvel ezelőtt cserélték szilárdtest-meghajtókra a 8 hüvelykes lemezes adathordozókat, elsősorban azért, mert egyre nehezebben pótolható a megfelelő szakértelem egy olyan informatikai rendszer kezelésében, amelynek időnként forrasztópákával kell nekiesni.

Ennél sokkal kevésbé súlyos, de friss példával szolgál a dologra a BuzzFeed múlt heti anyaga, amelyben a Chuck E. Cheese szórakoztatóközpont-láncnál működő robotállatokról szól. Ebben egy alkalmazott TikTok-videóban mutatja be a vállalati központból küldött, 3,5 hüvelykes hajlékonylemezt, amelyről a daloló-táncoló bábok legújabb rutinját töltik fel a szerverre. A mechatronikus bábok (animatronika) a cikk szerint jelenleg is széles rajongótáborral bírnak, és a kortárs technológia mellett a korábbi megoldásokért is sokan lelkesednek – talán ez lehet az egyik oka annak is, hogy a több mint 600 helyszínen működő Chuck E. Cheese nem siette el a fejlesztéseket, és majdnem 50 éttermében még mindig olyan negyed százados megoldásokat használ, amelyek programozásához hajlékonylemezekre van szükség.

Egy darabig még nem múlik ki teljesen

Bár a társaság azt tervezi, hogy végül megszünteti az animatronikát, és a képernyőalapú szórakoztatásra összpontosít a kabalajelmezes élő munkaerő bevetése mellett, a teljes átállásra még várni kell. Az átalakításokat ugyan már 2017-ben bejelentették be, de még egy-két évbe is beletelhet, amíg az utolsó animált bábokat is kivezetik majd. A BuzzFeed ezzel kapcsolatban a cég egy névtelenséget kérő alkalmazottját idézi, aki szerint a flopik meglepően jól és egyszerűen teszik a dolgukat, míg az új, flash meghajtókat és SD-kártyákat kombináló rendszerekkel gyakran akadnak problémáik a frissítéskor. A cikkben meg is jegyzik, hogy ez lehet az egyik oka a régi technológia makacs kitartásának olyan más területeken, mint amilyenek például az egészségügyi eszközök, ahol a megbízhatóság alapvető követelmény.

Ezen a véleményen van Tom Persky, a floppydisk.com tulajdonosa is, aki a legnagyobb még mindig működő hajlékonylemez-kereskedőt irányítja. Az anakronisztikusnak tűnő vállalkozásról tavaly mi is megemlékeztünk, mégpedig annak kapcsán, hogy mennyire fut a szekere, miközben már egy bő évtizede nem szerezheti be gyártóktól az általa forgalmazott adathordozókat. A máshol fellelhető készletek felvásárlásával viszont egyre nagyobb részesedést szerez az egyre kisebb piacon, és Persky a BuzzFeeden is újra elmondta, hogy a hajlékonylemezes technológia az elavultsága ellenére is nagyon stabil – pláne, hogy nem internet- vagy hálózatalapú, vagyis feltörni sem egyszerű dolog. A Chuck E. Cheese egyébként szintén a floppydisk.com vásárlója, így a cégnél sajnálattal értesültek egy régi ügyfelük elvesztéséről.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.