A hajlított kijelzőjű telefonok az elkövetkező néhány évben óriási lendülettel gyarapíthatják egyelőre vékonyka piaci tortaszeletüket.

Idén a különböző formában összecsukható és szétnyitható mobiltelefonok forgalma idén elérheti a 13,5 millió darabot - véli legújabb elemzésében az IDC. Az amerikai piackutató szerint az idei 66,6 százalékos lendület egy része megmarad az elkövetkező időszakban is, és az egyelőre különlegesnek számító kialakítás egyre komolyabb tényezővé válik az okostelefonos szektorban.

Miközben tavaly még jóval 10 millió alatt maradt a hajlított kijelzővel szerelt telefonok szegmense (az IDC 8,1 millió eladott készüléket regisztrált 2021-ben), négy év múlva már 41,5 millióra gyarapodhat ez a csoport. Amennyiben a piackutató üveggömbje pontosnak bizonyul, az éves átlagban közel 40 százalékos növekedési ütemet jelent a 2022-től 2026-ig tartó időszakban.

 

Összecsukható és hagyományos okostelefonok piaca 2022-2026 - IDC
Infogram

Ahogy a fenti táblázatból kitűnik, mindeközben a hagyományos okostelefonok iránti érdeklődés majdhogynem stagnálni fog az előttünk álló években: az IDC átlagosan mindössze 1 százalékos éves növekedéssel kalkulál. A nagy tempókülönbség miatt az összecsukható mobilok részesedése néhány év alatt a mérhetetlenül kicsiből az egészen jól látható szeletig hízik. Ettől függetlenül a 2026-ra várt 41,5 milliós forgalom is csak szűk 3 százalékos arányt jelent majd, azaz arról nem lehet beszélni, hogy ezek a típusok teljesen leváltanák az eddig megszokott kialakítást.

Egyelőre a Samsung van nyerésben

Az IDC jelentése sem felejti el megemlíteni a Samsung szerepét a terület látványos növekedésében. A dél-koreai gyártónál az áttörést a tavaly bemutatkozó Galaxy Z Fold 3 és a Z Flip 3 hozta. Ezek a készülékek már egyértelműen pozitív fogadtatásra találtak a fogyasztóknál, azaz nem volt hiábavaló végigjárni a technikai gyerekbetegségekkelcsúszásokkal és kínos beismerésekkel kikövezett tanulási utat. A Samsung kitartása a lendületbe jövő réspiacon meggyőző dominanciát eredményezett, amelyet azonban meg is kell tartani. Ehhez jó alapot adhat a hajtogatható telefoncsalád 4-es generációjának nyári debütálása. Az új széria ugyanis az IDC szakértői szerint a tavalyinál is komolyabb keresletet teremthet.

A játszma azonban még csak most indul be igazán. A Samsung sikerét más Androidban érdekelt gyártók is igyekeznek lemásolni, és ennek megfelelően folyamatosan próbálkoznak különböző új megoldásokkal. Arról nem is beszélve, hogy a különleges szegmenst alapjaiban mozgathatná meg az Apple régóta emlegetett, de egyelőre csak egyre húzódó belépése a területre.

Konzumer tech

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.