A dél-koreai óriás elektronikai részlegét vezető igazgató ritka őszinteséggel beszélt a cég hajlítható kijelzős üdvöskéjének kálváriájáról.

Sajnos viszonylag ritka, amikor egy cég, vagy az azt vezető menedzser őszintén beismeri, hogy ez vagy az a dolog nem úgy sikerült, ahogy tervezve volt. A Samsung első hajlítható kijelzőjével szerelt termékénél, a Galaxy Foldnál felfedezett problémák miatt a telefon értékesítését az utolsó pillanatban állították le, és azóta a halogatáson kívül sok mindent nem volt hajlandó megosztani a nagyközönséggel a gyártó. Egészen mostanáig.

Mea culpa

A Samsung informatikai és mobilos üzletágáért felelős elnök-vezérigazgató ugyanis egy médiaeseményen megtörte a hírzárlatot. Dong Jin Koh, vagy röviden DJ Koh igazi veteránnak számít, hiszen 1984-től dolgozik a vállalatnál. A sokat látott vezető magára vállalta a Fold kudarcát, mivel elmondása szerint elhamarkodottan erőltette a megjelenést, miközben a termék még nem volt kész. Az előzetes teszteken tapasztalt hibák miatti visszahívást megalázónak nevezte.

Koh abba nem ment bele, hogy mi volt az oka a sietségnek, de több mint valószínű, hogy az iparági versengés állhat a háttérben. Igaz ugyan, hogy már így sem a Samsung lett volna az első gyártó, amelyik ilyen típusú mobilt dob piacra, de a Royole terméke egyáltalán nem kiforrott és biztosan nem fog semmiféle komoly szerepet játszani a szegmens további alakulásában. Sokkal fontosabb lett volna a dél-koreaiaknak, hogy a komolyabb riválisok előtt debütáljanak. Ez egyébként érdekes módon még mindig nem lehetetlen, hiszen a sok egyéb gonddal küzdő kínai Huawei esetében sem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt korábban eltervezték.

Ugyanakkor az továbbra sem világos, hogy végül mikor kerülhet a boltok polcaira a Galaxy Fold (ha egyáltalán). Koh ezzel kapcsolatban nem osztott meg új információkat az újságírókkal. Annyit azonban elárult, hogy a több mint kétezer előzetesen kiküldött készülék problémáit már azonosították. Az azonosítás és a kijavítás persze két teljesen eltérő dolog.

Kanyargós, rögös út

A Fold kálváriájának minden stációját már felsorolni sem könnyű. A 2000 dolláros árszintre belőtt és februárban bemutatott mobilt előzetesen tesztelő újságírók egyre-másra adtak hírt különböző anomáliákról és hibajelenségekről. Volt, ahol megtört a kijelző, vagy úgy villódzott, hogy nem lehetett már használni. A cég egy (rövid) ideig igyekezett a nem megfelelő használatra kenni a dolgot, de aztán gyorsan lefújták a Fold piacra dobását.

Aztán teltek a hetek, és csak az előrendelések törlése jelentette az új információt. A gyártó ugyan többször ígérte, hogy előáll az új megjelenési dátummal, de mindebből egyelőre csak annyit lehet leszűrni, hogy júliusban biztosan nem kerül boltokba a készülék.

Érdekesség, hogy az elnök-vezérigazgató mostani megnyilatkozása alapján sem tűnik túl közelinek az (újra)indulás, ám a hírek szerint nem is egy, hanem két másik változaton is dolgoznak a Samsung fejlesztői. Könnyen előfordulhat, hogy végül a vezetőség úgy dönt, lefújják a Fold kiadását, és rögtön a második generációval indulnak élesben.

Az pedig mindezek fényében megmosolyogtató, hogy öt évvel ezelőtti előrejelzések azt jósolták, hogy 2018-ra a piacra dobott mobilok közel fele már flexibilis kijelzővel érkezik.

Konzumer tech

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.