Az IT-világ új trendjei átalakítják az autentikációt és jogosultságkezelést. Magyarországon is bemutatták a NetIQ új megoldásait.
Hirdetés
 

A felhő, a közösségi oldalak, a saját eszközök munkahelyi használata (Bring Your Own Device – BYOD) vagy a többfaktoros autentikáció fontos helyet foglal el a vállalati rendszerek legújabb kihívásaiban a személyazonosság- és hozzáférés-kezelés terén is – mondta a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet mai sajtótájékoztatóján Szittya Tamás ügyvezető igazgató.

A jogosultságkezelésre – mellyel a Novell Magyarországon az elsők között kezdett foglalkozni – az igény régóta létezik. A probléma azonban azóta eszkalálódott. Ma már a kihívások már nemcsak a vállalatok belső rendszeréből adódnak, hanem Az IT fent említett új trendjeiből is.

Szittya szerint NetIQ autentikációs megoldásainak elfogadtatásában jó hátteret biztosít az, hogy a cég rendelkezik a legnagyobb szakértői csapattal ezen a téren, az ide telepített regionális terméktámogató központ közel 50 fős csapatából kilencen csak ezekkel a témákkal foglalkoznak.

Kritikus adatkezelés a felhőben

A felhőalapú alkalmazásokba a legtöbb helyen manuálisan veszik fel a felhasználókat, ami komoly terhet ró az IT-üzemeltetésre. Gondot okozhat az is, hogy a felhőalapú megoldások használata során nem mérhető a felhasználói aktivitás és a megfelelőség.  Az, hogy a felhasználók nem megfelelően használják a jelszavakat, csak tovább nehezíti a helyzetet. A biztonságos működés alapkövetelménye például, hogy a különböző SaaS (Software as a Service) alkalmazásokhoz elvileg különböző jelszavakat kellene megadniuk, ám az egyszerűség kedvéért a sokan egy jelszót használnak mindenhol, amely ráadásul többnyire megegyezik belső céges jelszavukkal.

Ezekre a problémákra kínál megoldást a NetIQ CloudAccess, amely egylépcsős bejelentkezést kínál az alkalmazásokba. Biztonságos alkalmazáselérést tesz lehetővé a cégen belülről és kívülről egyaránt, ráadásul biztosítja a szükséges megfelelőségi jelentéseket és az alkalmazások aktivitásának mérését is. Az eszközben lévő motor automatikusan hozza létre és kezeli a felhasználói fiókokat a felhőalkalmazásokban.

A BYOD-megoldás még fejlesztés alatt

Még a fejlesztés fázisában van a cég másik terméke, a NetIQ MobileAccess, amely egypontos bejelentkezést tesz lehetővé a mobileszközökön. Kezelése egyszerű mind a felhasználóknak, mind a rendszeradminisztrátoroknak, és többféle módon is csökkenti az elvesztett vagy ellopott készülékek kockázatait. A mobilos jogosultságkezelés kiegészíthető a Novell ZENworks Mobile Management mobil eszközfelügyelettel, amely átfogóan kontrollálja a céges IT-infrastruktúrában található összes eszközöket és alkalmazásokat.

A közösségi hálózatok kezelésére szolgál a NetIQ SocialAccess. Ez ma már megkerülhetetlen, hiszen a közösségi hálózatok valóban új eszközöket adnak vállalatoknak arra, hogy ügyfeleiket és partnereiket kezelják. A felhasználók azonban nem szeretik, ha regisztrálniuk kell egy-egy újabb weboldal használatához, ezért inkább a közösségi oldalakon már korábban létrehozott fiókjaikat használhatják az egyéb internetes oldalakon való bejelentkezésekhez. A SocialAccess ebben segít: egyrészt megkönnyíti a biztonságos a bejelentkezést, másrészt a cégek további információkhoz is juthatnak ügyfeleikről a bejelentkezéshez használt közösségi fiókokban megadott adatoknak révén.

A pendrive mint autentikációs eszköz

Ma már egyre többen vélik úgy, hogy a céges rendszerekben az azonosításhoz édeskevés a felhasználónév és a jelszó. Számos esetben szükség lehet egyéb azonosítási módszerekre, legyen szó  pénzintézeti ügyféladatokról vagy a szellemi tulajdon védelméről és így tovább. A többfaktoros autentikáció jó megoldás ugyan, egyre több helyen használják is, ám nem olcsó  – mondta Hargitai Zsolt üzletfejlesztési vezető.

A NetIQ az Advanced Authentication Frameworkkel lényegében a többfaktoros azonosításra akart egy egyszerű és olcsó megoldás adni. A termék többféle azonosító eszközt támogat, ami a vállalatoknak nagy rugalmasságot biztosít a megfelelő rendszer kiépítéséhez, amelybe a meglévő eszközeiket is integrálhatják. A bevezetéséhez nem kell új hardvereket venni, hiszen akár a laptopba beépített ujjlenyomat-olvasó, egy pendrive vagy egy mobiltelefon is alkalmas lehet az azonosításhoz. A NetIQ Advanced Authentication Framework naplózza az azonosításokat, és lehetővé teszi a központosított házirendek használatát.

Biztonság

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.