Ha tablet, akkor iPad - nagyjából így gondolják a trendi hozzáállással táblagépet választók. A szabadság fontosabb, nem a dizájn és a divat - ez pedig az androidos tabletek pártolóinak jelmondata lehetne. Összeeresztettük a legújabb Alma-táblát egy csúcskategóriás Droiddal.
A tavalyi tablet-robbanásnak még csak a szele érintette Magyarországot, hiszen az első generációs iPad is csak a megjenelés után jó pár hónappal ért ide, és az Apple táblagépének versenytársai közül sem láthattunk sokat magyar boltokban. Az iPad 2 azonban már rekordgyorsasággal megérkezett, és akadnak már kihívók is a hazai polcokon. Egymás mellett használtunk pár hétig iPad 2-t és egy Android Honeycombbal felszerelt Samsung Galaxy 10.1v-t, a tapasztalatokat pedig több részben osztjuk meg: ez alkalommal a látvánnyal foglalkozunk. (A következő cikkben pedig a belsőségek kerültek terítékre.)

Külcsín először
Amiben az Apple még az ellenzők szerint is vitathatatlanul az élen van, az a dizájn és a "feeling". Már kicsomagoláskor a világ császárának érzi magát az egyszeri vevő. A szokásosan ízléses dobozoláson belül a kecses, vékony eszköz egyből maximális fölé emeli a felhasználó "kinézet" pontjait. Bármennyire is kevésnek tűnik a vastagsággal kapcsolatban az a pár milliméter különbség az első generációs iPadhez képest, az asztallapról mindössze 8,8 milliméterre kiemelkedő iPad 2 maga a kecsesség.


Obelix és Asterix: Balra a Galaxy Tab 10.1v, jobbra az iPad 2

Sajnos a kiegészítők esetében kissé túlgondolkozták a "fancy-faktort" az Apple dizájnerei. Az előző iPad bebújtatós tokja helyét az elsőre nagyon jól hangzó, ám a mindennapi használat során már inkább idegesítő Smart Cover vette át. A műanyag fedlap csak a tablet egyik oldalát védi, az eszköz széléhez pedig egy mágnesesen rögzülő fémcsík kapcsolja. A fedlap maga szintén mágneses alapon képes készenléti állapotba kapcsolni az iPadet, ha teljesen ráhajtjuk. Leírva jól hangzik, ám az összevissza leffegő, mindenhol útban lévő fedél gerince könnyen leválik, és a fedélből hajtogatható állvány sem mondható biztosnak. A fémgerinc ráadásul pár nap alatt összekarcolta a tablet szélét...


A képen úgy néz ki, mintha stabilan illeszkedne. A valóság nem ennyire bombabiztos...

Külcsín másodszor A Galaxy Tab 10.1v csomagolását nem tudtuk megvizsgálni, mivel a tesztkészülék nem az eredeti borításában érkezett. Tény, hogy a Samsung tabletét az asztalra helyezve nem a kecsesség jut először az ember eszébe: a 10.1v ugyanis nem keverendő össze az újratervezett 10.1-gyel. Ahogy mi is megírtuk, a Samsung visszavonulót fújt az iPad 2 megjelenésekor és vékonyabbra, trendibbre tervezte a már gyártásra előkészített tabletet, az új, vékonyabb kiadás kapta végül a 10.1 nevet. A Vodafone azonban a már meglévő, első tervhez készült gyártósort kihasználva legyártatott egy exkluzív sorozatot, amely épp ezért nem véletlenül kapta a "v" betűt.


A Galaxy Tab 10.1v alulról: durva, de hasznos

A 10,9 milliméteres vastagság persze csak az iPad 2-höz viszonyítva tűnhet vaskosnak, valamint azért, mert a tablet kialakítása nem az Apple-féle kecses, lekerekített vonalat követi, hanem kissé erőteljesebb, masszívabb hatást kelt. Voltak olyan tesztek, ahol ezt hibaként rótták fel, nálunk azonban a tesztidőszak alatt sokkal kézreállóbbnak bizonyult a Vodafone-Samsung tablet: a hátlap műanyagjának érdes kiképzése és a vízszintes tartáshoz igazított, ujjak elhelyezkedését segítő hullámos megvalósítása miatt nem úgy fogja az ember útközben, mint valami hímes tojást, ami bármikor kicsúszhat a kézből, hogy darabokra törjön a betonon.


Lőn világosság
Az iPad 2 kijelzője szintén divatteremtő erejűnek bizonyult, a 9,7 hüvelykes érintőképernyő felbontása 1024x768 képpontos. A kontrasztarány és színtelítettség kifejezetten megkapó, ebben a tekintetben valóban erősebbnek bizonyul az Apple táblagépe a Galaxy Tabhoz képest. Ugyan az iPad 2 kijelzője nem adja vissza az iPhone 4 kristálytisztaságát, de kifejezetten jól látható még napfényben is.

A Galaxy Tab 10.1v némelyest nagyobb képernyője 10,1 hüvelyk átmérőjű, felbontása 1280x800 képpont: az iPad 2-t tehát a hagyományos, PC-s monitorokhoz szokott szemek kedvelhetik majd, míg a Samsung tablet a szélesvásznú filmek kedvelőit hozhatja lázba. A több mint 16 millió szín megjelenítésére képes érintőkijelző egyébként önmagában vizsgálva szintén szép, színtelített képet ad, csupán az iPad 2 mellé téve tűnik egy árnyalatnyival fakóbbnak.


Bár az Apple váltig hangoztatta, hogy az iPad 2 képernyője már szinte ledobálja magáról az ujjlenyomatokat, ezen a téren mindkét tablet ugyanazt a szintet hozza: egyszerűen nem láttunk változást az előző iPadhez képest. 5 percnyi "ujjgyakorlatot" követően jól láthatóan húzódtak a zsírfoltok mindkét kijelzőn, és a folyamatos használat közben is gyakran volt szükség tisztításra.

A következő részben bekapcsoljuk a készülékeket, és egymás mellett teszteljük le a "felhasználói élményt", amelyet a kezelőfelület barátságosságával, az alkalmazások kezelésével, gyorsaságával és minőségével lehet leginkább körülírni. Ezzel együtt pedig végignézzük, mi ketyeg a két tablet belsejében.

iPad 2 vs Galaxy Tab 10.1v - 2. menet
iPad 2-gyilkos lett az új Galaxy Tab?
Samsung: hoppá, túl jó lett az iPad 2?

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.