Néhány egyszerű tanács, amivel jelentősen javítható a frissen indított vállalkozások túlélési esélye.

Az évtized közepétől egyértelműen a startupoknak állt a zászló. Ha csak az unikornisokat, vagyis a legalább 1 milliárd dolláros értéket elérő vállalkozásokat nézzük, azokból már nagyjából 400-at számolt össze a CB Insights. Beszédes adat, hogy a lista zömét az amerikai és a kínai cégek uralják, az európai unikornisok száma pedig alig haladja meg az indiaiakét.

A pár száz elképesztő sikerre viszont sok tízezer bukás jut. Ez tulajdonképpen természetes mellékhatása az innovációnak, a fejlődés óhatatlanul együtt jár a veszteségekkel. Lehetetlen kudarcok nélkül sikeres vállalkozást építeni, kezdőként egyenesen elkerülhetetlen. Akár a pénzgyűjtés nem jött össze, akár a termékre nem volt vevő a piac, minden egyes ballépésből lehet (és kell is) tanulni. Az így szerzett ismeretek hozzájárulnak ahhoz, hogy előbb-utóbb összejöjjön a nagy dobás.

Alapok

Persze meg lehet olajozni az indulást a mások által összegyűjtött tapasztalatok vizsgálatával. Ugyan minden helyzet más és más, néhány alapvető dolog figyelembevételével könnyebbé válhat a rakéták begyújtása. Ezek közül a legelső, hogy késznek kell állni a startup indítására – elsősorban lelkileg. Az alkalmazotti munkaviszony hátrahagyásának számos előnye van, de az biztosra vehető, hogy a korábbinál több energiát és időt fog követelni a munkavégzés. Ehhez pedig nem csak egyénileg, hanem családi szinten hozzá kell szokni. Az otthon támogatása nélkül nagyon nehéz lesz még a kezdő lépéseket is megtenni, érdemes tehát megszerezni szeretteink jóváhagyását az álmok valóra váltásához.

Hiába a remek ötlet, amivel kasszát remél robbantani a vállalkozó, a polihisztorok ideje réges-rég lejárt. Egyszerűen képtelenség mindenhez érteni, különösen a pénzügyi döntések tekintetében jó, ha szakértői segítséggel bír a startup tulajdonosa. Így arra koncentrálhat, amihez valójában ért, miközben az egyéb feladatokat magas szinten kezelik az adott témában (pénzügy, könyvelés, marketing, sales stb.) járatos szakemberek. Persze megtalálásuk, a csapatépítés és -megtartás szintén nem egyszerű feladat.

Sokat segít, ha sikerül biztosabb pénzügyi alapokra helyezni a startup működését. Ehhez természetesen befektetőkre van szükség, akik – érthető módon – szintén nyerni szeretnének az invesztíción. Ahhoz, hogy legalább nagyjából meg tudják állapítani, életképes-e a startup elképzelése, üzleti tervre van szükség. Ami pedig számokat (várható bevételek, kiadások, nyereség és így tovább) jelent; még jobb, ha ezt piackutatással alá is lehet támasztani. Egy ötlet önmagában még nem elég, akkor sem, ha az később a világ egyik legjövedelmezőbb vállalkozásává növi ki magát. Erről a lehetséges jövőről ugyanis meg kell tudni győzni a pénzembereket.

Nem lehet mindent egy kézben tartani

Megvan a biztonságos hátország, összejött a nyerő csapat, és kinyíltak a pénzcsapok – minden rendben zajlik? Korántsem. A legelső akadályok sikeres bevétele után sorban jön a többi kihívás. A legelső lépéseket maga mögött tudó startupok például hajlamosak túl gyorsan növekedni. A hirtelen sok alkalmazott felvétele, a pillanatok alatt elszabaduló marketingköltségek, a felesleges vagy csekély hasznot hozó részfeladatokba való beruházás könnyen elégeti a kezdeti üzemanyagot, és földkörüli pályára állás helyett visszahullik a porba a grandiózus elképzelésekkel beüzemelt vállalkozás.

Hasonló kockázatokat hordoz magában a feladatok delegálásának képtelensége. Saját magát csapja be az, aki azt hiszi, hogy remek "multitasker", aki mindent a kezében tud tartani. Az ennek egyenes következményeként jelentkező folyamatos éjszakázás mindenkit kikészít előbb-utóbb. Nem kizárólag a startup vezetőjének hatékonyságát csapja agyon ez a mentalitás, hanem a körülötte lévő csapat morálját is.

Akár csak a hosszú évek óta létező vállalatoknál, a frissen induló cégek esetében is az egyik legnagyobb érték az ember (pontosabban a tudásuk és pozitív attitűdjük). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem biorobotok végzik a favágó feladatokat, hanem kreatív kihívásokkal szembesülő, érző lényekre alapul a szervezet. Egy startupnál dolgozni önmagában is megterhelő a nagyobb teljesítményelvárás miatt, így a kiégés hamarabb bekövetkezhet. Toxikus környezet helyett támogató és bátorító miliőt érdemes teremteni a kollégáknak, amiben nagyobb valószínűséggel fognak szárnyalni, ez pedig sikeresebbé teszi a vállalkozást is. Az irodába behozható házi kedvenc, a juttatásként adott kondibérlet vagy a kreatív felfrissülésre apropót teremtő kávé és harapnivalók összességében megtérülő befektetést jelentenek a munkamorál tekintetében.

A tevékenységek feletti ellenőrzés átengedése mellett az időmenedzsment szokott gyakran problémát okozni – igaz, ez nem csak a kezdő vállalatok menedzsmentjének bakija. Hiába van tele a naptár megbeszélésekkel, hívásokkal, ha ezek szétaprózzák a munkanapot. Érdemes előre megtervezni és például félórás etapokra bontani a teendőket. Menet közben pedig tartani az előre kigondolt határidőket, és csak kivételes esetben túlcsúszni egy megbeszélés betervezett idején.

Milyen sors vár egy tipikus startupra?

Elolvasni persze jóval könnyebb, mint megfogadni a jótanácsokat. Ennek köszönhetően az Egyesült Államokban 2014-ben indított startupok egyötöde még működésének második évét sem érte meg, 2018-ra pedig alig több mint felük létezett csupán. A bukás legfőbb oka a piaci igények nem megfelelő felmérése: az esetek 42 százalékában ez (is) vezetett a nagy reményekkel indított vállalkozások megszűnéséhez. Közel harmaduk teljesen felhasználta pénzügyi lehetőségeit, mielőtt nyereségessé válhatott volna, negyedük pedig a nem megfelelő csapat összeválogatása miatt volt kénytelen lehúzni a rolót.

Minden ötödik startupot riválisaik nyomtak le, és közel ugyanilyen arányban a rossz árazás és az elszaladó költségek vezettek a véghez, derül ki a Small Business Trends összegzéséből. De a nem eléggé felhasználóbarát termékek illetve a hiányzó üzleti modell is közel hasonló arányban bizonyult végzetesnek. A rossz marketing, az ügyfelek figyelmen kívül hagyása és a rosszul időzített piacra lépés szintén említésre méltó tényezők voltak a sikertelenség okai között.

Tehát néhány komoly, de könnyen észrevehető akadályon vérzik el a sikeressé válni nem tudó startupok zöme. Ezekre odafigyelve jelentősen növelhető annak esélye, hogy virágzó és stabil vállalkozás jöjjön létre. A témát áttekintő sorozatunk következő részében azt vizsgáljuk, hogy mik azok a változások, amik egy évtizede még nem (vagy csak alig) érintették a startupokat, napjainkban viszont már megkerülhetetlen tényezővé nőtték ki magukat.

Cloud & big data

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.