Belép a Open Invention Network nevű szabadalmi szövetségbe, és bevisz 60 ezer szabadalmat is – mindent, ami a Linuxhoz kapcsolódik.

Belép a Open Invention Network (OIN) nevű szervezetbe a Microsoft – jelentette be blogbejegyzésben a vállalat. Nem érkezik üres kézzel szövetséghez, melynek a Microsoft lesz a 2331. tagja: mintegy 60 ezer szabadalmához ad hozzáférést a tagoknak. Hogy ez mit takar, nem teljesen világos. A ZDNetnek az OIN vezetője azt mondta, hogy minden nyílt forráskóddal kapcsolatos szabadalmat, beleértve az Androidra, a Linuxra, az OpenStackre, az LF Energyre és a HyperLedgerre vonatkozókat is. A Microsoft viszont következetesen csak a Linuxot említi a közleményében.

Meglepő, és mégsem az

A Microsoft közleménye is utal arra, hogy talán sokakat meglep a döntés, mivel a múltban voltak súrlódások szabadalmi ügyekben a nyílt forráskódú közösség és a vállalat között. A blogposztot jegyző Erich Andersen ügyvezető alelnök, a vállalat szabadalmi ügyekért felelős vezető jogásza, szerint azonban ez logikus lépés, ami egyenesen következik a vállalat eddigi nyílt forráskód felé tett lépéseiből.

És valóban logikus, hiszen főleg az Azure-on keresztül a Microsoft évek óta egyre nagyobbra növeszti nyílt forráskódú lábnyomát. A Windows 10 első nagy frissítésében, a 2016 tavaszán kiadott Anniversary Update-be pedig már olyan linuxos alrendszer került, ami bináris szinten támogatta a nyílt forráskódú operációs rendszert. És akkor még a legnagyobb nyílt forráskódú repository, a GitHub megszerzését nem is említettük

De mi az az OIN?

Az Open Invention Networköt 2005-ben arra hozta létre az IBM, a Novell, a Philips, a Red Hat és a Sony, hogy védelmet nyújtson a Linux körüli szabadalmaknak. Azóta már olyan vállalatok is csatlakoztak, mint a Google, a SUSE vagy a Canonical. A tagoknak vállalniuk kell, hogy a szervezet minden tagja szabadon, jogdíj fizetése nékül használhatja a Linux-ökoszisztémához kapcsolódó szabadalmaikat. Ez a szabály minden, Linux kernellel együtt terjesztett nyílt forráskódú összetevőre vonatkozik.

Az OIN tagjai között szinte minden iparág képviselőjét megtaláljuk. A szűkebben vett IT-n túl az autóipar és a fintech világ cégei is egyre nagyobb számban csatlakoznak a szervezethez.

Ezek az előírások annyiban jók a Microsoftnak, hogy sok olyan szabadalomhoz hozzáfér, melyek a további fejlesztéseihez szükségesek. Ugyanakkor nagy kérdés – hívja fel a ZDNet cikke a figyelmet –, hogy mi lesz az Androiddal. Az Android-gyártóktól ugyanis a Microsoft komoly pénzeket zsebelt be különböző szabadalmakért. A ZDNnet 3,4 milliárd dollárra becsüli az összeget, amihez a Samsung egyedül mintegy egymilliárd dollárral járult hozzá. Ez még a Microsoftnak is pénz – írja a cikk szerzője.

Mindezzel együtt a ZDNet azt valószínűsíti, hogy a Microsoft lemond erről a bevételi forrásáról, mivel a mások oldalon, mindenekelőtt a felhős üzlet növekedéséből bőven tudja kárpótolni magát.

Piaci hírek

A robotok a gyerekek munkáját is elveszik

Akinek redszeresen kell gyerekeket rávenni arra, hogy pakoljanak össze a szobájukban játék után, az fogja értékelni igazán ezeket a japán automatákat.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.