Fokozatos közeledés után bezsákolta a legnépszerűbb repository-szolgáltatást a Microsoft. A hivatalos bejelentés már ma megtörténhet.

Hatalmas trófeát ejtett a Microsoft. Bár a hivatalos bejelentés még hátra van, de a Bloomberg szerint akár már ma bejelenthetik, hogy a Microsoft felvásárolja a GitHub-ot. Ezzel a vállalat mintegy megkoronázza azt a folyamatot, ahogy – nem kis részben a felhőszolgáltatásokkal összefüggésben – fokozatosan közelített nyílt forráskódú megoldásokhoz.

Mit vesznek Nadelláék?

A Microsoft lényegében a nyílt forráskódú fejlesztéseket vivő közösségek jelenlegi legfontosabb kódtárhelyét szerzi meg. Magának a szolgáltatásnak a magja a Linus Torvalds fejlesztett Git verziókezelő rendszer (amit maga Torvalds is nagyon fontos fejlesztésének gondol), amit egy ideje a Microsoft is használ. A GitHub lényegében erre építve nyújt központosított verziókezelési és kódtár funkciókat a fejlesztőknek és fejlesztő cégeknek.

Mint arra a Bloomberg híre felhívja a figyelmet, az évezred eleje óta nagyot fordult a világ a Microsofttal. Míg Steve Ballmer vezérigazgatósága alatt még inkább a veszélyt látták a nyílt forráskódú kezdeményezésekben, addig Satya Nadella sokkal inkább inspirációs forrást. Nadella esetében ez valószínűleg nem független attól, hogy a Microsoft-vezér a nyílt forráskódot erősen támogató Sun Microsystemsnél szocializálódott. És egyáltalán: Nadella sokkal inkább együttműködéspárti, nem fél akár konkurensekkel is összefogni annak érdekében, hogy sajátjánál jobb technológiát nyújthasson a felhasználóinak. Ennek szellemében csatlakozott a vállalat két éve a Linux Foundationhöz, tavaly pedig az Open Source Initiative-hoz. (Sőt Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója, három éve még azt is elejtette, hogy esetleg a Windows forráskódját is megnyitnák.)

Ha Windows egyelőre nem is lesz nyílt forráskódú, sok mást igenis megnyitott a vállalat, és mára a GitHub egyik legfontosabb céges partnere lett. Linuxos és nem linuxos projektek eredményeit, forrását egyaránt közzétette a repositoryban a Microsoft.

Kell a pénz a további működéshez

Bár a felvásárlási ár egyelőre nem ismert, a Bloomberg szerint nagyjából 2 milliárd dollár lehet a GitHub jelenlegi értéke. Az értékelés azonban 2015-ös: akkor sikerült 251 millió dollár kockázati tőkét bevonni a cégbe. Eddig egyébként összesen 350 millió dollárt fektettek a GitHub-ba. A szolgáltatás legfőbb értéket az a mintegy 26 millió regisztrált felhasználója adja, aki a kódmegosztón teszi közzé fejlesztési eredményeit – ez így HR-szempontból is óriási kincs, hiszen egyből kideríthető bármelyik fejlesztő kompetenciája.

Ugyanakkor ezt a kincset nem sikerült termőre fordítania a menedzsmentnek. A bevételek minimálisak – a Bloomberg adatai szerint a cég 2016-ban kilenc hónap alatt 98 millió dollár bevételre 66 milliós veszteség jutott. És hát az is jelezte a nehézségeket, hogy kilenc hónapja keresnek új vezérigazgatót a cég élére, miután tavaly augusztus közepén Chris Wanstrath jelenlegi CEO – és a GitHub többségi tulajdonosa – bejelentette, hogy csak addig marad a posztján, amíg megtalálják az utódját. A napi irányítást át is adta a cég stratégiai igazgatójának, Julio Avalosnak.

Wanstrath-ék fontolgatták a tőzsdére lépést is, de a Bloomberg szerint a befektetők inkább a felvásárlásra hajlottak, és valószínűleg sikerült meggyőzni erről a többségi tulajdont birtokló CEO-t is.

A Microsoft már régóta szemet vetett a GitHubra. Most, hogy úgy tűnik, meg is szerzi, kérdés, hogy mihez tud kezdeni vele. Az oldalnak az is értéket ad, hogy a független fejlesztői közösségek mellett nagy cégek, például a Google is használja nyílt forráskódjainak publikálására.

Frissítve: Megvan a hivatalos bejelentés

Az árról nincs infó – bár a TechCrunch 7,5 milliárd dolláros, Microsoft-részvényekben fizetett vételárról ír –, de a tervekről már elárultak néhány dolgot. A Microsoft hivatalos blogjában közölt poszt szerint a GitHub továbbra is önálló marad, és nem kívánnak módosítani a szellemiségén, azaz megmarad ugyanolyan nyitott platformnak, mint eddig. A fejlesztők használhatnak bármilyen programnyelvet, operációs rendszert és felhőt. Ugyanakkor segítik a fejlesztést azzal, hogy rugalmasabb hozzáférést biztosítanak a Microsoft felhős infrastruktúrájukhoz, valamint fejlesztőeszközeihez.

A felvásárlást a tervek szerint az év végéig lezárják. A GitHubot a Xamarin egyik alapítója, Nat Friedman vezeti CEO-ként. Friedman tapasztalt open source-os, aki a Xamarin felvásárlásakor került a Microsoft kötelékébe. Szervezetileg a Microsoft Cloud + AI Group alá fog tartozni, és a részleget vezető Scott Guthrie felügyeli majd. Egyelőre a jelenlegi vezető, Chris Wanstrath is a Microsoft munkatársa lesz.

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.