Fokozatos közeledés után bezsákolta a legnépszerűbb repository-szolgáltatást a Microsoft. A hivatalos bejelentés már ma megtörténhet.

Hatalmas trófeát ejtett a Microsoft. Bár a hivatalos bejelentés még hátra van, de a Bloomberg szerint akár már ma bejelenthetik, hogy a Microsoft felvásárolja a GitHub-ot. Ezzel a vállalat mintegy megkoronázza azt a folyamatot, ahogy – nem kis részben a felhőszolgáltatásokkal összefüggésben – fokozatosan közelített nyílt forráskódú megoldásokhoz.

Mit vesznek Nadelláék?

A Microsoft lényegében a nyílt forráskódú fejlesztéseket vivő közösségek jelenlegi legfontosabb kódtárhelyét szerzi meg. Magának a szolgáltatásnak a magja a Linus Torvalds fejlesztett Git verziókezelő rendszer (amit maga Torvalds is nagyon fontos fejlesztésének gondol), amit egy ideje a Microsoft is használ. A GitHub lényegében erre építve nyújt központosított verziókezelési és kódtár funkciókat a fejlesztőknek és fejlesztő cégeknek.

Mint arra a Bloomberg híre felhívja a figyelmet, az évezred eleje óta nagyot fordult a világ a Microsofttal. Míg Steve Ballmer vezérigazgatósága alatt még inkább a veszélyt látták a nyílt forráskódú kezdeményezésekben, addig Satya Nadella sokkal inkább inspirációs forrást. Nadella esetében ez valószínűleg nem független attól, hogy a Microsoft-vezér a nyílt forráskódot erősen támogató Sun Microsystemsnél szocializálódott. És egyáltalán: Nadella sokkal inkább együttműködéspárti, nem fél akár konkurensekkel is összefogni annak érdekében, hogy sajátjánál jobb technológiát nyújthasson a felhasználóinak. Ennek szellemében csatlakozott a vállalat két éve a Linux Foundationhöz, tavaly pedig az Open Source Initiative-hoz. (Sőt Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója, három éve még azt is elejtette, hogy esetleg a Windows forráskódját is megnyitnák.)

Ha Windows egyelőre nem is lesz nyílt forráskódú, sok mást igenis megnyitott a vállalat, és mára a GitHub egyik legfontosabb céges partnere lett. Linuxos és nem linuxos projektek eredményeit, forrását egyaránt közzétette a repositoryban a Microsoft.

Kell a pénz a további működéshez

Bár a felvásárlási ár egyelőre nem ismert, a Bloomberg szerint nagyjából 2 milliárd dollár lehet a GitHub jelenlegi értéke. Az értékelés azonban 2015-ös: akkor sikerült 251 millió dollár kockázati tőkét bevonni a cégbe. Eddig egyébként összesen 350 millió dollárt fektettek a GitHub-ba. A szolgáltatás legfőbb értéket az a mintegy 26 millió regisztrált felhasználója adja, aki a kódmegosztón teszi közzé fejlesztési eredményeit – ez így HR-szempontból is óriási kincs, hiszen egyből kideríthető bármelyik fejlesztő kompetenciája.

Ugyanakkor ezt a kincset nem sikerült termőre fordítania a menedzsmentnek. A bevételek minimálisak – a Bloomberg adatai szerint a cég 2016-ban kilenc hónap alatt 98 millió dollár bevételre 66 milliós veszteség jutott. És hát az is jelezte a nehézségeket, hogy kilenc hónapja keresnek új vezérigazgatót a cég élére, miután tavaly augusztus közepén Chris Wanstrath jelenlegi CEO – és a GitHub többségi tulajdonosa – bejelentette, hogy csak addig marad a posztján, amíg megtalálják az utódját. A napi irányítást át is adta a cég stratégiai igazgatójának, Julio Avalosnak.

Wanstrath-ék fontolgatták a tőzsdére lépést is, de a Bloomberg szerint a befektetők inkább a felvásárlásra hajlottak, és valószínűleg sikerült meggyőzni erről a többségi tulajdont birtokló CEO-t is.

A Microsoft már régóta szemet vetett a GitHubra. Most, hogy úgy tűnik, meg is szerzi, kérdés, hogy mihez tud kezdeni vele. Az oldalnak az is értéket ad, hogy a független fejlesztői közösségek mellett nagy cégek, például a Google is használja nyílt forráskódjainak publikálására.

Frissítve: Megvan a hivatalos bejelentés

Az árról nincs infó – bár a TechCrunch 7,5 milliárd dolláros, Microsoft-részvényekben fizetett vételárról ír –, de a tervekről már elárultak néhány dolgot. A Microsoft hivatalos blogjában közölt poszt szerint a GitHub továbbra is önálló marad, és nem kívánnak módosítani a szellemiségén, azaz megmarad ugyanolyan nyitott platformnak, mint eddig. A fejlesztők használhatnak bármilyen programnyelvet, operációs rendszert és felhőt. Ugyanakkor segítik a fejlesztést azzal, hogy rugalmasabb hozzáférést biztosítanak a Microsoft felhős infrastruktúrájukhoz, valamint fejlesztőeszközeihez.

A felvásárlást a tervek szerint az év végéig lezárják. A GitHubot a Xamarin egyik alapítója, Nat Friedman vezeti CEO-ként. Friedman tapasztalt open source-os, aki a Xamarin felvásárlásakor került a Microsoft kötelékébe. Szervezetileg a Microsoft Cloud + AI Group alá fog tartozni, és a részleget vezető Scott Guthrie felügyeli majd. Egyelőre a jelenlegi vezető, Chris Wanstrath is a Microsoft munkatársa lesz.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.