A Microsoft új szolgáltatásokkal bővítette a Windows Azure cloud platformot, amely sokkal szélesebb körű, hibrid felhőmegoldássá vált, sőt lassan már a Windows tagot is elhagyhatná a nevéből.
A Microsoft csütörtöki, Meet Windows Azure című eseményén jelentette be platformszolgáltatásának (PaaS) újdonságait. A legfontosabb változás, hogy az Azure már infrastruktúra-szolgáltatásként (IaaS) is igénybe vehető, amely ráadásul nem csak a Windows-, de a Linux-alapú virtuális gépeket is támogatja. Az új rendszerek mellett a szolgáltatás földrajzilag is bővül, mivel a korábbi 41 ország, köztük Magyarország után már 89 állam területén lesz elérhető.

Reálpolitika  A hibrid megoldást valószínűleg az magyarázza, hogy a Microsoft nem hunyhatott szemet a piaci trendek fölött. Az Amazon AWS infrastruktúra-felhőjétől például már jóval 2 milliárd dollár fölötti bevételt várnak az idén, és az ügyfelek is elsősorban az IaaS szolgáltatások, illetve a publikus cloud rugalmas fejlesztési és telepítési lehetőségei iránt érdeklődnek. Ugyancsak érdekes, hogy a támogatott Linux-disztribúciók között az Ubuntu, a SUSE Linux és a CentOS kiadásai szerepelnek, a piacot uraló Red Hat Enterprise Linux viszont nincs rajta a listán.

A Windows-telepítések jelenlegi részesedése közel ötven százalékos a szerverpiaci bevételeket tekintve, ám lényegében stagnál, míg a Linuxok a forgalom húsz százalékát jegyzik, folyamatos növekedés mellett. A Red Hat több millió értékesített licencet jegyez, és egymaga teszi zsebre a Linux-támogatásokból befolyó pénzek java részét, így jól látható, hogy milyen kölcsönös előnyökkel járhat a Microsoft és a kisebb gyártók alkalmi szövetsége. 

Hálózatok és webes alkalmazások  Az Azure-os ügyfelek mostantól virtuális hálózatokat (VPN) is létrehozhatnak, amelyeket összeköthetnek a helyi rendszerekkel, felügyeletet biztosítva a hálózati topológia felett, beleértve az IP-címek, útválasztási táblák és biztonsági házirendek konfigurációját. Az új fejlesztői eszközök kibővített Java-, PHP- és .NET-támogatás mellett lehetővé válik újabb nyelvek (Python, Ruby) futtatása is a Microsoft felhőjében, a .NET, Node.js vagy PHP alapú oldalak építésével párhuzamosan pedig olyan nyílt forrású keretrendszerek is telepíthetők, mint a WorldPress, a Drupal és a Joomla.

Közelebb úszott az Oracle publikus felhője
A sokszínű Európa hátráltatja a cloudot

Az Azure társzolgáltatása két szintűvé vált: a meglévő georedundáns – vagyis földrajzi régiók szerint elosztott – megoldás mellett felbukkant a lokálisan redundáns adatközponti opció. A Windows Azure gyakorlatilag egy átfogó hosztolt felhőszolgáltatássá alakul, jóllehet a Microsoft hagyományosan csak értékesítési partnereken és OEM-eken keresztül szállít komplett megoldásokat. Elemzők azonban felhívják rá a figyelmet, hogy éppen az Azure védheti majd meg a gyártót, amikor összeroskad a specializációra épülő üzleti modell, és belépőt jelent a teljes körű felhőszolgáltatók mezőnyébe, ahol versenytársai – mondjuk az Oracle – már lelkesen tülekednek.

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.