Az IDC mérései szerint a külső OEM tárolók globális piaca 1,7 százalékkal bővült.

Ha nem is látványosan, de nőtt ez első negyedévben a vállalati külső OEM tárolók piaca, mutatta ki az IDC. A szállítók globális összbevétele 6,7 milliárd dollár volt, 1,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban (6,6 milliárd dollár). A leszállított tárolókapacitás növekedési üteme sokkal nagyobb volt: 16,3 százalék. A gyártók az első negyedévben 19,9 exabájt kapacitást értékesítettek, tehát a fajlagos tárolási költségek látványosan csökkentek.

Mint az IDC jelentése megjegyzi, az ODM-piac (Original Design Manufacturer) ennél jóval dinamikusabban bővült: a hyperscale adatközpontoknak értékesített tárolók értéke több mint 14 százalékkal (5,6 milliárd dollár) bővült, a leszállított tárolókapacitás növekedése pedig meghaladta 28 százalékot (70,2 exabájt). A negyedév során a gyártók összesen (külső OEM + ODM + szerveralapú) közel 119 exabájt kapacitást szállítottak le, ami 21 százalékkal több, mint amennyit a piac 2020 első negyedévében vett fel.

Még mindig kevesebb a pénz, mint két éve

Az OEM tárolópiac a szűk esztendő után fontos fordulóponthoz ért az IDC szerint. Mádi-Szabó Zsófia, az IDC infrastruktúra-platformokkal és -technológiákkal foglalkozó kutatásvezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes régiók között jelentős különbségek vannak. Míg Ázsiában és a Csendes-óceán térségében közel 12 százalékkal, az EMEA régióban pedig majdnem 5 százalékkal nőttek az eladások, Amerikában 5 százalékot meghaladó visszaesést mért a kutatócég.

De még egy-egy régión belül is voltak érdekes eltérések. Ázsiát például Kína húzta felfelé (35 százalékos növekedés), miközben Japánban közel 12 százalékkal zsugorodott a piac éves összevetésben. Amerika is vegyes képet mutat: az USA piaca 5 százalékkal zsugorodott, míg Kanadáé 13 százalékkal bővült. Latin-Amerikát viszont nagyon megviselte a járvány: ott 28 százalékos volt a visszaesés. Mádi-Szabó szerint hosszabb idő kell, hogy a piac minden régióban kiheverje a COVID hatását. A globális piac mérete bevételi szempontból még mindig nem érte el a 2019-es első negyedévi méretét (6,85 milliárd dollár).

 
IDC: OEM Enterprise Storage Market 2021/Q1
Infogram


A hyperscale adatközpontok tárolóigényének fentebb említett látványos növekedése is mutatja ugyanakkor, hogy a tárolási igény jelentősen átalakul. Ahogy az IDC tavalyi évre vonatkozó egyéb kutatásaiból kirajzolódik, a hiperkonvergens rendszerek vagy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a járványhelyzet ellenére is pozitív hatást gyakoroltak a tárolópiacra.

Ami a vezető szállítókat érinti, nincs drámai változás. A Dell vezeti a piacot, bevétel szempontjából a vállalaté a globális piac 32 százaléka. Fölénye meggyőző, a következő négy legnagyobb szereplő együttesen sem éri el a piaci súlyát, legalábbis a bevételben. A második NetApp részesedése 11 százalék, harmadik a HPE/H3C 9 százalékkal; a negyedik Hitachi 6 százalékot, az ötödik Huawei pedig 5 százalékot szerzett a tortából. Az IBM viszont, amely a korábbi években a harmadik-negyedik helyért versengett, hosszú idő után kiesett az élcsapatból.

Piaci hírek

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.