Az IDC számításai szerint az évtized első felében folyamatosan és erőteljesen nőnek majd az évente mesterséges intelligenciára fordított kiadások.

Nem telik el hét, hogy legalább egy anyagunkban ne foglalkoznánk a mesterséges intelligencia (MI) különböző potenciális és gyakorlati felhasználásával. A technológia a globális nagyhatalmi játszmában is kiemelt prioritást kap, amiben egyébként Európa nem áll túl jól. Hogy az MI mennyire fontos eleme a jelen és közeljövő informatikájának, arról az IDC témában kiadott friss elemzésének számai is árulkodnak.

Pénz lesz rá

Az amerikai piackutató úgy kalkulál, hogy idén a teljes MI-szektor 327,5 milliárd dolláros forgalomra számíthat. Ez elég szép, 16,4 százalékos éves növekedésnek felelne meg, amennyiben beigazolódik a szakmai jóslat. Kicsit hosszabb távra tekintve viszont ennél is kedvezőbb a kép. A 2020-2024 közötti időszakra ugyanis átlag 17,5 százalékos expanzióval számol az IDC. Ennek köszönhetően az időszak végére már bőven 550 milliárd dollár fölé hízhatnak a mesterséges intelligenciához kötődő globális kiadások.

Az elemzés három különböző szeletre bontja a teljes piacot. A legnagyobb részt a szoftverek képviselik: a tavalyi forgalom 88 százalékat adta ez a szegmens. Ugyanakkor a programokra szánt pénzek aránya a közeljövőben picit zsugorodni fog, mivel a várakozások szerint a szoftveres kiadások növekedése egy árnyalattal elmarad majd a piac egészének teljesítményétől.

 

A mesterséges intelligenciához köthető különböző szoftveres kiadások várható növekedése (forrás: IDC)

 

A szoftvereken belül az MI-alkalmazások (pl. ERM, CRM) viszik a prímet, mivel a vevők ezekre áldozták a teljes költésük felét. Növekedési potenciál szempontjából viszont a szoftverplatformok fejlesztői néznek a legfényesebb jövőbe: ez a terület ugyanis öt év alatt évente átlagosan közel a harmadával tud majd fejlődni. A leglassabb növekedésre ugyanezen időszak alatt az infrastruktúra-szoftvereknél lehet számítani: ezeknek a megoldásoknak a forgalma ugyanis "csak" 13,7 százalékkal bővül az évtized első felében.

Az MI-vel kapcsolatos szolgáltatások szegmense tavaly hozzávetőleg 13 százalékkal nőtt, ám idén ez 17,4 százalékra gyorsulhat, ami a terület jelentőségének erősödését mutatja. A piaci átlagot nagyjából 1 százlaékkal meghaladó növekedés a szakértők szerint 2024 végéig biztosan kitarthat.

A legkisebb tortaszeletét a piacnak a hardverek jelentik. Az MI-re kihegyezett szerverekből és tárolókból befolyt bevétel tavaly a piac 5 százalékát adta. Ahogy a szolgáltatásoknál, úgy a hardverek esetében is arra lehet számítani, hogy a szegmens szállítói idén növelni tudják az összforgalomból való részesedésüket.

A vírus is segíti a terjedést

Az IDC témáért felelős alelnöke szerint a globális járvány nem csupán a távmunkát segítő megoldásokat, hanem a mesterséges intelligenciához kötődő beruházásokat is felélinkíti, mivel a vállalatok ellenállóképességük, relevanciájuk erősítését remélik ezektől a fejlesztésektől. Az MI egyre inkább jelen van a szervezetek minden szintjén és részlegén, ami elősegíti az üzleti célok és az IT folyamatok még szorosabb összekapcsolódását.

Ez még akkor is így van, ha a pandémia első időszakában a gazdasági bizonytalanság miatt egyes beruházásokat óvatosságból elhalasztottak a cégek. Ám mivel az MI ennyire megkerülhetetlen részévé vált a modern gazdaságnak, így a teljes évet tekintve már alig érzékelhető az év első felében tapasztalt hezitálás hatása.

Cloud & big data

Minden második megzsarolt szervezet fizet a feloldókulcsért

A Proofpoint kutatása szerint a szervezetek kétharmadát érte támadás. A zsarolók pedig egyre mohóbbak.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.