Ezekkel az óriásokkal próbálnak harcolni az európai törpék, melyek öt év alatt elvesztették piaci részesedésük felét.

Öt év alatt ötszörösére nőtt a felhőszolgáltatások európai piaca, írja a Synergy Research Group egy friss elemzése. 2017 első negyedévében kb. 2 milliárd euró volt a teljes torta, míg idén a második negyedévben 10,4 milliárd eurót mért a piackutató. Az európai szolgáltatók ugyanebben az időszakban együttesen 167 százalékkal növelték forgalmukat, amivel sikerült piaci részesedésüket 27 százalékról 13 százalékra leküzdeni. A maradékot pedig vitték az amerikai konkurenseik.

AWS, Microsoft, Google – mindent visznek

A három legnagyobb globális szolgáltató elképesztő súllyal uralja a piacot: a második negyedévben az öreg kontinensen felhőre fordított vállalati kiadások 72 százaléka az ő kasszákjukba vándorolt. John Dinsdale, a Synergy Research Group vezető elemzője szerint ez a piaci túlsúly nem jött ingyen. Mint a The Registernek mondta, hatalmas és hosszú távú befektetések állnak a piaci (túl)súlyuk mögött. És mostanra olyan méretűvé nőttek, amihez más versenyzők nem nagyon tudnak felnőni. Ráadásul a felhőóriások továbbra is olyan ütemben végzik a beruházásaikat, amivel az európai szolgáltatók nem tudják felvenni a versenyt. "Az eredmény pedig egy olyan piac, ahol a hat vezető vállalat mind amerikai" – mondta az elemző.

És hogy mivel is kellene versenyezni? Például azzal, hogy az amerikai felhőszolgáltatók együttesen átlagosan 4 milliárd dollárt fektetnek negyedévente a terjeszkedésbe. Ezt kellene lekövetni például az európai Gaia X mestertervvel (amelynek szervezeteiben természetesen az amerikai szolgáltatók is ott ülnek, hogy segítsék az európai érdekek érvényesülését).

A három legnagyobb játékos egyértelműen az AWS, a Microsoft és a Google. Mögéjük az IBM, a Salesforce és az Oracle sorolt be. Az európai szereplők közül mindössze az SAP és a Deutsche Telekom tudta legalább megközelíteni az élcsapatot: a két német vállalat felhőbevételei nem sokkal maradnak el az Oracle szintjétől (amely az AWS-hez képest még csak a kanyarban sincs).

Az európaiak a réspiacokra szorulnak vissza

Mint Dinsdale mondta, az európai felhőszolgáltatók többnyire olyan réspiacok megszerzésére törekszenek, melyeken fenntartható előnyökkel rendelkezhetnek. Többségük éppen ezért a nagy amerikai cégekkel is kialakít partneri viszont, és szolgáltatásaikat is továbbértékesíti.
 


Az amerikai dominancia miatt korábban az Európai Unió belefogott a fentebb már említett Gaia X projektbe, de jelenleg egészen más problémákkal van elfoglalva, így kicsi a valószínűsége, hogy kellő energiát tud az amúgy is kétes sikerrel kecsegtető projektbe fektetni. A másik lehetőség, hogy a versenypiac védelme felől közelít a problémához, azaz a szabályzással igyekszik helyzetbe hozni az európai szolgáltatókat.

A brit hírközlési szabályozó hatóság, az Ofcom a közelmúltban jelentette be a felhőpiac átfogó vizsgálatát a potenciális versenyélénkítő változatások feltérképezésére, amitől a helyi szolgáltatók piaci pozíciójuk javulását remélik. Az európai szolgáltatók az Európai Bizottságot is bombázzák beadványaikkal az amerikai óriáscégek versenyellenes magatartása miatt: legutóbb például a OVHCloud és a Nextcloud ért el így kétes részsikert a Microsofttal szemben.

Az adatszuverenitás a vállalatoknak nem kulcskérdés

Előnybe hozhatná az európai szolgáltatókat az adatszuverenitás kérdése, ami az Ursula von der Leyen vezette EB digitális stratégiájának egyik központi eleme. Dinsdale szerint az európai ügyfelek oldaláról tapasztalni némi érdeklődést az adatszuverenitás iránt, de azért közel sem látszik fontos kérdésnek.

Az ügyfelek minél több elérhető, jó minőségű, biztonságos, az adatvédelmi igényeket is kielégítő, rugalmas szolgáltatást szeretnének kedvező áron, mondta az elemző. Az adatszuverenitás legfeljebb a pénzügyi, a kormányzati és egyes közszférából érkező szervezetek számára kiemelt szempont. Az amerikai óriáscégek pedig ezt is tudják biztosítani az európai szolgáltatókkal kötött partnerségek révén.

Összességében tehát az látszik, írja a brit lap, hogy a felhő, amelynek demokratizálnia kellett volna az IT-t, és kiküszöbölni olyan problémákat, mint a vendor lock-in, valójában néhány megacég korlátlan hatalmát hozta. És ez nem is fog egyhamar megváltozni.

Cloud & big data

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.