A hálózat egy éve kezdett összefoglalókat publikálni a közösségi szabványait megsértő esetek kezelésével kapcsolatban. A friss adatok szerint több helyen sikerült előrelépni, de riasztóan sok a hamis fiók.

A Facebook az utóbbi időben a kisebb-nagyobb adatkezelési botrányok és az erőszakos, gyűlöletkeltő, vagy egyéb törvénybe ütköző tevékenységek elleni gyenge hatásfokú fellépés által leterített aknamezőn igyekszik átevickélni. A jobb PR megteremtésében a folyamatos fogadkozások, vagy a törvényhozási meghallgatások sokat nem segítettek, de a közelmúltban bevezetett Community Standards Enforcement Report rendszeres publikálásával kicsit konkrétabban látszik, mi ellen és milyen eredményességgel küzd a pénzügyileg amúgy rendkívül sikeres vállalat.

A nagyság átka

Bár az alapító Mark Zuckerberg mindig is a szabad véleménynyilvánítás mellett tört lándzsát, ez természetesen nem jelenti azt, hogy a posztoknak nem kellene megfelelnie egy sor szabálynak. Tilos többek között a pornográfia (sőt a meztelenkedés is), a gyűlőletbeszéd, a zaklatás vagy éppen az erőszakos tartalmak közlése. Az ilyen jellegű bejegyzések eltávolítása folyamatos feladat a cég számára, amelynek hatékonyságát különösen sokan megkérdőjelezték azt követően, hogy az Új-Zélandon elkövetett mészárlást a terroista jó ideig élőben közvetítette a közösségi oldalon.

A felhasználási feltételek különböző megsértését és azok kezelését összegző friss jelentésből kiderül, hogy a gépi algoritmusok bevetése és fejlesztése lassan, de biztosan javítja a fellépés hatásfokát. A tárgyalt kilenc nem kívánt megnyilvánulási forma kétharmadában például már 96,8 százalékos a proaktivitási arány. Utóbbi azt jelenti, hogy a cég rendszere még az előtt kiszúrja ezeket a tartalmakat, mielőtt azt bárki a felhasználók közül jelentené. Ezekben a szoftverek által könnyebben detektálható esetekben egyébként csak marginális volt a javulás, hiszen az előző év utolsó negyedévében 96,2 százalékon állt a mutató.

Sokkal jobb a helyzet viszont a bonyolultabb, a gép számára nehezebben értelmezhető esetekben, mint amilyen például a gyűlöletbeszéd. Jelenleg nagyjából 4 millió ilyen tartalmat távolít el a cég negyedévente, amelyek közel kétharmadában (65%) már az algoritmus figyelmeztetését követően lépnek. Összehasonlításképpen: ez az arány egy éve még csak 24 százalék volt, de az előző negyedévben sem érte még el a 60-at.

Egyre jobban alakul az illegális áruk gépi felismerése is. Kábítószeres fronton például az idei első három hónapban nagyjából 900 ezer ügyben kellett eljárni, amelyek 5/6-át szoftveres riasztás előzte meg. 670 ezer esetben kellett lépni tűzfegyverek kereskedelme miatt. Utóbbinál 70 százalékos hatékonysággal dolgozott a mesterséges intelligencia.

Harc sok millió hidra ellen

Miközben sikerül mind gyorsabban beazonosítani a tiltott, nem kívánt tartalmak egyre nagyobb részét, úgy nő a nyomás a hamis fiókok elleni küzdelemben. Utóbbi logikus, bár nem kellemes folyománya az előbbinek, hiszen a letiltott posztolók, csoportok esetében kézenfekvő megoldás lehet az újrakezdés.

Ehhez kapcsolódóan a cég éves F8-as konferencián a Facebook technológiai vezetője nyilatkozott, miszerint immár milliárdos nagyságrendben kell eltávolítaniuk spamelő fiókokat, több mint 700 millió esetben pedig azért kellett lépni, mert bebizonyosodott, hogy nem valós felhasználó áll a megnyitott account mögött. Ezeken a területeken szintén óriási segítséget jelent a gépi szűrés.

A friss jelentés szerint el is kell a segítség, mivel az egy évvel ezelőtti bő 500 millió után az idei első negyedévben közel 2,2 milliárd (!) fiókot kellett törölni a fenti okok miatt. Azaz a Facebook három hónap alatt majdnem annyi fiókot gyomlált ki, mint amennyien jelenleg havi szinten aktívan használják a közösségi hálózatot.

Közösség & HR

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.