A közösségi oldal dícséretes módon a bírósághoz fordult egy homályos dél-koreai alkalmazás ügyében. Kérdés, hogy a problémák felfedezésétől számítva miért volt ehhez szüksége majdnem egy évre.

A Facebook múlt pénteken jelentette be, hogy beperelte a Rankwave nevű dél-koreai analitikai céget, amiért az a közösségi hálózaton gyűjtött adatokat jogtalanul használta fel saját marketing- és hirdetési szolgáltatásainak értékesítéséhez. A dolog pontos részleteiről vagy nagyságrendjéről egyelőren nem sokat tudni, ugyanis a Facebook éppen a mostani eljárásban próbálja elérni, hogy a bíróság rákényszerítse a Rankwave-et egy auditra a begyűjtött felhasználói adatokkal és azok lehetséges továbbértékesítésével kapcsolatban. A BBC egyik bennfentes forrása meg is erősítette, hogy ebben a pillanatban sem az adatok mennyiségéről, sem az érintett fehasználók számáról nem rendelkeznek pontos információval.

A kaliforniai bírósági iratok alapján a Facebook azzal vádolja a Rankwave-et, hogy legalább harminc különféle alkalmazáson keresztül követte és elemezte az oldalon megjelenő kedveléseket és hozzászólásokat. Emellett egy olyan konzumer appot is futtatott, amely – a felhasználók beleegyezésével – követte a hozzászólások utóéletét, és egy "közösségi befolyás értéket" kalkulált a számukra. Ez önmagában nem lenne probléma, csakhogy a Facebook szerint a társaság 2014 óta saját üzleti céljaira használta a begyűjtött adatokat, például azokhoz a konzultációs szolgáltatásokhoz, amelyeket hirdetők és marketinges cégek vettek nála igénybe.

Hónapokig hamukáztak

A Facebook állítása szerint több ízben is felszólította a Rankwave-et, hogy vesse magát alá egy auditnak, ami tisztázta volna a felmerült gyanú alól. A közösségi hálózat most a bíróságtól várja ennek kikényszerítését, és egyelőre nem megállapított összegű kártérítésre is igényt tart a reputációját és a belé vetett bizalmat aláásó gyakorlat miatt. Ebből a szempontból viszont minimum érdekes, hogy a Facebook saját állítása szerint már 2018 júniusában elkezdték vizsgálni a dél-koreai vállalat alkalmazásait. Azok mégis egészen 2019 áprilisáig zavartalanul működhettek, amikor is a Facebooknál megelégelték a Rankwave folyamatos időhúzását, a felszólításokra adott késedelmes vagy semmilyen válaszokat és az olyan konkrét hazugságokat, mint hogy a kérdéses appokból már tavaly óta nem nyernek ki adatokat.

A Facebook szerint a per elindítása világos üzenet minden fejlesztőnek, hogy a vállalat mennyire komolyan veszi saját szabályainak betartását, ezek között pedig ott van a fejlesztőktől elvárt együttműködés is az esetleges vizsgálatok során. Mint az a korábbi esetek kapcsán számtalanszor kiderült, a Facebook nyomatékosan tiltja a fejlesztőknek, hogy a platformról származó adatokat az alkalmazáson és annak funkcióin kívül bármi másra felhasználják, pláne hogy közvetett vagy közvetlen módon harmadik félnek értékesítsék. Ehhez képest a társaság szerint a Rankwave B2B applikációit a cég ügyfelei arra használták, hogy kövessék és elemezzék a Facebook oldalain zajló aktivitást, összefüggésben a fent említett Rankwave App-pal is.

Jobb később mint soha?

A kommentárok kiemelik, hogy az egész ügy első ránézésre nagyon hasonlít a Cambridge Analytica klasszikussá vált botrányára, bár ezt a hasonlóságot csak a későbbi vizsgálatok igazolhatják. A közösségi oldal lomhaságát viszont mindenki tanulságosnak tartja. A tavaly nyár óta húzódó problémával eleve csak idén januárban keresték meg hivatalosan is a Rankwave-et, és februárban szólították fel tevékenységének felfüggesztésére, miután a januári érdeklődésre nem kaptak választ. Ekkor a koreaiak időt kértek, arra hivatkozva, hogy éppen felmondott a technológiai igazgatójuk (ezt maga a Facebook is kamu kifogásnak tartja), mégis mostanáig kellett várni rá, hogy a Facebook megelégelje a halogatást, és lelője a szóban forgó alkalmazását.

Az a tény, hogy a Rankwave ilyen hosszú ideig nyilvánosan promotálhatta a Facebook használati feltételeit sértő appot, nyilván azt a kérdést is felveti, hogy a közösségi óriás milyen hatékonysággal ellenőrzi a saját platformját. Ennek fényében az sem feltétlenül véletlen, hogy az internet globális szabályozási reformjával kampányoló vállalat miért péntek délutánra időzítette a vonatkozó közlemény kiadását. Fontos újra megjegyezni, hogy egyelőre semmi bizonyíték nincs rá, hogy a Rankwave tényleg visszaélt volna a megszerzett felhasználói adatokkal, azonban a kooperáció visszautasítása ilyen esetekben nyilván a gyanút erősíti. Ahogy azt az esetről a legelsők között beszámoló TechCrunch is megjegyzi, valószínűleg nem lesz szó a Cambridge Analytica botrányához mérhető dologról, de a Facebook újabb példát szolgáltatott rá, hogy az elmúlt években mennyivel fontosabb volt számára a növekedés, mint a rosszhiszemű felhasználás kiszűrése és a platform felhasználóinak védelme.

Biztonság

A befektetőknek kezd elegük lenni a Tesla önvezetős marketingjéből

Egy újabb baleset ismét megnyomta a Tesla részvényárfolyamát, a profitról szóló ígérgetést az önvezető technológia bizonytalansága is beárnyékolja.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.