A vállalat összforgalma elmaradt a várakozásoktól, a profit viszont verte az elemzők jóslatait.

Mindösszesen 2 százalékkal nőttek a Microsoft bevételei éves összevetésben a december 31-én zárult pénzügyi negyedévben. Az 52,8 milliárdos bevétel elmaradt az elemzői jóslatoktól. A vállalatnak azonban mind a működési eredménye, mind a profitja csökkent: előbbi 8 (20,4 milliárd a tavalyi 22,2 milliárddal szemben), utóbbi 12 százalékkal (16,4 milliárd szemben a tavalyi 18,8 milliárddal). De figyelembe kell venni, hogy a negyedév költségei között számolt el 1,2 milliárd dollárt a közelmúltban bejelentett leépítéssel járó kiadásokból.

Mint az elemzői konferenciahíváson Amy Hood pénzügyi igazgató elmondta, a december gyenge lett: mind az Azure, mind az olyan területek visszaestek, mint a Microsoft 365 vagy a Windows commercial termékcsoport, de a mobilitási és biztonsági termékek iránti érdeklődés is elmaradt a menedzsment várakozásaitól. A pénzügyi igazgatónak a közeljövővel kapcsolatban sem voltak jó hírei: szerinte ez a trend jellemzi majd a folyó negyedévet is. A menedzsment 3 százalékos növekedést vár, de lehetnek olyan szegmensek is ahol jelentős lesz a visszaesés: Hood szerint például a PC-piac további zsugorodása az ún. egyéb személyi számítástechnika (More Personal Computing) üzleti szegmensben akár 17 százalékos is lehet a bevétel visszaesése.

Néhány fontosabb szám

Mindenekelőtt fontos, hogy bár lassult, továbbra is két számjegyű a felhős bevételek növekedése. Az Intelligens felhő szegmens bevétele 21,5 milliárd dollár lett, 18 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban (és hajszállal magasabb az elemzői várakozásnál is). Ide tartozik például a publikus Azure, a Windows Server, az SQL Server, a Nuance és a vállalati szolgáltatások. Az Azure és más felhőszolgáltatásokból származó bevételekről a Microsoft csak annyit közölt, hogy 31 százalékkal nőttek. A lassulást (az előző negyedévben 35 százalékkal nőtt a terület bevétele) Satya Nadella vezérigazgató azzal magyarázta, hogy az ügyfelek inkább a meglévő munkaterheléseiket optimalizálták, és óvatosabban vásároltak újakat. (Amy Hood szerint a folyó negyedévben az Azure növekedése is tovább fog lassulni, akár 4-5 százalékkal is.)

 
Microsoft pénzügyi eredmények, 2023/Q2
Infogram

A Microsoft 365-öt (korábbi nevén Office 365), a LinkedIn-t és a Dynamicsot tartalmazó Productivity and Business Processes szegmens 17 milliárd dollár bevételt termelt, 7 százalékkal bővülve éves alapon. A szegmens fontos elemének, a Teamsnek (aminek átfazonírozását és átárazását a közelmúltban jelentették be) már több mint 280 millió havi aktív felhasználója van – hangsúlyozta Nadella az elemzői konferenciahíváson.

A More Personal Computing szegmens (ide tartozik a Windows, az Xbox, a Surface és a keresőhirdetések) 14,2 milliárd dollár bevételt termelt. Ez éves összevetésben masszív, 19 százalékos visszaesés. Itt az egyik legnagyobb érvágás, hogy az eszközgyártók kevesebb Windows-licencet vettek: 39 százalékkal esett vissza az értékesítés. Ez a PC-piac állapotának ismeretében nem is meglepő.

Mint a CNBC írja, a pénzügyi jelentés nem mozgatta meg a tőzsdét, a Microsoft árfolyama lényegében stagnált a zárás utáni kereskedésben.

Piaci hírek

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.