Már kapható 6.000 mAh-s akkumulátorral szerelt okostelefon is, azonban nem kézenfekvő, hogy a nagyobb akku magasabb üzemidőt is jelent. A PhoneArena méréseiből kiderül, aktuálisan melyik készülék bírja a legtöbbet.

A legtöbb okostelefon-felhasználó minimum értetlenül az előtt a jelenség előtt, hogy az egyre nagyobb, egyre fejlettebb funkciókkal telepakolt készülékek éppen az energiatárolás tekintetében nem mutatnak újat. Valamivel több mint egy évvel ezelőtt mi is idéztük a Morning Consult felmérsét, amiből már akkor kiderült, hogy az okostelefon-tulajdonosok egyre inkább a praktikus szempontok alapján döntenek. Már nem akarnak szélesebb kijelzőt és a hajánál fogva előrángatott újdonságokat, ezzel szemben nagyra értékelik a hétköznapi használatot megkönnyítő jellemzőket, ezen belül is 95 százalék tartja fontosnak az akkumulátor-üzemidőt.

Miután a felhasználók számos és egyre nagyobb adatforgalmat generáló alkalmazásokat használnak, és általában is egyre több időt töltenek a mobil képernyők előtt, az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák is általánossá váltak. Az akkuk ugyanis érdemben szinte semmit sem változtak az elmúlt évtizedben, a gyárók az energiatakarékosabb megoldások fejlesztésével vagy a töltési idő leszorításával javítják a telefonok üzemidejét. Nem véletlen, hogy egyre több helyen bukkannak fel a töltőállomások, a külső akkumulátorok vagy a gyorstöltők – ez utóbbiak működéséről néhány nappal ezelőtt közöltünk egy rövid összeállítást.

Méret, üzemidő, töltési idő

A PhoneArena folyamatosan frissűlő mérési statisztikáiból kiderül, hogy a szállítók egyes modellekben folyamatosan növelik az akkumulátorok méretét is. Ebben a mezőnyben a csúcsot az Asus ROG Phone 2 6.000 milliamperórás akkuja jelenti, de a Xiaomi Mi Max 2-t is már 5.300 mAh-s akkumulátorral gyártják.  Ez persze nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy az adott modellek meddig bírják egyetlen töltéssel, mások mellett a képernyő mérete és felbontása is nagyban meghatározza az üzemidőt. Az iPhone 11 például 3.110 mAh-s akkumulátorával majdnem 13,5 órát bír, ami azt jelenti, hogy kifejezetten hatékonyan használja az energiaforrást.

A Statista januári grafikáján így fest a PhoneArena aktuális toplistája, az üzemidő mellett bemutatva az akkumulátorok méretét is:
 

forrás: statista.com


Ahogy a gyorstöltők újkori karrierjéből is látszik, az üzemidő mellett nagyon fontos szempont, hogy mekkora macera ismét feltölteni a lemerülőben lévő telefonokat. Ahogy az a PhoneArena adataiból kiderül, nincs olyan készülék, amely a fenti és az alábbi toplista tetején is helyet foglalna magának: a 20 óra feletti üzemidővel büszkélkedő Motorola Moto G7 Power  akkumulátora majdnem két és fél óra alatt tölthető 100 százalékra, szemben a Moto G7 Plus alig több mint háromnegyed órájával – igaz, az utóbbihoz nem egész 9,5 órás üzemidő társul, így a két szempont összehasonlítása máris véleményessé válik.

 

forrás: phonearena.com


A PhoneArena egyébként egy saját webes szkriptet használ a méréseihez, amely a megfelelő fényerő mellett a napi felhasználást imitáló terhelésnek teszi ki az okostelefonokat, eredményei pedig általában messze alatta maradnak azoknak az értékeknek, amelyeket a készülékgyártók meghatároznak az egyes modellekhez.

Konzumer tech

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.