Ha okosan használja, nem károsodik az akku. Ha okosan használja…

Miközben intenzív kutatások folynak, hogy a világ növekvő akkumulátoréhségét ki lehessen elégíteni, a telefonok akkuja az elmúlt tíz évben szinte semmit sem változott. A gyártók a telefonok energiatakarékos megoldásaival javítják az akkus üzemidőt, és a töltési idő rövidítésével is segítik a rugalmasabb használatot. Egyre több készülékhez adnak alapból ún. gyorstöltőt. De hogyan hatnak ezek az akku élettartamára?

A CNet szakértőket kérdezett meg, hogy néhány tévhitet eloszlasson.

Nem a gyorstöltéstől károsodik az akku

A hagyományos töltők teljesítményét 5-10 watt közé kalibrálják. A gyorstöltők azonban ennek sokszorosára képesek. Az iPhone 11 Pro és a Pro Max gyorstöltője 18 wattos, a legújabb Galaxy Note-okhoz 25 wattos töltő jár, de lehet hozzájuk venni némi felárért 45 wattosat is.

A gyorstöltő segít a napi használatban, de sokan félnek attól, hogy rövidíti az akku élettartamát. Szakértők szerint azonban ez nem igaz, már ha az akkumulátorban és/vagy a töltő elektronikájában nincs valamilyen hiba.

A gyorstöltők ugyanis két fázisban töltik az akkukat. Az első fázisban valóban gyorsan dolgoznak. Egy teljesen vagy közel teljesen lemerült akkumulátort az első 10-30 percben nagyjából 50–70 százalékra lehet feltölteni velük, mivel ilyenkor maga az akku is gyorsabban tudja felvenni a töltést. (A Samsung 45 wattos töltője egy Note-ot nulláról 70 százalékra tölt fél óra alatt, az iPhone 11 Pro saját töltőjével pedig 50 százalékra töltődik ennyi idő alatt.) Utána azonban, a második fázisban lelassul a töltés.

A folyamatot a iFixit mérnöke, Arthur Shi szerint úgy kell elképzelni, mint amikor vizet folyatunk szivacsra. Amíg a szivacs száraz, gyorsan felszívja a vizet – ez a gyors töltési szakasz. Amikor azonban a szivacs telítődik, a folyadék felgyülemlik a felületen, és egyre nehezebben talál magának utat a szivacs belsejébe.

Ha az akku felületén is felgyülemlene a töltés, az rövidzárlatot vagy egyéb problémákat okozhatna. Csakhogy az akkuknak van egy olyan töltési menedzsment rendszere, amely figyeli a töltöttséget, és amikor az eléri a kritikus szintet, csökkenti a töltési sebességet, hogy időt biztosítson az akkunak a töltés felszívására. Az utolsó pár százaléknyi töltés felvételéhez akár 10 perc is kellhet.

A korszerű töltőkkel nem lehet túltölteni

Sokan félnek attól is, hogy esetleg túltöltik az akkut, ha például egész éjszaka töltőn hagyják a telefonjukat, amitől szintén csökkenhet az akkumulátor élettartama, vagy esetleg túlmelegszik, és akár ki is gyulladhat.

Ez azonban szintén tévhit. A töltésvezérlést ugyanis úgy alakítják ki, hogy leállítsa a töltési folyamatot, ha a töltöttségi szint eléri 100 százalékot. Ezért egy hibátlan akkunál és töltőnél  nem következhet be túltöltés.

Ugyanakkor a teljes töltöttség nem éppen ideális állapota egy akkunak. A töltési folyamat során ugyanis az akkuban megnő a feszültség, ami stresszhatást okoz, különösen a töltés utolsó 20 százalékában. Az elektromos autók töltési rendszeri például jellemzően csak 80 százalékos szintre töltenek. Ezt az utat követi az Apple is: az iOS 13-ban bevezették az optimalizált töltés lehetőségét, amely folyamatosan 80 százalékon tartja a töltöttségi szintet akkor is, ha a telefon folyamatosan az elektromos hálózatra kapcsolódik.

És még néhány jó tanács

Sokan próbálkoznak azzal, hogy teljes lemerítéssel frissítsék fel telefonjuk akkuját. A szakértők szerint ez nem igazán jó. A teljes lemerítés ugyanis olyan kémiai reakciókat válthat ki az elektrolitban, amelyek rövidíthetik az akkumulátor élettartamát. A modern akkumulátormenedzsment rendszerek éppen ezért eleve megakadályozzák ezt, és előbb kikapcsolják a telefonokat, mintsem az akkujuk nullára merülne. Az legtöbb szakértő szerint az ideális az, ha már akkor töltőre tesszük a telefont, ha az akkuja 30 százalék körüli szintre merül. Így ugyanis az akkut kevesebb stressz éli, ami növeli az élettartamát.

A melegedés ellenben károsíthatja az akkumulátort. Ezért a telefonokat nem célszerű erős napsugárzásnak (pl. az autó műszerfalán) kitenni. Egyes szakértők szerint már 30 Celsius-fokos közvetlen hőhatás is csökkenti egy akkumulátor hatékonyságát.

Az viszont nem igaz, hogy a minden telefonhoz csak a saját töltőt szabad használni. Ha például vendégségben ráfanyalodunk egy másik gyártó telefontöltőjére. Legfeljebb olyan problémába ütközünk, hogy lassabban tölt, mintha a telefonunk saját töltőjét használtuk volna. A gyorstöltőkre ez hatványozottan igaz, különösen a Huawei és az OnePlus telefonoknál. A Samsung telefonok ellenben bármilyen kompatibilis kábellel és töltővel hatékonyan tölthetők.

Konzumer tech

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.