Megtartotta első aukcióját a Google, így eldőlt, milyen keresőmotorok kerülhetnek be egy évre az androidos készülékek keresőmotor-választó paneljére.

Lezárult a Google első keresőmotor-aukciója, így már tudjuk, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban mely motorok kerülhetnek be az Android keresőválasztó paneljébe egy évre.

Mint azzal a Bitport is több ízben foglalkozott, az Európai Unió 2018-ban 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t az Androiddal kapcsolatos versenykorlátozó gyakorlata miatt. Az EU azt kifogásolta, hogy keresőjének az asztali gépeken már megszerzett dominanciáját a mobil platformra is megpróbálja kiterjeszteni, és lényegében kizár a mobilokról más keresőmotorokat. A Google gyorsan talált olyan megoldást hogy abba az EU se tudjon belekötni: csináltak egy keresőválasztó panelt. Csakhogy volt még egy nagyon nagy ötletük.

A felhasználó valóban kap választási lehetőséget, hiszen a telefon első bekapcsolásakor felugrik egy keresőválasztó ablak, és abban megjelölheti, hogy melyik keresőt és böngészőt szeretné alapértelmezetten használni andoridos eszközén. Azt azonban, hogy mely motorok kerülhetnek be a Google Kereső mellé, egy aukció dönti el. Azaz az kerül be a lehetséges három helyre, aki többet fizet. Az aukcióra csak általános keresőkkel lehetett pályázni, melyeknek van lokalizált változatuk minden olyan piacra, ahol jelen akarnak lenni. Emellett a keresőalkalmazást letölthetővé kellett tenni a Play Store-ból. Az aukciót évente egyszer és – a lokalizációs követelmény miatt – országonként bonyolítják le. A győztesek 12 hónapra kapják meg a helyet, utána újra kell pályázniuk.

Megvannak a nyertesek

A Google közzétette az első aukció országonkénti nyerteseinek listáját. A szerződés 2020. március 1-én lép életbe, és 2021. június 30-ig érvényes.

Az aukciónak két nagy nyertese van: a DuckDuckGo és az Info.com mind a 28 tagállamban, valamint Lichtensteinben és Norvégiában is bekerül az androidos telefonok paneljére. A DuckDuckGo elsősorban azzal reklámozza magát, hogy maximálisan védi a felhasználók magánéletét. Mint a kereső nyitóoldalán olvasható, nem gyűjtenek és nem osztanak meg semmilyen információt a felhasználóikról. Az Info.com viszont általános célú ugyan, de voltaképpen egy olyan metakereső, amely más keresőmotorok – köztük a Google – találatait gyűjti be.

A harmadik helyért már élesebb versenyt folyt. Az mindenképpen negatív szenzáció, hogy a Microsoft keresője, a Bing mindössze az EU-ból épp kifele tartó Nagy-Britanniában került be a keresőválasztóba. (Arról nincsenek hírek, hogy a Microsoftot egyáltalán érdekelte-e az a lehetőség, hogy más tagállamokban is nyerjen.)

A francia fejlesztésű Qwant, amely szintén a magánélet védelmét hangsúlyozza, nyolc országban, az orosz Yandex öt közép-kelet-európai országban került be a választópanelre. Rajtuk kívül a GMX , a Seznam, a Givero és a PrivacyWall szerepelt sikerrel az aukción néhány országban.

A magyar felhasználók egy évig a DuckDuckGo és az Info.com mellett a PrivacyWall nevével találkozhatnak telefonjuk első bekapcsolásakor. A keresőmotor egyetemi fejlesztésből nőtt ki, és szintén a magánélet védelmére koncentrál.

A Google eljárásával nem mindenki ért egyet, írja a TechCrunch. Az Ecosia vezetője, Christian Kroll azt mondta, hogy a Google eljárása nem felel meg az Európai Bizottság határozatának. (Az Ecosia azt hirdeti, hogy nyereségét teljes egészében fák ültetésére fordítja.) Szerinte teljesen szabaddá kell tenni, hogy ki milyen keresőmotort használ. A Google eljárása sérti az emberek szabad és nyílt internethez való jogát azzal, hogy kiválasztja, mely keresők lehetnek alapértelmezettek Androidon. Hasonlóan nyilatkozott a DuckDuckGo szóvivője is: annak ellenére sem értenek egyet a Google gyakorlatával, hogy az aukció egyik nagy nyertese lettek.

Piaci hírek

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.