Az Alibaba, a Tencent és más technológiai óriáscégek is kénytelenek lesznek visszavágni a külföldön gyártott adatközponti csipek beszerzéseit.

Kína még márciusban vezette be azokat az eredetileg 2023 végén bejelentett korlátozásokat, amelyekkel lényegében betiltja az amerikai gyártók processzorainak telepítését a kormányzati számítógépeken és szervereken. Mint kiderült, az ilyen eszközökhöz a jövőben csak biztonságosnak és megbízhatónak minősített kínai cserealkatrészeket szerezhetnek be egy aktuálisan 18 processzort tartalmazó jegyzék alapján, amelyen amerikai tiltólistán szereplő termékek is helyet kaptak. Emellett az új szabályok a hírek szerint a Microsoft Windows rendszereit és a külföldi adatbázisokat is kiszorítanák a hazai megoldások javára.

A The Information hétfői beszámolója alapján azonban ezzel még nincs vége a dolognak. A lap szerint kormányzati tisztviselők arra kérték a kínai technológiai óriáscégeket, az Alibabát, a Baidut, a ByteDance-t (a TikTok anyavállalatát) vagy a Tencentet, hogy az Nvidia termékei helyett helyi gyártású MI-csipeket vásároljanak, csökkentve a külföldön gyártott alkatrészekre fordított kiadásaikat. A The Information forrásai szerint az érintett vállalatoknak legalább fele-fele arányt kellene elérniük új adatközpontjaik építésekor, bár az irányelv betartását egyelőre nem ellenőrzik szigorúan, és nem is szankcionálják az eltéréseket.

Alakul a teljes szétválás?

A beszámolót egyelőre sem a kínai kormányzati szervek, sem az ottani vállalatok, sem az Nvidia nem kommentálta. Utóbbi esetében minden bizonnyal óriási visszaesést jelentene az új gyakorlat, miután a gyártó az elmúlt időszakban mindent megtett azért, hogy speciális ajánlatokkal álljon elő az amerikai kereskedelmi szankciókkal sújtott kínai piacon. Az Nvidia három új GPU-t is fejleszt Kínának, mindhármat úgy tervezve, hogy megfeleljen a hatályos korlátozásoknak a kritikus fontosságú piacon, ahol a 2023-as pénzügyi évben az Nvidia összes bevételének ötöde származott az adatközponti csipek szegmensében.

Az már korábban kiderült, hogy az Nvidiának nincs vészhelyzeti terve a kínai piaci esetleges kiesésére: ahogy a társaság vezérigazgatója tavaly májusban is kifejtette a Financial Times interjújában, másik Kínát nem tudnak keresni, mert abból csak egy van. A geopolitikai feszültség egyébként más tengerentúli gyártókat is nehéz helyzetbe hozott: még az Apple is azon igyekszik, hogy diverzifikálja ellátási láncait, dollármilliárdokat fektetve indiai üzemekbe és vietnami beszállítókba. A Business Insider oldalán megszólaló elemző szerint gyorsan közeledünk afelé, hogy az USA és Kína ténylegesen elzárja egymástól technológiáit.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.