Egyesek szerint nem, csak javít a munkaerő eloszlásán. Az USA-ban már erősen érezhető ez a hatás.

Miután évekig hiába kellették magukat a Wall Street-i cégek, hogy vonzóvá váljanak a legtehetségesebb számítástechnikai mérnökök számára, most könnyedén ölükbe hullhat a siker. A Financial Times beszámolója szerint manapság azok a tehetségek is meghallják a Wall Street csábító hangját, akiknek eddig egyetlen cél volt elfogadható: a Szilícium-völgy. Miután azonban a legvonzóbb technológiai cégek és startupok egymás után jelentik be a létszámstopot, sőt néhány sztárcég (köztük pénzügyi startupok is) elbocsátásokat is kilátásba helyezett, kellemesebb a fülnek a pénzügyi világ hívogató szava.

Az ok egyszerű: a pénzügyi vállalatok (tőzsdék, bankok, alapkezelők, brókercégek stb.) a piacok visszaesése ellenére is stabilnak tűnnek, sőt terjeszkednek, így a munkavállalóknak vonzó célpontot jelentenek – legalábbis erre számítanak a cégvezetők. A világ egyik legnagyobb árjegyző (market maker) cégének, a Citadel Securitiesnek a kereskedési technológiáért felelős igazgatója, Josh Woods azt mondta az üzleti lapnak, hogy határozottan érzékelhető, hogy megindult a tehetségek áramlása a Wall Street felé big techektől, a kriptovaluta-cégektől és a sztár startupoktól. A cégnél 50 százalékkal ugrott meg egyik negyedévről a másikra a technológiai pozíciókra jelentkezők száma. Woodsnak volt még egy érdekes mondata: a jelentkezők reálisabban látják az álláspiacot... (Úgy viselkednek, mint a befektetők: visszaesés idején a valódi értékeket keresik, és jobban figyelnek a fundamentumokra, ezért kisebb hozammal, jelen esetben: alacsonyabb fizetéssel is beérik.)

A Layoffs.fyi éves elbocsátási számlálója közelít a 79 ezerhez – és ez csak a startupok hozzájárulása a munkaerőpiaci "pezsgéshez". Az sem maradt hatástalan, hogy nagy szívóerőt képviselő vállalatok (Apple, Alphabet) leállították a felvételt.

A pénzügyi szektor bizonyos területei viszont lendületben vannak. Amikor a piac volatilis, akkor pörög a kereskedés, és olyankor igencsak elkél a jó munkáskéz a New York-i tőzsdét birtokló Intercontinental Exchange-nél és a Cboe Global Marketsnél: idén több mint 25 százalékkal bővítették technológiai csapataikat.

A távmunka lecsengése is kedvezett

A hagyományos pénzügyi cégek egyre komolyabb – és a bérszintet felhajtó – versenyt vívtak a technológiai vállalatokkal a tehetségekért. De ez elkerülhetetlen volt, mert egyre kitettebbekké váltak a technológiának. Ezt a versenyt az elmúlt időszak még kiélezettebbé tette, mert a pandémia nyomán elterjedő távmunka a munkahely-váltást is egyszerűbbé tette: fel sem kellett kelni a nappalija foteljéből, hogy valaki egyik napról a másikra egy másik cég alkalmazottja legyen. Mindez ma már nehezebb.

Mint a Financial Times felidézi, a Nasdaq januárban még olyan közleményeket adott ki, melyekben a tehetségekért folyó kiélezett versenyről mint az egyik legfontosabb költségnövelő hatásról beszélt. Júliusban viszont már azt nyilatkozta Adena Friedman vezérigazgató, hogy egykori alkalmazottaik, akik más szektorokba mentek el a Nasdaqtól, kezdenek visszaszivárogni.

Ez egyelőre még nem jár a fizetések csökkenésével, a növekedés tempója viszont érzékelhetően lassult. Ettől függetlenül az informatikai mérnöki pálya továbbra is a legversenyképesebb szakmák közé tartozik: a egyes kurrens területeken a fizetések határa még mindig a csillagos ég.

Közösség & HR

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.