Ez az óvatos lépések korszaka, mondta a Cisco pénzügyi igazgatója. Létszámstop van a nagyvállalatnál, ahogy a Salesforce-nál, a Microsoftnál, az Intelnél, a Metánál vagy az Nvidiánál is.

Globális recesszióra készül a technológiai szektor. Nagyvállalatok sora, többek között az Intel, a Meta, a Microsoft, az Nvidia, a Salesforce, a Twitter és az Uber jelentette be, hogy leállítják vagy legalábbis lassítják az új munkaerő felvételét. A közelmúltban a Cisco pénzügyi igazgatója, Richard Scott Herren alelnök beszélt arról, hogy egy ideig csakis a kulcspozíciókban és biztonsági területen képzelhető el a létszámbővülés.

Herren szerint jönnek a makrogazdasági vészjelzések, és ezt nekik is tudomásul kell venniük. Ez a korszak a prudens működésről szól, amely mindenkitől megfontolt üzleti döntések kíván, mondta egy befektetői konferencián. Emiatt döntött úgy a hálózati eszközgyártó is, hogy csakis a kulcspontokon erősítenek új emberekkel, emellett a biztonsági területen sem állítják le a toborzást. De természetesen folyamatosan vizsgálnak minden kitörési lehetőséget.

Herren előadásában az okokról is beszélt. A Cisco a folyó pénzügyi évében csökkenő bevétellel számol a szállítási nehézségek miatt, de az orosz piacról való kivonulás és Kína szigorú lezárásai is negatívan hatottak a vállalat ez évi teljesítményére. Eközben már meghaladja a 15 milliárd dollárt a megrendelt, de még nem leszállított termékek volumene. És ez csak termék, és nem szolgáltatás, hangsúlyozta a pénzügyi vezető.

De ami az igazán érdekes, hogy ebből 2,4 milliárd dollár a szoftverek részesedése. De hogyan lehet elmaradás olyan termékekben, amiket nem érintenek az ellátási láncok problémái? Egyszerűen azért, mert a Cisco szoftvereink jelentős része a hardverekhez kapcsolódik mind a biztonsági üzletágban, mind a Cisco Merakinál, mind pedig core hálózati üzletágakban, magyarázta Herren.

Mint mondta, a Cisco összesen mintegy 40 ezer alkatrészt szerez be beszállítóitól, és mindösszesen 350 olyan alkatrész van, amelynek a szállításában fennakadások vannak. De ezek között vannak kulcsfontosságúak is, például tápegységek és ASIC-ek, melyek miatt fontos termékcsoportok sorának a gyártása akadozik.

Kiadáscsökkentő átszervezések is jöhetnek

Nem ennyire látványosan, de az Intel is készül a globális recesszióra. A PC-s részlegben befagyasztották a munkaerő-felvételt. A dolgozóknak küldött tájékoztatás szerint az intézkedés a makrogazdasági bizonytalanságok kivédésére szolgál. Az alkalmazottaknak a munkaügyben tett utazásaikat is csökkenteniük kell, és ha lehetséges, ismét át kell térniük az online megbeszélésekre. Arra, hogy miért pont a PC-s üzletágat érinti a létszámstop, a magyarázat egyszerű: a PC-piac a pandémia alatti nagy növekedés után kezd visszalassulni.

Hasonló stratégiát követi az Nvidia, amely megerősítette azokat a lapértesüléseket, hogy egy ideig nem a toborzásra, hanem a meglévő alkalmazottak megtartására kíván összpontosítani.

A Microsoft egyelőre csak fél lépést hátrált: nem állította le, csak egyes területeken szigorította a toborzást. A Bloomberg május végén számolt be arról, hogy Windows, az Office és a Teams fejlesztésén dolgozó részlegeken csak a felsőbb vezetés jóváhagyásával lehet új embert felvenni. (A Microsoftnál állítólag nem csak a recesszió okoz problémát, hanem egy új javadalmazási rendszer is. A juttatási csomagok jelentős emelkedésével járó rendszerrel próbálják elejét venni a kulcsemberek távozásának.)

A Salesforce szintén átállt a fontolva haladásra: Amy Weaver pénzügyi igazgató május végén a negyedéves eredmények utáni elemzői konferenciahíváson mondta azt, hogy a korábbinál megfontoltabb ütemben toboroznak új embereket. De ezt nem pénzügyi megfontolások vezérlik, tette hozzá, hanem csupán a fegyelmezett gazdálkodás jele.

Összességében azonban jó hír, hogy általánosan nincs szó komoly leépítésekről az iparágban, egyelőre csak Elon Musk lengetett be a Teslánál 10 százalékos létszámcsökkentést, de róla meg nem lehet tudni, hogy mikor beszél komolyan, és mikor blöfföl.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.